Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från David Schreiner:

Lup till 35mm, 4x vs 7x; Gråfilter Cokin P121 vs P121F

Hej Terje,

är på gång att köpa en bra lup. Hadde tänkt att köpa en av märket "Peak". Det finns dock två olika, nämligen med 4x eller 7x förstoring. Vilken förståringsgrad tycker du lämpar sig bättre för 35mm och vilken lup använder du själv? Har du någon erfarenhet av "Peak" lupar eller skulle du rekommendera något annat märke/model?
Enn till fråga jag har berör avtonade gråfilter. Läste i ett tidigare forum att du rekommenderar Cokin P121. Tycker du att man klarar sig enbart med det eller bör man ha flera olika med sig? Vad tycker du om P121F som är tonad över hela filterområdet?

Tack så mycket på förhand

/David
Förstora
Svar:

Vad gäller lupp prioriterar jag 8x förstoring, sedan en 12x för detaljstudie av bildens skärpa. Peak har mycket bra luppar, även om jag själv använder Hama och Nikon.

P121 kan du gärna kombinera med ytterligare ett P121 alternativt ett P120. Då har du tillgång till fler övertoningsgrader. 3 avtonade gråfilter är grunden för ett kreativt användande alltså. P121F har jag inga erfarenheter av för tillfället. Kommer göra lite nya investeringar på filterfronten inom kort, och kommer då att utöka sortimentet.

Men om jag tolkat dig rätt bör ett P121F vara ett HELTONAT gråfilter. Och dessa använder jag ofta i situationer då jag önskar längre slutartider än det ljuset tillåter mig. Använder för tillfället 4 sådana filter som ger 2, 4, 8 och 12 stegs förlängning av slutartiderna.

Bilden under är gjord med ett ND12-filter och 135mm. 20 sekunder slutartid i fullt solsken!


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.