Om text till bild.
Vad finns det för regler för att använda en nu levande poets (t ex Thomas Tranströmer) text till bilder här på forumet (det är ju inte i kommersiellt syfte). Vad gäller för döda poeters texter (t ex Walt Whitman 1819-1892 eller samtida Werner Aspenström)? Kan man använda delar av en dikt, och i så fall hur mycket?
Vänliga hälsningar
Michael Rydh
Svar:
Upphovsrätten tar inte hänsyn till kommersiellt syft eller icke kommersiellt syfte. I båda fallen måste upphovsmannen eller dennes efterlevande/rättsinnehavare kontaktas och ge sitt tillstånd. Är det ett icke kommersiellt syfte kan det t o m vara så att upphovsmannen ger sitt tillstånd utan att begära ersättning, men han/hon måste tillfrågas inte minst med hänsyn tagen till den ideella rätten. Upphovsmannen kanske inte vill figurera i vissa sammanhang. Det upphovsrättsliga skyddet gäller i 70 år efter upphovsmannens död. Beträffande Tranströmer är hans verk fortfarande skyddat. En viss citatregel finns dock beträffande litterära verk (ej bild), § 22 i upphovsrättslagen " Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet". Lagen innebär att författaren bör namnges och det bör finnas en viss anknytning till citatet i tecxten i övrigt. Hur stor del av en dikt m.m. som får citeras avgörs av flera faktorer. "Motiveras av ändamålet" kan tolkas som att endast en del får citeras, inte en hel dikt. Återges hela är det ju inget citat utan en publicering av hela verket. Ju kortare verket är ju mindre får återges. Någon gräns finns inte utan får avgöras i domstol. I dödsannonser i dagstidningarna återges ibland hela dikter, vilket alltså kan vara olagligt om dikten fortfarande har upphovsrättsligt skydd. Detta gäller även musikverk, där det ofta sägs att man får stjäla tre takter, vilket inte har stöd i lagtexten.
När det gäller verk där upphovsrättsskyddet har gått ut - 70 år efter upphovsmannens död - kan verket återges i sin helhet. Här bör man dock se upp med bilder tagna av ett fritt verk t.ex. Mona-Lisa. Fotografen som tagit bilden har rätt till ett 50-årigt skydd efter framställandet av bilden just för sin bild av verket.