Trycka bilder på tröjor
Hej!
Jag fick dessa frågor från en kompis som jobbar som lärare på ett gymnasium där de har Mediaprogrammet. Vad säger du om saken?
1. Lärarna på Mediaprogrammet har gjort ett häfte med bilder, dels tagna på skolan som föreställer elever och lärare "in action", och dels bilder hämtade från nätet. Detta häfte skall delas ut till niondeklassare som är nyfikna på Media, det handlar alltså om reklam för programmet.
Enligt mig så får de då inte använda bilderna som är tagna på skolan utan tillstånd från de som är med på bilderna, helst skriftligt för att undvika vidare konflikt.
De får heller inte använda bilder hämtade från nätet av den uppenbara anledningen att de inte har tillstånd från upphovsmannen.
Vissa bilder tagna på skolan läggs också upp i skolans interna nätverk fria för elever och lärare att använda. Hur fungerar det med PUL?
2. De låter elever som går sista året starta egna firmor, vilket väl är en god idé, men en av firmorna går ut på att man ska ta med sig sitt klassfoto och så scannar firman det och trycker det på en tröja. Jag har för mig att jag har sett det förut men strider inte det mot upphovsrättslagen eftersom man då duplicerar en bild utan fotografens tillåtelse (eller firmans, som tog bilden i detta fallet).
Är det tillräckligt grovt för att leda till åtal?
Jag anser att detta är olagligt men hur ser du på det? Min kompis vill inte säga något utan att vara säker eftersom hon är ny.
Med vänlig hälsning
Daniel
Svar:
Beträffande häftet måste skolan inneha upphovsrätten till bilderna annars gör man intrång i upphovsmannens rätt. Att ta bilder från nätet och publicera den i häftet utan att försäkra sig om tillstånd av upphovsmannen kan bli dyrt. Dels kan man få betala för publicerina, utelämnande av upphovsmannens namn samt otillåten exemplarframställning. Däremot kan knappast den som finns med på bilderna göra något åt saken. Även om häftet skulle vara att anse som reklam, så gäller lagen om namn och bild i reklam endast näringsidkare. En skola/kommun räknas normalt ej som näringsidkare, såvida inte skolan är ett eget bolag.
Värre är att lägga upp samma bilder på nätet. Då gäller personuppgiftslagen. Berörda avbildade personer bör ge sitt tillstånd såvida inte sidan är en nyhetssida - främst dagstidningar/medieföretag - eller omfattas av konstnärlig verksamhet. Ingetdera är det troligen fråga om i detta fall. Upphovsrätten gäller också fullt ut på Internet i likhet med det tryckta häftet.
Att scanna in en bild och publicera den på tröjor fordrar upphovsmannens/fotografens tillstånd. Konsekvensen kan bli densamma som beträffande häftet. Åtgärden är olaglig, ett brott gentemot upphovsrättslagen. Åklagare skall beivra brott vars påföljder kan innebära fängelse. Brott mot upphovsrättslagen kan leda till fängelse i högst två år, så åklagare kan ta upp fallet. Det är mycket sällan som fängelse utdöms för upphovsrättsliga brott utan det brukar stanna vid böter, så att få en åklagare att ta upp fallet kan vara svårt. Många exempel finns dock på att åklagare agerat bl a ifråga om den först stulna bilden publicerad på Internet. Vill man driva en tvist civilrättsligt finns dock hjälp att få t ex www.bildombudsmannen.se Är det ett företag (näringsidkare) som står bakom försäljningen av tröjorna kan dessa kanske också falla in under reklam. I så fall kan även en person som är med på en tröjbild beivra intrång via lagen om namn och bild i reklam.