Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från tomaseds:

Fotoförbud i Kungsan?

Hej,
Var på ett arrangemang i Kungsträdgården (i Stockholm) och passade på att fotografera. Arrangemanget var som det brukar i Kungsträdgården, dvs det är ett antal uppträdanden och en del aktiviteter men det krävs inga biljetter eller liknande utan området är "öppet".
Har nu en intresserad köpare av ett antal bilder som jag tog vid detta tillfälle. Arrangören fick nys om detta och påpekar nu att jag inte fanns med bland "utvalda och godkända" fotografer och därför inte får sälja mina bilder utan att först ingå ett avtal med dem! Jag blev mycket förvånad över detta. Arrangören hävdar att det fanns anslag om att man inte fick fotografera (eller liknande). Jag såg dock ingenting av dessa sk anslag, och blev heller aldrig tillfrågad trots idogt fotograferande.

Vad gäller? Har arrangören rätt att begränsa fotografering på arrangemang i Kungsträdgården? Vilket "brott" skulle jag bryta mot om jag säljer mina bilder?

Ett liknande fall inträffade när jag fotograferade när Parkteatern uppträdde i en park. Då kom en person fram
och påpekade att det råder "fotograferingsförbud" och bad mig att sluta.
Har förstått att jag har rätt att behålla redan tagna bilder, men skulle jag kunna sälja dessa bilder?

Skulle gärna ha svar på ovanstående specifika frågor, men även en allmän förklaring om
var gränsen går (om det nu finns en sådan) mellan ett arrangemang på allmän plats (typ båttävling
på Riddarfjärden, "gratiskonsert" i Kungsträdgården, cirkusartister på Sergelstorg) och
arragemang på "inhängnat område" (typ inhägnad konsert på Skeppsholmen där biljetter krävs).
Även hur ett eventuellt fotoförbud måste kommuniceras. Är det tillåtet om inget sägs. Kan
man fota i "god tro" om förbudet inte framgått, eller är man skyldig att ta reda på detta själv.
Om man fotat när fotoförbud gäller, är det någon skillnad i "brott" om man publicerar respektive säljer bilderna?

Många frågor, men detta är verkligen en djungel (tyvärr för oss som bara vill fota och
kanske få en liten kompensation för alla utlägg)! Blir nästan värre ju mer man försöker sätta
sig in i problematiken. Svaren blir också oftast svävande och typ "det har aldrig prövats, så vi vet
inte exakt vad som händer".


Mvh Tomas.
Förstora
Svar:

Bilder som du är upphovsman till och redan innehar kan du sälja vidare. En annan fråga är om någon kan väcka åtal eller liknande för att du befunnit dig inom privat område där det rådde fotoförbud.

När det gäller Kungsträdgården eller Stockholms parker (Riddarfjärden eller Sergels Torg) har jag svårt att se att någon skulle kunna hindra dig från att ta bilder på. Du befinner dig på allmän plats och har därifrån rätt att ta bilder på allt du ser. Det fordras nog lite mer inhägnat område och privatägd mark för att en arrangör skall kunna hindra dig från att fotografera. Däremot kan det vara en fråga om hur du använder bilderna. I kommersiella sammanhang t.ex. annonser där bilder av personer används måste du begära tillstånd av artisterna eller i vart fall måste den som publicerar göra så.. Lagen om namn och bild i reklam gäller.

Arrangören var nog lite övernitisk i det här fallet. Inträffar något sådant på nytt så begär skriftligt på vilka grunder du måste träffa avtal med arrangören. Såvitt jag förstår måste arrangören förhandla med Stockholms kommun och polisen om att en allmän plats skall förvandlas till privat och därmed ändra ordningsstadgan för Stockholm.

Det är ingen skillnad i "brott" om du säljer eller publicerar bilderna. Skulle det vara bilder tagna där fotoförbud verkligen råder t.ex. militärt område uppstår ju brottet redan när du fotograferar. Det gäller att komma ihåg att det är den som utför brottet som är ansvarig. Inte den som publicerar.


Förstora
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar