Annons
Fråga från Pixlan:

Motiv som rör sig

Hejsan!
Jag tar mycket foton på hundsport dvs hundar som springer fort i terräng (äng och mark). Har köpt mig en Nikon D70 och undrar lite om inställningar på den för rörliga föremål. Jag vill gärna ha "frysbilder" där hunden är skarp men bakgrunden soft. (Vilket inte är så bra på bifogat foto) Bör man använda filter t.ex soliga dagar och isf vad för slags filter ska jag sätta på? Ofta står man kanske 50-100 meter från hunden och har märkt att det kan vara problem med ljuset. Antingen räcker ljuset inte till eller så blir det för mycket ljus. Hur ska man tänka när man ska ställa in vitbalans och ISO för dessa tillfällen beroende på sol/molnigt väder? För lite ljus till fotot, kan jag i stort sett bara avhjälpa detta genom att köpa ett objektiv som tar in mer ljus?
Har du några bra tips att tänka på vid "actionfotografering" rent allmänt?
Sedan undrar jag över "filterdjungeln". Vad för slags filter "bör" man ha i sin utrustning och vad används de olika till? Vad står de olika betecknignarna på filterna för? finns någon bra lista där de olika sorters filterna beskrivs och när man ska använda dom?
Sänder med en bild för att visa vad för slags bilder jag tar.
Med vänlig hälsning /Catja B
Förstora
Svar:
Hej Catja! Först och främst vill jag säga att bilden du skickat är väldigt bra! Jag hade själv blivit stolt om jag tagit den. OM jag ska vara kritisk så skulle jag vilja ha lite mer luft framför hunden för att förstärka riktningskänslan. Beträffande dina frågor, så är det så att ju snabbare slutartid desto mer fryser du av rörelsen. En suddig eller "soft" bakgrund får du med långa telen bäst, gärna i kombination med hög ljusstyrka. Alltså snabb slutartid och stor bländaröppning på lång brännvid. Om du har för mycket ljus en solig dag, kan du behöva ett ND(neutral density)filter eller kanske ännu hellre ett cirkulärt polarisationsfilter. Polfiltret kan vridas och du ser effekten i sökaren. Grönska brukar bli väldigt bra. Dessa filter tar ett till 2,5 bländarsteg vilket gör att du kan använda en större bländaröppning även soliga dagar. ISO värdet bör du ställa så lågt som möjligt med hänsyn till väder och slutartid, 100-200 ISO soliga dagar, då har du också bättre kvalitet. Jag tycker du ska använda råformatet NEF, då kan du ställa in vitbalansen på AWB(auto) och justera i råkonverteraren om du tycker det behövs. I övrigt behövs bara ett UV eller skylightfilter som skydd för frontlinsen o det tar du av när du använder polfiltret. Ett annat sätt att få suddig bakgrund, är att "panorera". Då använder du en långsam slutartid 1/60 sekund eller långsammare, du får prova dig fram, och följer motivet medan du knäpper. I bästa fall får du då hunden skarp och bakgrunden i suddig rörelseoskärpa. Skicka fler bilder när du testat. Lycka till Felix
Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.