Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från timofej:

Koncertbilder?

Hej!

Ska på en konsert inom kort och tänkte ta min kamera och ett stativ med mig. Tills jag pratade med min kompis som sett mina bilder från Sveriges kvalmatch mot Ungern i fotboll. Jag tog bilderna från läktaren men eftersom jag satt såpass långt framme blev bilderna mycket lika dem som vi brukar se i sportbilagor. Min kompis frågade mig om jag egentligen hade rätt att ta bilderna. Jag tittade på backsidan av biljetten och mycket riktigt fanns det en bild på överstruken kamera där.

Härmed min fråga. Är det verkligen otillåtet att ta bilder för privat bruk på sport/konsert evenemang? Man ser ju det blixtra hela tiden på sportarenor. Dessutom har jag sett ett antal bilder här på fs från diverse konserter. Är de olagliga?

Med vänlig hälsning,
Timour
Förstora
Svar:

En konsert eller en fotbollsmatch är inget "öppet" arrangemang till skillnad från en demonstration på ett torg. Folk betalar för att gå in på evenemanget och de som arrangerar har rätt att sätta upp vilka regler de vill närvaro, jämför t ex med nattklubbar där vakter "väljer" ut de som skall få komma in.

Står det på biljetten att det inte är tillåtet att fotografera, så har man accepterat detta som ett avtal med arrangören när biljetten köps. Man går dit under förutsättning att inte fotografera. Fotograferar någon utan tillstånd är det med andra ord avtalsbrott. Arrangörerna har nog hittills inte brytt sig så mycket om att publiken tar sina egna bilder, men skulle dessa börja säljas kommersiellt kan situationen snabbt bli en annan. Redan nu skulle arrangörerna kunna ingripa mot de som använder egna kameror och inte har särskilt tillstånd. Problemet för arrangörerna har varit att så många bryter mot förbudet och att det är svårt att övervaka. Under tiden med den kommunistiska regimen i t ex Sovjetunionen sökte vakter igenom alla väskor t ex vid utställning av tsarens juveler och hade man inte tillstånd för fotografering fick kameran lämnas utanför. Just vid utställningen om kronjuvelerna fick man inte heller ha anteckningsmaterial eller bandspelare, bara titta. Så långt har det inte gått i Sverige än, men på många platser, museer m m får man inte ha väska med sig in.


Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.