Advertisement
ANNONS
Annons
Fråga från Brejdol:

Kromatisk abberation

Är kromatisk abberation ett problem som bara uppträder i digitalfotografins värld p.g.a. att sensorn är extremt känslig för hur ljusets olika våglängder bryts av linsen, eller existerar det som ett problem även om man använder film.

Det slog mig att jag inte hört talas om detta problem alls innan digitalfotografin. Är filmen mer tolerant helt enkelt? En skanner borde då kunna "orsaka" kromatisk abberation i vissa motiv under inläsning t.ex.
Förstora
Svar:

Nej, kromatisk abberation har funnits sedan 1600-talet och störde de som byggde kikare och teleskop. För analog fotografi märks problemet främst i teleobjektiv. Botemedlet är APO/ED/LD/US/UD-glas.

Det finns två anledningar att ämnet är så "hett" nu. Dels fungerar sensorna med sina färgfilter och mikrolinser annorlunda än film och dels tittar man digitalbilderna på ett annat sätt. Nu sittar folk och letar brus och kromatisk abberation i bilderna som visas i 100% på en bildskärm. Väldigt få tittade på negativ eller dia på motsvarande sätt. I färdiga bilder på papper eller projektionsduk syns inte defekterna alls lika mycket.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar