Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
51 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ingen är opolitisk.
Gissade jag rätt?
Mvh Inger Anne
STORT grattis alla vinnare oavsett kön, utbildning, bostadsort.
Det är väl för fan innehållet i bilden som vinner ??
Är detta inte en fototävling där bästa bilderna ska koras ?
Varför ens dra in kön, utbildning, bakgrund och bostadsort ?
Detta är bara ett konstaternade att merparten av vinnarna är män.
Jag grattulerade vinnarna, jag klankande INTE ned på att män vann och jag gnällde inte på att få kvinnor vann.
Artikeln är ett konstaterande att FÅ kvinnor vunnit - varför ? Det vet varken du eller jag så behåll din kommentar om att jag sällar mig till skaran.
Ha en bra dag :-)
Folket där ute måste vara rekordgriniga för det gnälls mer än uppskattas och hyllas.
Himla tråkigt.
Varför kan inte man vara glad och glädjas åt andras lycka ???
Hur många kör Volvo?
Få Invandrare, lite rasism i den här tävlingen va?
Lite tramsigt!
Nu finns det förmodligen ett antal anledningar till att det är få kvinnor med, en skulle kunna vara att det helt enkelt finns färre kvinnliga än manliga professionella fotografer och detta kanske återspeglas i fördelning mellan könen i inskickade bilder. Det verkar inte som ett orimligt antagande, men det skulle inte förvåna mig det minsta om differentieringen i kåren faktiskt inte är så hårresande ojämn som de här resultaten ger vid handen. Vidare så tror jag faktiskt att man hade tyckt att det varit lite märkligt om proportionerna hade varit de omvända och att det med hade rest frågor om varför det i så fall skulle ha blivit så.
Resten av intetsägande kommenterande kan ju idioter hänle sig åt?
Då är det mystiskt men jag anar att det inte är den fördelningen, utan att ha den siffran är det meningslöst att påstå något alls!
Tävlingen borde heta "Årets Bild av medlemmar i Pressfotografernas klubb". Jag antar att det finns en manlig dominans bland medlemmarna och därför är det väl rimligt att det återspeglas bland pristagarna?
Billig rubrik som enbart syftar till att skapa den här diskussionen varje år.
Håkan
Min andra undring är: Vart tog mitt inlägg nr 2 vägen? Är det min "kvinnlighet" eller...
Måste också säga att jag INTE håller med om att det alltid blir rabalder när kvinnor särbehandlas. Tycker snarare att det är så att de FÅ gånger som en man särbehandlas så blir det ett jävla tjat från alla män om så här får det ju fan inte gå till, alla feministers fel osv osv osv Sen när en kvinna särbehandlas (som FAKTISKT sker jävligt mycket oftare än att män gör det), då är det ju för jävligt att det tas upp, påhopp på "oss män", det har helt naturliga förklaringar osv osv osv.
SUCK!
Män försvarar faktiskt kvinnor i detta (inte alla men de finns i alla fall)
Jag är intensiv motståndare till särbehandling, det har inget med kön att göra.
När en människa inte behandlas lika pga en ovidkommande egenskap så är det fel.
En logisk förklaring till fördelningen är att få kvinnor är specialiserade på sportfoto som står för flera kategorier. I år har det varit mycket krig och revolutioner - områden dit män oftare skickas. Jag tror även att fler män är överrepresenterade när det gäller stora nyhetshändelser än övrigt i yrket.
Kvinnor tenderar att vara bättre representerade inom feature som porträtt, mat och mode som inte har så många klasser. Porträtt sysslar alla med och den klassen är också hårdast med flest bidrag.
85% av populitionen kan alltså hänge sig åt fotografi i vilket syfte då?
I rest my case.
(skulle ju underlätta om kommentaren man svarade på står i replay)
min kommentar gjorde det lättare för dig?
Att den här skolan beblandaR sig med idiotkunskap borde ju stå på farstutrappan - eller prATar du något språK jag inte fattar?
Det kanske är så att det är fler fotografer som är män än kvinnor.
Personligen känner jag många väldigt duktiga kvinnliga fotografer.
mvh
Morgan Larm
Må bästa bilden vinna - men oftast blandas bilden ihop med nyheten....
Att man inte löser något med kvotering...som Magnus påpekar så ser ju kategorierna inom tävlingen ut på ett visst sätt, och med manlig dominans i många av dem. Det skulle nästan kunna ses som....kvotering?
Olika genrer och bildvärldar har alltid värderats olika. Jag brukar lyfta fram hur det såg ut för ett 150-tal år sedan i konstvärlden. Då fanns en tydligare koppling mellan manligt och offentligt respektive kvinnligt och privat. Édouard Manet och grabbarna hade i större grad tillträde till offentligheten, möttes, byggde upp nätverk och värderingsmönster. Mary Cassatt och andra kvinnliga konstnärer var i mycket större grad hänvisade till hemmamiljöer och hade inte samma typ av nätverk.
Tittar man på vilken av konstnärerna som håller högst kvalitet så...säkert är att Manet haft större möjligheter att påverka konsthistorien och, inte enbart, men delvis, tack vare sitt nätverk och en konsensus om vilken motivvärld som står högst i kurs. Att få synas och tas på allvar och göra folk förbannade då och då är utvecklande och gör att folk pratar om en. Numera tas tack och lov Cassatt på allvar, även om färre hört talas om henne.
Jag kan också gå till mig själv och se att under min utbildning var vi hälften män och hälften kvinnor. Av de som fortsatt arbeta som fotograf är helt klart fler män. När jag knutit nätverk har det oftare varit med män.
Om det är fel eller inte är väl upp till var och en att bedöma, ja det är ju tråkigt om de perspektiv vi får ta del av oftast är filtrerade genom människor av samma kön, etnicitet, sexualitet, ålder och så vidare. Det fråntar ju inte de manliga fotograferna deras talang eller arbetsinsats.
Problemet är inte att dessa män vunnit priserna, utan problemet är att kvinnliga fotografer har svårare att förverkliga sina karriärer och lägger ner tidigare.
vilket århundrade lever du i?
Att artiklar om kleti kommer att handla om pleti - säger det mer om invånarna (medlemmarna) än miljön de vistas i? Isådanafall - vilken miljö befinner vi oss i?
Sedan till att det inte anses som ett problem i kvinnodominerade brancher. Det tycker jag nog att det gör. Men traditionellt brukar väl de mansdominerade brancherna ses som mer åtråvärda, med högre status och lön.
Jag vet inte hur stor relevans personliga erfarenheter har egentligen, men jag har själv mer eller mindre kvoterats in i mitt gamla arbete som vårdare. När jag började var nästan all personal kvinnor över 40, och tydligen ansåg ledningen att det fanns en för liten mångfald i personalgruppen, både när det gällde ålder och kön, så jag låg bättre till från början när det söktes personal. Nu nio år senare är det stor spridning i ålder och omkring 50/50 mellan könen, och jag kan se att stället vunnit mycket på det.