Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från -Per-:

Mina bilder olovligt i tryck och på web?

I veckoslutet hittade jag två av mina bilder i bland annat Stockholm City, DN på Stan och på AlltomStockholms hemsida. Bilderna är på en artist som jag föjt länge runt sverige för att samla material. Dessa bilder har jag gett till Artisten i fråga för användning till hans hemsida. Han har i sin tur gett dem till Teatern där han skulle spela som genast publicerade en bild på hemsidan utan att skriva ut fotografens namn. Den delen redde jag upp och de fixade till så att mitt namn stod med, jag sa att jag nöjde mig med det för den gången. Bilden i DN var en annons från denna teater där de använt en annan av mina bilder, vilket inte känns helt ok. Bilden i Stockholm City har de antagligen tagit från teaterns hemsida och under den står fel namn, eller åtminstone fel efternamn.. AlltomStockholm skrev ut mitt namn under bilden utan fel, men inte heller där blev jag tillfrågad. Jag har även pratat med artisten och han har inte gett någon tillstånd att använda bilderna förutom missen med teatern som jag trodde att vi hade rett ut. Vad kan jag kräva? Det hela känns väldigt olustigt, som om bara för att jag har gått med på att teatern får visa en bild på sin hemsida så är det fritt fram för all media att sno den och reproducera! Annonsbilden i DN var för övrigt beskuren och omredigerad till svartvitt från färg..
Jag kommer i framtiden inte lämna ut en enda bild utan att skriva avtal först!
Hur reder jag ut det här?
Förstora
Svar:
Du fakturerar de som otillåtet har använt bilden. Priser hittar du t.ex. i Bildleverantörernas Förenings cirkaprislista som du kan beställa via www.blf.se I din faktura anger du pris för publicering, utelämnat namn samt otillåten exemplarframställning. Dessa ersättningar gäller för varje publicering. Eftersom bilderna publicerats utan ditt tillstånd av medier som borde väl känna till upphovsrättslagstiftninge bör du ha rätt till skadestånd enligt ovan. Har du problem att få ut ersättning för den otillåtna publiceringen kan du vända dig till Bildombudsmannen  www.bildombudsmannen.se
Förstora
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.