ANNONS
Annons
Artiklar > KAP (Fotografera från drake)

KAP (Fotografera från drake)

I denna artikeln skall jag försöka förklara hur man med relativt enkla hjälpmedel kan ta egna flygfoto för en rimlig peng.

BAKGRUND

För ca 10 år sedan började jag fotografera på traditionellt vis. Det var, som för så många andra, mycket svart/vitt och mörkrumsarbete. Jag läste en hel del fotoböcker och tidningar för att hämta inspiration. Inspiration för både nya tekniker och nytt bildseende.

Parallellt med mitt intresse för bild är jag också intresserad av modellflyg. Många gånger har jag funderat på att bygga in en kamera i ett flygplan. Men efter att ha sett andras bilder tagna på det sättet har jag insett att den tekniken inte uppfyller mina krav.

Efter flera års fotograferande ville jag göra något nytt och försöka ta ett nytt grepp om fotografin.
1998 var internet i gång för fullt och där hittade jag en sida gjord av en man som lät en drake lyfta hans kamera och som han kunde styra med hjälp av en radiostyrning.
Jag tyckte hans bilder var enastående. Bilder från ett modellflygplan kom inte i närheten av vad han kunde få ut med sin utrustning. Det var då jag bestämde mig för att prova på att bygga en egen utrustning för "Kite Aerial Photography" (KAP).


UTRUSTNING

För att kunna ta flygfoto från drake behövs en specialutrustning som man måste bygga själv. Utrustningen består av en drake, kameravagga, radiostyrning och kameran förståss. Hur pass avancerad kameravaggan skall vara kan man själv bestämma.


KAMERAVAGGA

Kameravaggan - som är ett flygande kamerastativ - kan byggas på olika sätt, antingen fast eller rörligt. Det fasta har endast den fördelen att det blir billigare än ett rörligt eftersom det inte behövs mer än ett servo. Nackdelen är den att man inte kan vrida kameran när den väl är uppe i luften. För varje bild måste man ta ner draken, ändra vinkeln på kameran för hand, och sen hissa upp den igen. I det långa loppet är det en teknik som inte passar mig så jag valde att bygga en kameravagga som jag kan vrida åt alla håll via radiostyrningen. För att bygga en fullt rörlig kameravagga krävs 4 servon och kostnaden blir endast några hundralappar extra.



KAMERAN

Vilken kamera skall man använda till KAP? Jag valde att köpa en Yashica T5 pga att den först och främst hade automatisk frammatning av filmen men även att objektivet är skarpt och bra. Dessutom klarar kameran lite regnstänk om det nu skulle bli blött någon gång.

Kamerans vikt spelar mindre roll, det justerar man med en lämplig drake. Fransmännen använde sig av kameror upphängda i drakar under första världskriget. Och de kamerorna var utrustade med eget framkallningslab så soldaterna skulle kunna se bilderna så fort som möjligt. Dessa kameror var några kollosala bjässar, men med rätt drake gick det att lyfta dom.


DRAKEN

Några avgörande faktorer för lyckade bilder är draken och vinden. Det gäller att ha en stabil drake som drar bra. Ingen drake flyger bra om det är turbulent luft så därför är det viktigt att man flyger på en höjd där vinden är jämn. Jag hissar alltid upp draken ca 50 meter innan jag monterar kameran på draklinan så jag inte riskerar min utrustning i onödan. För det finns ju alltid en risk att grejorna kommer ner på ett oönskat sätt!

Jag använder två olika drakar, en traditionell som håller sin form med hjälp av kolfiberpinnar, och en lite mer ovanlig, eller snarare modernare - en sk. flowform - som håller sin form genom att vinden fyller den med luft. Flowformen är designad som en flygplansvinge och är starkast men också känsligast för turbulent luft.



Den största nackdelen vad det gäller drakar till KAP är att jag inte hittat någon butik i sverige som säljer någon lämplig. Jag har därför fått sy mina drakar själv med hjälp av ritningar jag hittat i böcker och på internet.

Det skall också nämnas att den typ av drakar jag använder inte skall förknippas med det man kan köpa i leksaksaffären. Mina drakar är av den storleksklass att de vid för stark vind kan vara direkt farliga. Dom drar oerhört mycket och det kan vara svårt att få ner dom. Dessutom är linan farlig när draken drar mycket. Jag har skurit sönder en jacka på linan och spolen som linan är lindad runt har spruckit vid ett tillfälle vilket gjorde att linan la sig som en snara runt mina fingrar. Därför använder jag alltid oöma kläder och rejäla handskar.


Jag har haft 2 vindor av plast men båda har spruckit. Därefter byggde jag en i trä men med en vind på ca 5m/s blev draget för mycket för den också. Nu har jag byggt en ny som är ännu kraftigare. Hoppas att den håller, för det känns rätt olustigt när grejorna går sönder i händerna på en.

KONTROLL AV KAMERAN

För att kunna rotera och ta en bild när kameran är i luften krävs en radiostyrning. Det är samma typ av radiostyrning som används till radiostyrda modeller. Det finns väldigt många olika modeller men till KAP räcker det med en enkel 4-kanalare. Apparater med fina finesser för att eliminera störningsrisk behöver man inte lägga pengar på eftersom draken inte påverkas av radiostyrningen och därför inte heller kan ramla ner pga radiostörning.

Det man styr med radiostyrningen är om kameran skall riktas framåt eller neråt, ta stående eller liggande bilder och rotera kameran 360 grader. Och sist men inte minst, avtryckaren på kameran. Men som sagt, man behöver inte bygga en kameravagga som kan vrida sig åt alla håll. Hur många kanaler man vill använda bestämer man själv.


FOTOGRAFERANDET

Det kan tyckas vara svårt att komponera bilder när man inte kan se i kamerans sökare men det har faktiskt visat sig vara lättare än vad jag trodde. Okej, många bilder blir felkomponerade och det är så klart en svaghet i KAP, men med tanke på omständigheterna och prislappen för att ta egna flygfoton fungerar det mycket bra.
Det som jag upplever som den största svårigheten är att få skarpa bilder. Eftersom kameran gungar lite hela tiden har jag kommit fram till att det fungerar bäst att fota när det är soligt och med snabb film. Dessutom skall det blåsa jämt för att minimera vibrationer från draken. Blåser det för lite förlorar draken lyftet och börjar guppa vilket skapar vibrationer. Blåser det för mycket så flyger draken väldigt instabilt eller inte alls och under sådana omständigheter vill jag inte försöka lyfta min utrustning.


BILDERNA

Alla minns vi väl när man stod i mörkrummet och framkallade sina första bilder. Så spännande det var att få se bilderna framträda ur det vita pappret. Det är minst lika spännande, om inte mer, att se sina KAP-bilder! Här är ju varje bild en överraskning eftersom man inte kunnat se genom kamerans sökare. Att man sen är en av ett fåtal i världen som tar denna typen av bilder gör ju inte saken sämre.



TILLVERKA EGEN UTRUSTNING

Om du är intresserad av att börja med KAP och göra en egen utrustning finns det nu en hel del information på internet (för ett par år sedan var det i princip obefintligt med info så KAP expanderar definetivt). Bland annat så har jag själv en hemsida som beskriver hur man bygger sin utrustning. Där har jag även lagt upp länkar till de KAP-sidor som jag tycker är bäst.

Min sida hittar du här:
http://w1.421.telia.com/~u42111516/

Publicerad 2003-01-28.

19 Kommentarer

mazz 2003-02-17 00:29  
Betyg: 4
Kanon artikel mycket roligt, gissa vad jag ska bygga nu... :=)
Återkommer senare när bygget e klart.
S.W.E.E.T 2003-02-17 00:45  
Betyg: 5
Fredrik80 2003-02-17 03:00  
Betyg: 5
Verkligen intressant! Hur tung blir drakutrustningen ungefar med allt man maste slapa med sig? Har sjalv velat kunna ta bilder fran luften och funderat lite oseriost pa en radiostyrd helekopter. En drake ar ju saklart mycket billigare. Har du nan gang provat att fasta en kamera under en radiostyrd helikopter? Hur fungerar detta isafall?
Kristian h 2003-02-17 06:27  
Betyg: 5
Det är bara frågan om man vågar offra utrustningen, man vill ju inte skicka upp något skräp utifall bilderna skulle bli bra ;)
Snömannen 2003-02-17 07:47  
Intressant artikel ... en liten detalj bara. Varje radio arbetar på en viss frekvens. Det gäller att välja rätt frekvens (alla är inte tillåtna) och dessutom tänka på att det kan finnas andra i omgivningen med samma frekvens på sin radio. Har sett mer än ett modellflygplan gå i backen på grund av att någon i omgivningen slagit på en radio med samma frekvens. Kan ju även drabba den som sysslar med KAP... en annan persons radio kan ju faktiskt ta kontrollen över kameran...
wikman 2003-02-17 08:16  
Bor man i Stockholm kan ett besök hos http://www.flerbollar.com ge en del fynd, tyvärr ligger det inte längre någon info om "Powerkites" på deras sidan, men jag har köpt ett par där.

http://www.kmd-sportdrakar.com/ , http://www.kitesurfskolan.com/ och http://www.kite.nu/ kan ge bra info också. Har för mig att jag sett någon instruktör aktiv här på sidan...
jimh 2003-02-17 09:04  
Betyg: 5
Fasiken... Jag hade helst sett att den här artikeln inte hade funnits. Nu MÅSTE jag ju testa det här. Var skall man få tid ifrån? :-)
Linmajon 2003-02-17 09:24  
Betyg: 4
En kanonartikel! Man blir sugen att prova. Ett par kommentarer till övriga inlägg:
- Jag har själf flugit radio i 15 år men radiofel (inkl. störningar) har jag aldrig drabbats av.
- Modellhelikopter är en avancerad historia. Inget man bara köper och kör med. En drake är nog lite enklare att få ordning på...
Bossebarrskog 2003-02-17 09:49  
Det första som jag tänker på är att det måste vara Oooliiiidddllliiiigtt spännade att se vad som fastnat på filmen.
Pidda 2003-02-17 10:10  
Kul att ni gillar artikeln!
Vad det gäller drakar så tänk på att det bara skall vara en (1) lina. Det finns så klart powerkites men de har 2 eller 4 linor och måste styras hela tiden. Det är inget som fungerar till KAP där man eftersträvar en självstabil drake.

Jag kör min radiostyrning på 40MHz bandet som är avsett till all radiostyrd aktivitet. Men som Patrik påpekade, det kan vara bra att kolla så ingen i närheten flyger ett modellflygplan på samma frekvens. (De flesta som flyger gör det på 35MHz bandet som är speciellt avsatt för flyg).
Pidda 2003-02-17 10:15  
Fredrik: Jag vet inte exakt vad hela utrustningen väger men jag skulle tippa på mellan 1-2 kilo. Man behöver inte vara vältränad för att bära på grejorna. Radiostyrningen har man runt halsen, draken i en påse och kameravaggan i handen. Inget otympligt, så det är lätt att ta med sig.
kreitler_ 2003-02-17 12:50  
Betyg: 5
extremt intressant artikel, speciellt eftersom jag kitesurfar... men är ni inte intresserad av att använda en kite som går att styra?! det finns drakar som är väldigt stabila, och inte särskilt dyra som används för kitesurfing men också som "powerkites" (dvs. drake som drivmedel på land), om man använder en sån i en liten storlek så borde man slippa ha rörlig kameravagga!
en drake jag tror skulle passa till detta är "peter lynn ARC 4.6kvm", man bör iof spendera några timmar utan någon kamera på draken om man inte har någon erfarenhet av den här typen av kites, men jag tror att man öppnar en hel del nya möjligheter...
jag personligen ser ju såklart möjligheten att rigga en vattentät konstruktion som är fast monterad nedåt i linornas riktning och ta surf bilder ute på vattnet, men problemet blir ju hur man ska få en smidig konstruktion som är vattentät, lätt och liten som inte inverkar på kitens aeorodynamik allt för mycket... några idéer?!

om någon undrar något om kites (var man kan köpa, hur de fungerar etc), kitesurfing mm, så är det bara att maila mig eller fråga här, eller besöka vår sida ( www.kitesurfskolan.com ) det är inte jag som svarar på mailen där så om det gäller något som har med den här tråden att göra så maila mig på [email protected] .

ojojoj vad långt det blev....

//fredrik augustinson
instruktör kitesurfskolan sthlm/gtl
Pidda 2003-02-17 13:04  
Fredrik: Jag har själv en Libre 3,3 och det skulle aldrig fungera för KAP. På en sådan drake har man 2 draglinor och 2 styrlinor och för att man inte skall få obalans i draken måste man då rigga upp fler linor så att kameran sitter i mitten på draken och inte skapar sidobelastning. Dessutom är den sortens linor som används till powerkites eller parafoils gjorda av kevlar så man skall vara försiktig så man inte skadar dom genom att klämma, snurra eller på annat sätt stressa materialet.
Pidda 2003-02-17 13:41  
Här är en länk till Libre: http://www.libre.de/deutsch/SAILING/Matten/speedy.htm
Det är en sådan drake jag har men som aldrig skulle fungera till KAP. Det krävs att draken bara har en (1) lina. Det kan bli svårt att ha kontroll över radiostyrningen om båda händerna är upptagna med att styra draken.
kreitler_ 2003-02-17 14:54  
Aaa, jag är medveten om at många sk "foils" (sådana drakar som ser ut som paragliders, och har en massa små linor som håller upp formen på draken) är rätt instabila, det var därför jag föreslog peter lynn ARC, som är extremt stabil. Om man släpper bomen på den och låter draken endast hänga i selen så står den helt stila i zenit (raktåvanför huvudet), men vi har förmodlien helt skillda infalls vinklar på hur man använder KAP (eller snarare du gör det, medans jag endast funderar....), jag ser som sagt framförallt möjligheten att ta action bilder... medans du verkar vara mer intresserad av landskaps/miljöbilder från luften (riktikt snygga bilder för övrigt!).
Jag funderar på hur man skulle kunna rigga upp en enkel kamera på en 2/4 linors kite med en fastvagga och sen en väldigt enkel "knapp" på styrbommen, men det blir nog rätt svårt känner jag på mig...
jag tror det skulle kunna bli riktigt schyssta bilder, självklart pga av perspaktivet men också pga att rörelsen mellan åkaren och kiten inte behöver vara särskilt stor (beroende på tidpunkt och förhållanden) medans rörelsen mellan åkare och omgivning är desto större!!!

