Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Svedlund:

Generalla publiceringstillstånd?

Hej

1- Kan en ideell förening för t ex äldrebooend ta bilder från t ex en matsal och använda dessa i såväl tryckta informations- och reklammaterial samt på en hemsida utan att inhämta tillstånd av var och en som kan komma att finnas med på bilden?

2-I just ett äldreboende kan det också tänkas att en avbildad person är dement eller lidandes av en annan sjukdom. Kan detta medföra att denne inte kan anses ha rätt att fatta eget avtal om rätt till publicering?

3- Kan den ideella föreningen införa i sina stadgar eller på annat ställe införa ett generellt tillstånd?

4- Räcker det med att man i god tid innan fotografering i viss lokal går ut med information om att det vid tidpunkten kommer att fotograferas i lokalen och att man genom närvaro ger sitt tillstånd till publicering?

(Svaret på fråga 4 bör vara av intresse även för tex en simförening som anordnar ett klubbmästerskap och i anmälan har med något om att man genom sin anmälan även ger tillstånd till publicering av bild, namn, startlistor, resultatlistor etc)

5- Vem är det som är, lagligt sett, skyldig att erhålla tillståndet för publicering av den avbildade personen? Är det fotografen eller den som publicerar det? Jag tänker då närmast på fråga 2 eftersom det normalt sett ingår i fotografens uppgift att ta fram ett tillstånd.

6- och till sist
Kan bifogade bildexempel anses som att personerna inte är identifierbara och att denna bild i så fall skulle kunna publiceras på Internet, i tryckt form eller t om i reklamsammanhang utan tillstånd från personerna på bilden?
Förstora
Svar:

1. Lagen om namn och bild i reklam gäller enbart näringsidkare så ur den synpunkten går det bra. När det g'äller internetpublicering gäller Personuppgiftslagen och då fordras tillstånd. Sedan är det också en fråga om etik om man skall göra så här och publicera tryckta skrifter.

2. Om man är omyndigförklarad måste tillstånd inhämtas av god man/anhöriga.

3. Ja, det är vad bankerna gör med personuppgifter om man vill vara kund i en bank. Frågan är om denna negativa avtalsbindning är laglig. För några år sedan var det bråk när ett telefonbolag försökte sig på något motsvarande.

4. Nej. Ett sådant agerande måste nog kompletteras med skyltar som berättar just detta om man går in i lokalen. Det är nog lite väl tveksamt ändå om lokalen tillhör huset där patienterna bor. Exemplet med simföreningen är lite annorluna. Ofta betalar man för att gå in på ett idrottsevenemang. Ingår det i biljettköpet fri fotografering kan den besökande välja mellan att lösa en biljett eller avstå.

5. Lagligt sätt är det den som publicerar dvs. inte fotografen som säljer sin bild till någon annan. Kraven från köpare blir dock allt större på att dessa tillstånd skall finnas. Om fotografen lovar att de finns och de inte gör det, kan nog fotografen bli skadeståndsskyldig.

6. Min uppfattning är att personerna inte är igenkännbara på bilden och knappast kan ställa några anspråk. Lagtexten är dock så formulerad beträffande reklam av näringsidkare (ej ideell förening) att det är den som känner sig utpekad som kan begära ersättning. En domstol borde inte döma att någon är utpekad i detta fall, men det finns inga domar som ger fullständigt svar.

 


Förstora
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar