Advertisement

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Per Krook:

Christos The Gates i Central Park

Jag var, i likhet med tiotusentals andra, i New York i samband med Christos installation The Gates i Central Park. Jag var, i likhet med de flesta av besökarna, utrustad med kamera och fotade flitigt. Installationen bestod av 7500 (sic!) saffransfärgade portaler utspridda över större delen av Central Park. I princip hade det varit svårt att ta några foton alls i Central Park utan att någon del av installationen fastnat på bilden.

Nu undrar jag hur den upphovsrättsliga situationen ser ut. Vilken lag gäller? Där konstverket fanns (dvs amerikansk lag) eller där publiceringen sker (t ex Sverige)? Hur omfattande är skyddet för ett konstverk av den här typen? Om jag vill visa folkmassorna, så kommer även delar av verket att synas. Om jag visar ett porträtt av någon, så syns delar av verket i bakgrunden. Om jag har fotat ett vackert träd, så syns verket... Och vad gäller om jag verkligen har fotat en del av verket som huvudmotiv?

Jag tycker att det vore jätteintressant att få hjälp med info om denna ganska speciella situation.

Bästa hälsningar
Per Krook
Förstora
Svar:

Sker publiceringen i Sverige bör det vara svensk lag som gäller. Är det så att publikationen också sprids i andra länder kan dessa länders lag vara tillämplig. Det finns ett europeiskt rättsfall som visar att det går att stämma i varje land som är berört. När det gäller Internet är det ett medium som syns över hela världen och ett intrång kan ske överallt där man kan tanka ned bilder från Internet.

När det gäller Christo så brukar han vilja ha betalt när hans installationer återges. Så var det i Tyskland då han klädde in riksdagshuset i Berlin i papper. Det spelar då ingen roll om det står några människor framför installationen eller ej.

I Sverige kan man fritt avbilda stadigvarande konstverk på allmän plats. En tillfällig installation av det här slaget kan inte bedömas som stadigvarande och får därmed inte heller fritt avbildas.

Det finns såvitt jag vet inga rättsfall inom det här området i Sverige och osäkerheten är stor om vad som gäller. I Tyskland svartlistades den här typen av bilder av riksdagshuset i Berlin hos bildbyråerna då man inte vågade råda den som publicerade att göra det utan risk.


Förstora
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar