Nyheter
Fem fotografer får fotobok- och naturfotostipendiet.
Signe Fuglesteg Luksengard, Simon Mlangeni-Berg och Mårten Lange får årets fotobokstipendie av Hasselbladstiftelsen. De belönas med stipendier på 50 000, 30 000 respektive 20 000 kronor.
Årets naturfotostipendium på 100 000 kronor tilldelas Ivar Hagren och Weronika Bela.
Fotobokstipendierna syftar till att stödja och utveckla fotoboksutgivningen i Norden, medan naturfotostipendiet, inspirerat av Victor Hasselblads naturintresse, främjar fotografiska undersökningar av natur, landskap och miljö.
Ivar Hagren och Weronika Bela får årets naturfotostipendium på 100 000 kronor.
Behind the Silver Veil utforskar fotografiets miljöpåverkan genom att fokusera på den nedlagda Agfa/Orwo-fabriken i Wolfen. Enligt rykten finns en "Silversjö" i området, där fabriken dumpade avfall och förgiftade vattnet så att film kan framkallas i det. Hagren och Belas research visade att det handlar om en gruva utan silverämnen men med diverse kemikalier som påverkar stadens grundvatten.
Foto: Ivar Hagren och Weronika Bela
Signe Fuglesteg Luksengard tilldelas stipendiet på 50 000 kr för bokprojektet dia'fragma
Boken dia'fragma är en spännande utforskning kring fysiska upplevelser av fotografi i bokformat. Utgångspunkten är erfarenheter av förändringar, minnen och andning.
Foto: Signe Fuglesteg Luksengard
Simon Mlangeni-Berg tilldelas stipendiet på 30 000 kr för boken Till världens bästa pappa
Till världens bästa pappa av Simon Mlangeni-Berg är ett 13 år långt projekt och resultatet av flertalet försök att i bokform berätta den komplexa historien om en sons såriga relation till sin far.
Foto: Simon Mlangeni-Berg
Mårten Lange tilldelas stipendiet på 20 000 kr för boken The Palace
I The Palace utforskar Mårten Lange arkitekturens roll som behållare av minnen, känslor och gemensamma föreställningar. Boken tar utgångspunkt i ett minnespalats – en teknik utvecklad innan boktryckarkonsten för att memorera stora mängder information. Lange har skapat en visuell labyrint i palatset där varje fotografi fungerar som en dörr till olika tidsepoker och känslomässiga tillstånd.
Foto: Mårten Lange
Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen.
Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.
Bli först att kommentera
Logga in för att kommentera