Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
9 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Min känsla är att det handlar om taktik. Nikon har ju inte köpt in sökarpanelen och liksom råkat hitta ett sätt att få ut dess fulla förmåga.
Det här är ju del av en större tekniktrend som hör ihop med allt mer kraftfulla komponenter i kamerorna. Förr var man tvungen att till stor del bygga upp kameror med hårt specialiserade, inte sällan direkt hårdkodade, kretsar för att uppnå nödvändiga prestanda (i synnerhet för att hålla nere effektförbrukning). Sådana kretsar är väldigt effektiva, men det är svårt eller rent av omöjligt att ändra (programmera om) deras beteende i efterhand. Men med den enorma utveckling av allt mer strömeffektiva och trots detta snabbare kretsar plus utvecklingen av allt bättre batterier kan man låta allt fler av kamerans kretsar vara mer universella som därmed i allt högre grad kan programmeras om i efterhand. Vilket innebär att man i efterhand kan utöka, snabba upp eller rent av förändra funktionaliteten.