Fåglar
Hej
Varje morron går jag runt en sjö här i Sundsvall. det som dom har ordnat är en öppning i isen för de kvarvarande sjö fåglarna ska ha någonstans att vara så man har ju en hel del fåglar innom ett välldigt litet område att fotografera.
Så det jag undrar som nybörjare till fågel fotografering vad finns det för tipps speciellt nu under lite mörkare tider vad bör man tänka på???
Jag använder min Canon 10D och ett 70-210/4 (112-336) eftersom jag vill minemera bruset så vill jag ju inte gå över ISO 100.
MVH
John
Svar:
Hej, först vill jag be om ursäkt för att svaret dröjt. Jag har rest och inte haft möjlighet att besvara din fråga. Det hela låter som ett bra ställe att fotografera fåglar på, som du själv säger får du en spännande koncentration på en liten yta. Vid det här laget har du säkert hunnit bekanta dig med platsen, det allmänna rådet är ju att först kolla upp ljusförhållanden m.m. Normalt föredrar jag -- när vi har tillgång till direkt sol -- själv morgon- och kvälls-, sent eftermiddagsljus, men så här års är ju solljuset bra även mitt på dagen så här långt norrut. Det första jag skulle kolla är från vilka håll och vilka tidpunkter på dagen jag kan närma mig med ett bra ljus -- vilket för mig när det handlar om direkt solljus och att ta fågelporträtt innebär att ha solen rakt bakom mig. I princip försöker jag alltid i dessa sammanhang få ljuset rätt på fågeln eller fåglarna, plus/minus 15-20 graders vinkel. I alla fall för porträtt. Annars är risken stor för störande skuggor m.m.
Det bästa sättet att närma sig är att åla sig fram -- var bara säker på att isen håller -- dessutom är den låga vinkeln väldigt spännande. Man får en närvarokänsla i bilderna, som du sällan får om du fotograferar snett uppifrån. Ligger du sedan bara stilla ett tag brukar fåglarna vänja sig, och med litet tur kan du byta ut telezoomen mot en vidvinkel för litet annorlunda och spännande bilder ur grodperspektiv. Jag tror att du med litet ihärdighet kommer att få fantastiskt fina bilder. Eftersom din digitalkamera medför en "brännviddsförlängning" med 1,6 ggr räcker 210 mm dessutom väldigt långt.
Jag nämnde solljus. Givetvis ska du plåta även i annat ljus. Porträtt gör sig t.ex. bra med lätta moln, ger ett mjukt ljus, och andra förhållanden kan ge andra effekter. Dis och dimma kan vara spännande. Fast jag skulle ju inte vara rädd för att gå upp både till ISO 250 eller 400 (och rentav mer i vissa fall). Själv har jag börjat ta bilder med ISO 800 och 1000 med min 1Ds. Och förstoringarna håller vid 800 gott och väl för en A3-bild utan att störa. -- Det är ju detta som är den stora fördelen med det digitala, i synnerhet om man vill fotografera vilt och fåglar. Dvs. jag kan behålla samma kvalitet med ett mycket högre exponeringsindextal. Jag kan ta bilder som var tidigare var betydligt svårare att ta. Exponering i snö behöver jag väl knappast orda om. Med histogrammet ser du ju på digitalkameran direkt resultatet och kan ändra inställningen för nästa bild. Tänk bara på att inte bränna ut delar av bilden. Min erfarenhet av EOS1Ds (och jag är rätt säker på att detsamma gäller för den fina 10D) är att det finns oerhört mycket information att ta ut ur de mörka partierna i bilden, mycket mer än vad jag nånsin kan få ut av detaljer i det mörka i en diabild. Så en viss underexponering för att undvika att bränna ut partier fungerar utmärkt -- dessutom vinner du bättre slutartid eller bländare.
När du väl tagit traditionella bilder kan du ju alltid börja experimentera med långa slutartider, dubbelexponeringar där du ställer skärpan olika sätt (på t.ex. en fågelgrupp), etcetera. Vi har ju en fantastisk inspiratör här på fotosidan, Terje.Lycka till! Och glöm inte lägga upp bilderna på fotosidan.