Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Eeros:

Gatufotografering och PUL

Innebär PUL slutet för gatufotograferingen i Sverige? Naturligtvis kommer det alltid att finnas fotografer som fortsätter med gatufotograferingen, men vad kan de göra med bilderna (om de inte begär skriftligt lov från alla som är igenkännbara i bilden)?

Får jag till exempel publicera gatuporträtter här på Fotosidans bildpool "Gatufoto"? Då publiceras ju inga namn på personerna i bilden, men det kanske inte gör någon skillnad? Bilder från olika arrangemang "på gatan", som festivaler, flyguppvisningar och liknande, får man publicera sådana?

PUL gäller väl bara i Sverige, men hur är det med bilder tagna på svenska gator och som publiceras på utländska motsvarande forum som Fotosidan?
Förstora
Svar:

När det gäller problem med publicering av identifierbara personer utan deras tillåtelse är det bara reklam och publicering på Internet som berörs. I övrigt kan vilken bild som helst tagen av igenkännbara personer på allmän plats användas till publicering i dagstidning, magasin, TV och utställning m.m.  På Internet kan även en sådan bild återges av en nyhetssajt med ansvarig utgivare. Situationen är t.ex. värre för fotografer i Frankrike där ibland inte ens redaktionell publicering kan ske.

När det gäller publicering på utländska sajter är det så att den som känner sig utpekad/förtalad kan stämma den utländska sajten i Sverige där han/hon lider skada. Sedan är det en annan sak att försöka få den svenska domen att ha rättsverkan i annat land, t.ex. att få den utländska sajten att betala böter.


Förstora
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.