Annons
Fråga från hstrand:

Fördelen med digitalanpassade objektiv?

Hej Olle,

Jag har just köpt en Minolta Dynax 7 Digital. Jag såg att Minolta marknadsför nya optiker som ska vara specialanpassade till den digital tekniken. Vad är egentligen skillnadan mellan de gamla optikerna, som även går att använda på den nya kameran, jämfört med de nya?

Mvh, Håkan Strand, LFK
Förstora
Svar:

Det finns två typer av "digitalanpassad" optik.

I den första kategorin har vi digitalanpassade objektiv för både analoga och digitala hus. Här handlar digitalanpassningen i princip endast om bättre antireflexbehandling av den bakre linsen. Reflexer från den blanka sensorn kan annars ge ströljus.

I den andra kategorin har vi helt nya objektiv anpassade för sensorer som är mindre än småbildsformatet. Här har man satsat på att göra objektiv med låg kromatiskt abberation samt försökt göra telecentriska objektiv. I ett telecentriskt objektiv faller ljuset vinkelrätt eller nästan vinkelrätt in mot sensorn vilket är viktigt till skillnad från film där det inte spelar någon roll. Det här är en stor fördel framförallt för vidvinklar. Kraftiga vindvinklar av äldre typ kan ge problem med skärpa och ljusbortfall i hörnen. Det är speciellt tydligt med Canons "fullformats" DSLR.

Mycket av "digitalanpassningen" (kategori 1) är marknadtrix för att få sälja nya objketiv. Bra äldre optik fungerar oftast alldeles utmärkt även på en DSLR medan dålig äldre optik ger dåligt resultat även på DSLR.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.