Annons
Experter > Jeppe > Svar
Fråga från Andreas E:

Macroobjektiv

Hej Jesper!
Jag ska skaffa ett macroobjektiv inom kort och har tittat både på Canons egna (jag har en 20D) och Sigma, Tamron mm. Jag tar inte mycket porträttbilder men vill gärna ha ett objektiv som passar till det också. Som det ser ut nu står valet mellan Canon 100mm 2.8 och Sigmas 150mm 2.8.
Jag har ett Sigma 70-200 2.8 och tänker då att ett 150mm skulle passa då jag kan köpa en telekonverter som fungerar till båda och få skala 2:1 på 150mm om jag inte misstagit mig?
Jag har även funderat på mellanringar och undrar då vilket objektiv som ger bäst bildkvalitet med dessa.
Sist men inte minst har jag funderingar på en ringblixt till macroobjektivet och undrar då om man ska satsa på Canons eller Sigmas? Priset skiljer ju en del och jag är osäker på om blixten passar till 150mm då linsen är större (77?) mot Canons 100mm (58?).
Hoppas du kan hjälpa mig med mina frågor!

Hälsningar Andreas Ege
Förstora
Svar:

Hej Andreas!

Jag är inte helt säker på att du kian använda Sigmas konvertrar till EX 150/2.8 Macro HSM. Den står nämligen inte med på Sigmas lista över kompatibla objektiv. Men det är rätt tänkt att med en 2x konverter så får man dubbla förstoringen. I och för sig så gäller även detta Canons 100/2.8 Macro, vilket inte heller klarar att använda en konverter. Detta går att lösa med hjälp av mellanringar, men då begränsar man arbetsområdet ordentligt (alltså avståndet som man kan få fokus i)

Angående blixt, så är detta inget problem. Sigmas  EM-140DG har fått bra kritik och kostar bara hälften av Canons. Denna går att använda på Sigmas 150, med hjälp av anpassningsringar (62,72 och 77 säljes separat. 55,58mm medföljer).

Vilket av de två som ger bäst bildkvalité kan jag inte säga. Har haft Canons 100 Macro och har nu Sigmas 150.. Kan inse någon skillnad på bilderna. Båda är riktigt bra objektiv.

Mvh
Jeppe


Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.