//fredrik a

ps: om du har erfarenhet av att flyga powerkites så är det väl dags att börja åka bräda efter en ;)
det är fruktansvärt kul men beroendeframkallande! ds.
andreasc12 2003-02-17 19:51  
Betyg: 5
Spännande, jag ska prova!
Fredrik80 2003-02-17 22:57  
Peter: Ok. Inte sa tungt som man kunde tro da. Tack for svaret.

Det vore otroligt haftigt om man kunde ha en digital kamera uppe i luften, en barbar dator nere pa marken, och pa nat satt sanda ner bilden direkt till datorn. Da kunde man ju direkt se vad man far och sedan justera kameran som man vill medans den ar i luften! Eller annu battre, om man precis som pa LCD-displayen pa kompakta digitalkameror kan se "live" vad som hander framfor kameran!

Antar att det tyvarr skulle bli alldeles for dyrt och krangligt. Nagon som vet?
Linmajon 2003-02-17 23:24  
Det finns små lätta RF-sändare att köpa för 1200-1500kr. En sådan kopplad till en digitalkameras videoutgång borde funka perfekt. Det finns annonser i hobbytidningar på dem. På marken har man en fick-TV att sikta med, och fjärrutlösning förstås. Jag tror man behöver en slags mottagarkrets med. Med videokamera kostar kitet runt 4500:- men kameran har man ju ändå. Kamera med lång batteritid är nog bäst. (Sony tex.)
Pidda 2003-02-17 23:41  
Kolla denna länken:
http://www.fortunecity.com/marina/nelson/479/ARTICLE_000628_X10_Flynn_R.html
Där står lite om videolänk till KAP. Jag har sett en videosekvens tagen från drake men resultatet är dåligt eftersom kameravaggan gungar hela tiden. Det går alltså inte att vara speciellt exakt när man fotar från drake. Det blir bättre att ta flera exponeringar istället.
Det är också en fråga om vad man är mest intresserad av bilder eller teknik. Att ta flygbilder kan bli hur avancerat som helst men om man vill komma lindrigt undan tror jag att min utrustning ligger på en rätt så låg teknisk nivå. Mycket enklare kan det nog inte bli.
Pidda 2003-02-18 11:54  
Jag hittade sidan med videosekvenserna.
http://www.kitekam.com/carillon.htm

Videosnuttarna hittar ni längst ner på sidan.
arne.w 2003-02-19 23:20  
Perfekt!!! jag har letat efter en sån här artikel... Får se om man vågar skicka upp den nya digital kameran..
hummlan 2003-02-22 17:39  
Kul idé själv har jag funderat på att lyfta en
ballong med kamera och ta några kort men det har inte blivit av ännu och letar ännu efter formel för lyftkraften hos en ballong.
Man vill ju inte ha den hur stor som helst
Micke H
Pidda 2003-02-22 19:12  
Det hade varit kul att låta en varmluftsballong lyfta kameran. Har kollat lite på det också men det verkar dyrt och krångligt. Bara för att det är en modell betyder inte det att det skall vara litet.
Kolla denna länken så kommer ni förstå vad jag menar:
http://www.modellballone.com/modellballon/pictures/galerie.html
Sinuslinus 2003-02-23 01:36  
Dina bilder är verkligen spännande och för varje bild som jag tittar på känner jag att suget efter att få testa själv ökar.
allimac 2003-03-09 09:57  
Betyg: 5
*grymt imponerad*
Fabian Fogelberg 2006-08-19 12:39  
Peter: Kan tipsa dig om att använda en kite istället för drake, finns från 2 kvm och uppåt. (Har en på 4) Fördelen med kite är att du kan styra den upp, ner, höger och vänster väldigt enkelt. Dom kostar inte alltför mycket heller.
Oskar Jakobsson 2007-03-02 13:03  
Betyg: 4
Jag har skaffat en lite kite (3m2) men den verkar bara inriktad på att ge dragkraft och flyger dåligt i zenith ("rakt upp"). Det går kanske att lära sej...
Jag har snart sytt färdigt min floform FF03A men ser då att Biltema börjat sälja foildrakar, får nog fara förbi efter jobbet och hämta en. Dom är tillräckligt billiga för att prova (ca 1/20 av kitens pris), den största är 1,3m2.
http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=130652
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar