Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från olarsson:

Bildskärmar och Återgivning

Jag upptäckte plötsligt att bildskärmar, även av bra kvalitet, återger bilderna ganska olika. Jag har laddat och jobbat i min lilla bärbara IBM x31 och ibland fått kommentaren att mina bilder är underexponerade. Vilket inte jag tyckt, förrän jag kollade på dem från en större HP-flat skärm - och de såg verkligen mörka ut där. Så jag tog en titt på en tredje skärm (en vanlig) och där; ytterligare variation.

Så - frågan är vad som är rätt och vad som är fel?

MVH/ Örjan
Förstora
Svar:

Felet är att du inte ställt in bildskärmarna. Det finns tre nivår på bildskärmsinställningar. Minst steg 1 måste göras - annars är det meningslöst att hålla på bilder.

Steg 1 - ljus och konstrast
Ta upp testbilden nedan. Placera gärna ett exemplar i mitten och fyra till i kanterna. Ställ nu in ljusstyrka och kontrast (på själva bildskärmen) så att du ser så bra som möjligt i både det vita och det svarta fältet. Testbilden består av gradvis ljusare respektive mörkare siffror. Du bör se minst till 3 i båda fälten. Ser du 5 i båda fälten är det bara att gratulera till en bra bildskärm.
För en platt skärm börja med att ställa ljusstyrkan på 100%. Justera sedan kontrasten. Du kan eventuellt behöva att sänka ljuset sedan. För en CRT-skärm så gör tvärtom, dvs börja med kontrasten på max.

Steg 2 - skapa en profil
Du kan gå ett steg längre genom att skapa en bildskärmsprofil. Det finns (minst) tre sätt. Enklast är att använda Adobe Gamma som följer med Photoshop. Följ instruktionerna. Man kan också använda grafikkortets avancerade inställningar. Du kan välja att profilera enbart ljus/kontrast eller profilera även färgerna (detta är dock mycket svårt).
För att underlätta och slippa vara beroende av ögonen kan man köpa speciell utrustning, t ex Colorvision Spyder. Då fäster man en färgmätare på bildskärmen och den medföljande programvaran skapar automatiskt en profil.
Profilen används sedan av datorn så att den justerar och till viss del korrigerar brister hos bildskärmen. Man kan enkelt säga att man ger signaler till skärmen som är något fel och på sätt får en riktig visning av färgerna, dvs felen tar ut varandra.

Steg 3 - hårdvarukalibrering
Detta fungerar bara på dyrare skärmar. Här ändrar man direkt i styrningen av skärmen så att den verkligen visar korrekta färger. Överkurs.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar