Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från .Z.:

Gelatinfilter?

Jag har införskaffat en Hasselbladsutrustning & har till den ett kompendium som kan ta gelatinfilter. Jag har förstått att man med ett grått sådant kan uppnå samma effekt som ett avtonat genom att bara delvis skjuta ned det, jag undrar om det är möjligt att uppnå en fin övergång trots att man gör på detta vis?

Är det en nödlösning & finns det avtonade gelatinfilter? Mitt nuvarande avtonade gråfilter (glas),samt hållare passar på normalen samt telet, dock ej på vidvinkeln då den blir för liten...

Larsa
Förstora
Svar:

Några avtonade gråfilter i gelatin känner jag inte till. Däremot kan du givetvis använda ditt gråfilter som instick framför linsen. Och på så sätt tona ned de delar av bilden du önskar - du kan även klippa till filtren i de former du önskar och anpassa dessa till olika motiv. Däremot blir själva filterkanterna tydliga om du bländar ned objektivet. Helst ska du inte använda mindre än 5.6 i bländaröppning för att vara helt säker. Prova med skärpedjupsknappen intryckt, då ser du en eventuell filterkant tydligare. Så slipper du överraskningar när filmen kommer tillbaka från labbet...

På längre slutartider försvinner problemet om du håller filtret framför objektivet och rör det försiktigt under exponeringen.

Lycka till med ditt Hasselbladsfotograferande!

Bilden under är från Gettlinge gravfält på Öland. Jag använde ett avtonat gråfilter precis i solnedgången. 28mm och bländare 22.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.