Annons
Fråga från Damirus:

Gyllene snittet och mörker

Hej!

Jag skulle vilja ställa två frågor egentligen om det går bra. För det första, jag har hört en del om gyllene snittet och har försökt hitta lite information om det men det enda jag hittar är en massa matematiska formler som jag inte på något sätt kan omvandla till praktik när jag väl ska använda det i bildskapandet. Jag undrar bara ifall du har något enkelt sätt att förklara denna metod på?

Det andra är om mörkerfotografering. Varje gång jag ska ta kort i mörker får jag i princip chansa fram rätt slutartid, och det slutar ju inte så bra som man skulle kunna önska. Jag har en Canon EOS 600. Jag undrar bara ifall det finns något annat sätt än att chansa, det känns som att det borde finnas.

Tack på förhand
Förstora
Svar:

Gyllene snittet anger hur en sträcka kan delas harmoniskt. Detta kan utnyttjas för t ex placering av horisonten. Delar man både bredd och höjd enligt gyllene snittet får man fyra punkter i bilden. Genom att placera det intressanta i någon av dessa fås en "harmonisk" bild. Se figur.

För ljusmätning i mörker finns några knep. Om kamerans mätare är tillräckligt bra kan man mäta även i tillgängligt mörker. Om även längsta tid och största bländare visar underexponering kan man lura mätaren genom att höja filmkänsligheten några steg tills man får ett mätvärde. Sedan får man räkna ut rätt tid genom att dubbla tiden för varje steg ökad känslighet man ställde in.

Antag att bländare 2,8 och 30s inte ger något utslag med en IS0100 film. Ändra till ISO 200, 400 osv tills mätaren reagerar. Antag att man vid ISO1600 får 2,8 och 30s. Rätt tid för ISO100 är då 8 minuter. Sedan får man kompensera för reciprocitetseffekten som varierar mycket mellan olika filmer. Läs filmens datablad.

Om kamerans ljusmätare inte är tillräckligt bra för svagt ljus kan man skaffa en lös ljusmätare. EOS600 har dock en hyfsat bra mätare.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar