Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från joelle:

Undantag från PUL..?

Frågan gäller alltså: Vilka är undantagen från PUL?

Jag blir lite förvirrad när jag läser inläggen här på Fotosidan (trots att jag läst en del upphovsrättslagstiftning...). Vad gäller?

Jag är journalist (frilans) och skriver/fotograferar mm, mestadels för vecko-/månadspress. Naturligtvis vill jag kunna lägga upp exempel på mitt arbete på min hemsida.

- Ska jag springa runt med ett formulär varje gång jag fotograferar för journalistiska ändamål?

- Får jag inte lägga ut några bilder på igenkänningsbara personer utan deras medgivande, om syftet med bilden är publicering (tidning i pappers- eller elektronisk form)??

- Vad innebär "konstnärligt ändamål" enligt PUL???

Vänlig hälsning och hopp om svar,
Helena Joelsson
frilansjournalist
Förstora
Svar:

Undantagna hemsidor är de som ägs av stora nyhetskoncerner som ger ut tryckta medier t.ex. Dagens Nyheter m.fl. Nyhetssajter som bara finns på nätet kan skaffa sig en ansvarig utgivare och bli undantagna. Undantag finns också för konstnärlig verksamhet och nyhetsförmedling/sajter.

Den senare gränsdragningen är svår. Är en fotografs hemsida en nyhetssajt? Är det konstnärlig verksamhet? Det finns få rättsfall ifrågan. En fotografs hemsida skulle ju också kunna uppfattas som en reklamsida för fotografen själv. I så fall gäller lagen om namn och bild i reklam och då fordras tillstånd för publicering av personbilder. Publiceringen kan också uppfattas som ett brott mot PUL om rätten inte skulle godta att sidan är konstnärlig eller nyhetsförmedling. Det rättsfall som finns är en person som angrep namngivna direktörer på en bank för att de skulle förstört hans affärsverksamhet. Högsta Domstolen ansåg att personen skulle ha rätt enligt Yttrandegrundlagen att debattera saken och friade. I ett annat fall fälldes en kvinna för att i en kyrklig församling skapat en hemsida där hon med namn angav församlingens medlemmar med små korta beskrivningar om varje person. Frågan var även upp i Europadomstolen, men kvinnan fälldes sedan i svensk domstol, men utan ekonomisk påföljd.

Tittar man på Internet så är de få som följer de här reglerna, men skall man vara på den 100 procent säkra sidan får du nog springa runt med ditt formulär. I och med lagändringen att foto togs in i upphovsrättslagen 1 juli 1994 så måste porträttfotografer numera ha tillstånd av de som plåtas för att kunna ställa ut en reklambild av de avfotade i skyltfönster till ateljén eller använda den som reklam på annat sätt.


Förstora
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar