Vilken lag gäller på Internet?
Gäller de svenska lagarna även om jag läger ut en bild på t.ex. en amerikansk sida som flickr.com (t.ex. är PUL aktivt om jag lägger en bild på en person där?)?
Har hört välidgt mycket olika saker i den här frågan från olika håll.
Svar:
Det är kanske inte så konstigt at du får olika svar av olika juridiska experter för sanningen är den att ingen kan med bestämdhet säga hur det är. Det finns inga heltäckande rättsfall i saken. Det finns dock en del rättsfall som man kan få vägledning av. I ett rättsfall stämde en svensk f.d. flickvän sin tidigare sambo för förtal för att denne lagt ut henne på en porrsajt med server i USA. Flickan stämde i Sverige och fick rätt, då sajten var på svenska och riktade sig till svensk publik. I andra sammanhang har det sagts att man kan stämma där nedladdning sker eller bilden kan tas emot. I flera europeiska rättsfall har det i andra sammanhang slagits fast att man kan stämma där skada sker. Lägger du ut bilden av en flicka som förtalas eller lider annan skada i Sverige kan man stämma i Sverige och troligtvis anser domstolen att svensk lag skall gälla.
Har själv prövat det i en del stämningar och domstolarna har hittills accepterat att jag kan stämma på den ort där käranden finns, då han/hon lider mest skada där (vänner och bekanta ser bilden) istället för att som reglerna annars föreskriver stämma på svarandens hemort.
Med PUL är det ännu mer oklart. Har du digitalt överfört bilden på den svenska personen (personuppgift) till USA har du spritt personuppgift utanför EU:s gränser, vilket är olagligt. Kan du bevisa att du skickat ett fotografi som scannas i USA så har du inte digitalt sprittt en personuppgift utanför landets gränser. Bilden är dock trots allt synlig i Sverige och med tanke på rättsfallen ovan kan man nog riskera att dömas i Sverige för brott gentemot PUL, såvida inte sajten i USA faller under konstnärlig verksamhet eller nyhetsförmedling.