Pressning av film
Jo jag undrar hur det här med pressning av film fungerar på en kamera som inte kan ställa in ISO-talet. Tex nikon F75 som jag har. Är det så att man bara underexponerar ett visst antal steg och sedan framkallar hårdare? i så fall vilka steg motsvarar vilka ISO-hastigheter?
Om jag pressar en färgfilm... hur fungerar det sedan när jag väl lämnar in filmen i labbet?
tack på förhand!
/Simon
Svar:
En fördubbling av ISO-talet kallas ett steg. Ett sådant steg motsvarar ett steg på slutartidsskalan (halvering av tiden) eller ett helt bländarsteg (x 1.4) eller exponeringskompensation med ett helt steg.
Med F75 använder du enklast exponeringskompensationen och ställer den på lika många steg åt minushållet som du vill pressa. Man kan även köpa etiketter med olika DX-koder (filmkänsligheten) och klistra på filmrullen.
Exempel, pressa ISO 400 till
800: ställ in -1
1600: ställ in -2
osv
Det som sker är att att filmen underexponeras. Detta innebär att att de mörka partierna förloras. Negativet (svartvitt) blir även tunnt och svårt att kopiera på normalpapper. Det man gör då är att överframkalla filmen (ca 30% per steg). Detta gör att kontrasten ökar och negativet blir mer lättkopierat. Kornigheten ökar också.
Negativ färgfilm kan pressas men resultatet blir inte bra. Kornigheten ökar och det blir lätt felaktiga färger.
Färgdia kan pressas hos proffslabb. Man anger tydligt på filmen hur många steg man pressat. Priset brukar bli det dubbla. Resultatet blir ökad kontrast och grövre korn. Små färgstick är vanliga. Ett steg är ofta OK, 2 steg kanske acceptabelt medan 3 steg sällan blir bra. Kodak och Fuji har speciella filmer som är gjorda för pressning men även vanliga filmer går att pressa. Vissa filmer är bättre än andra vad gäller pressning och vissa labb är bättre än andra. Man måste prova sig fram.
Se även http://www.fotosidan.se/doc.htm/2001