Annons
Fråga från Staffan Zetterlund:

Brännvidds förlängning eller Förvrängning ?

Hej ! Man brukar ju säga att en digital systemkamera (Ej så kallad fullformat) ger en brännvids förlängning Ca,1,5/1,6 ggr. beroende på modell. Men är det verkligen rent tekniskt så ? Ett 200mm med 1,5 ggr förlängning blir det verkligen samma som ett 300a på en analog kamera vissa här på sidan hävdar att det inte blir samma, blir förstorings graden precis samma eller ???? Går detta förklara för en som inte begriper ????

Mvh. Staffan Zetterlund
Förstora
Svar:

Effekten blir som du beskriver men utrycket är felaktigt. 200mm brännvidd är fortfarande 200mm brännvidd även om objektivet är monterat på en digital systemkamera med sensor mindre än småbildsformatet. Däremot blir bildvinkeln mindre, dvs man får med mindre av motivet. 

Ett bättre uttryck är därför bildvinkelbeskärning (från engelskans FOV crop eller field-of-view crop). Man anger den i hur mycket mindre sensorns bredd är i förhållande till småbildens 36mm. En Nikon DSLR med faktor 1,5 har alltså en sensor som är 24mm bred. Den ger en bildvinkel som är 1,5x mindre än om objektivet hade används på en småbildskamera (24x36mm).

Tänk dig att du har tre kameror som tar en bild på exakt samma motiv. En digitial systemkamera med faktor 1,5x med ett 200mm objektiv, en småbildskamera med 200mm objektiv och en småbildskamera med 300mm objektiv. Jämförs bilden från kamera 2 med kamera 1 ser vi att kamera 2 tar med mycket mer av motivet. Tar vi nu fram saxen och klipper ut en 16x24mm stor bit i mitten av filmen ser vi att bilden är identisk med den digitala bilden från kamera 1. Utsnitt, perspektiv och skärpedjup är helt identiskt. Det sker alltså inget mystiskt med objektivet på digitalkameran.
    Jämför vi med bilden från kamera 3 så vi att utsnittet är identiskt med de andra (efter nedklippningen av filmen från kamera 2). Här har vi alltså faktorn 1,5x i praktiken. Man kan allstå säga att ett 200mm på digitalkameran ger en bildvinkel som motsvarar att man använt 200x1,5 = 300mm på en småbildskamera. En skillnad mellan bilderna är att den tredje bilden har något kortare skärpedjup.

 


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.