Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från OscarH:

Färgtemperatur hos ficklampa

Hej!
Denna fråga känns onekligen som överkurs för mig men det är ändå intressant att höra dina åsikter. Jag läste en artikel i FOTO nr.4/2004, sid 66. Du skriver bl.a. om ljuset från ficklampa som du föredrar framför blixt vid macrofoto. Jag citerar:

"Däremot kan jag ofta använda ficklampor av varierande ljusstyrkor och färgtemperatur."

Kan du tipsa om nån bra lampa?
Förstora
Svar:

Hej Oscar!

Jag använder tre olika ficklampor från Maglite. En stor med 6 stora batterier som kan ljusa upp andra sidan av en skogssjö. Sedan två mindre av fickformat. Dessa använder jag ibland med färgskivor/plastfilter framför lampan eller att jag lyser genom föremål som gräs, löv e.l. - vilket ger filtrerat ljus. Maglite ger livstids garanti och de är även vattentäta - kan läggas i ån för att lysa upp föremål i vattnet underifrån. Bra och solid kvalitet - och du kan även vrida på lampan och koncentrera/sprida ljuset.

Finns att köpa i sport-, fiske- eller jaktaffärer.

Bilden under på blåsipporna har jag använt en liten Maglite i bakgrunden som lyser mot kameran. 210mm.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.