Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från Tatchita:

Nikon D50 eller D70s?

Jag ska nu köpa min första digitala systemkamera och vet inte vilken jag ska välja. Jag är visserligen nybörjare, men har ett brinnande intresse och vill ha en bra kamera från början som kommer att hålla länge. Varför det blir Nikon är pga att jag har objektiv av det märket sedan tidigare.

Om jag förstått det rätt verkar det inte vara stor skillnad på de bägge kamerorna? D50 sägs ge bättre skärpa medan man till den inte kan använda handhållen blixt. Vad är det som är viktigast att ta hänsyn till? Vad bör jag som nybörjare ta med i beräkningen, som vill ha möjlighet att utöka utrustningen och anpassa den efter behov allt efter som att erfarenhet och kunskap ökar och där det samtidigt finns kvalitet?
Förstora
Svar:
Hej Sara! Välkommen till digitaldjungeln. Tyvärr? går den digitala utvecklingen med blixtens hastighet, så digitala kameror blir snabbt "gamla". Jag är inte så bra på alla Nikonmodeller (Fotar Canon). Gå till en butik som är bra på Nikon och låt en säljare förklara skillnaderna. Ta god tid på dig och känn på dem o fråga mycket. Skärpan styrs mycket av vilka objektiv du använder och digitala kameror funkar bäst med objektiv avsedda för dem. De bryter ljuset i en annan vinkel, vilket ger mindre ströljus i många ljussituationer, de ser skarpare ut. Idag finns det mycket bra zoomar, så i princip bör man kunna klara de flesta situationer med 2 objektiv, en vidvinkel till normal/kort tele och en telezoom. Med handhållen blixt har du större möjlighet att variera ljuset medan en inbyggd blixt kan vara bra och enkel till upplättning av skuggor i kontrastrika situationer. Lycka till Felix
Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.