Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Karinska:

Regler vid bildstölder i tidningar

Jag jobbar ideellt som layoutare på studenttidningen på Högskolan där jag pluggar. Har nu stött på lite problem med bilder och undrar därför...

1. Får man publicera loggor som man hittat på internet utan att fråga om lov?
2. Får man använda skärmdumpar, för tex. en recension av ett internetspel, som en bild, utan att fråga?
3. Får man ta en bild från internet som föreställer en filmaffish/bokomslag och använda som en bild i tex. en recension?
4. får man själv scanna in ett bok/film/dvd-omslag? Och vem sätter man isåfall som fotograf?
5. Är det okej att sno bilden/fotot om man skriver vem som har tagit den eller var man har hittat den?
6. Anta att vi skiter i att säga till upphovsmännen och snor bilder hej vilt, vem kommer då att bli straffad? Chefredaktören eller ansvarig utgivare?
7. Vad blir straffet om någon upptäckler sitt foto i våran tidning? (studenttidning i 1100 ex, sprids endast inom högskolan) Vem får betala det?


Tacksam för svar....
Karinska
Förstora
Svar:

1. Nej om logotypen är ett upphovsrättsligt skyddat verk (och  t ex ej bara en bokstavskombination). Logotypen om den är ett varumärke skyddar egentligen mot illojal konkurrens för just den varan.

2. Talar vi om en recention dvs kritisk granskning, finns undantag i lagen som gör det möjligt att återge annans upphovsrättsligt skyddade verk. Undantag förutsätter dock god sed dvs återgivande av upphovsmannens namn. För säkerhets skull, fråga.

3. Beträffande recention se fråga 2. För annat ändamål nej.

4. Nej. Fotografen upphovsmannen är den som anges på skivomslaget. Det blir ingen ny upphovsman för att man enbart scannar in någon annans verk.

5. Nej. Upphovsmannen måste ge sitt tillstånd.

6. Ansvarige utgivare kan bötfällas samt den som medverkat till intrånget. Stäms civilrättsligt är det företaget som ger ut tidningen som får betala.

7. I BLF:s cirkaprislista finns prissättning för bildstöld, utelämnat namn på upphovsmannen samt publiceringsersättning, se www.blf.se Åtalas intrånget kan bötesstraff utdömas. Storleken är beroende på upplaga och arten av intrånget och den dömdes inkomster. Första fallet av stulen bild på Internet resulterade i ringa dagsböter. Aftonbladets chefredaktör däremot som dömdes till bildstöld fick betala över 100 000 kr.

 

 


Förstora
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar