ANNONS. Som Plus-medlem kan du styra hur mycket du vill se dessa annonser
Annons
Proffsfoto
Artiklar>Phase One XC – Världens dyraste kompaktkamera?
Phase One XC – Världens dyraste kompaktkamera?
Prylnytt
Den danska kameratillverkaren Phase One gör några av världens dyraste digitalkameror. Deras nya kompaktkamera XC är något alldeles extra.
Phase One XC har ett fast monterat Rodenstock Digaron-S 23 mm f/5,6 – samma objektiv som säljs till Phase One XT – en större kamera med utbytbart objektiv. Dessutom går objektivet att skifta i sidled.
Fördelen med Phase One XC är att den är mindre och lättare. Kameran är en konkurrent till Hasselblad 907X, men sensorn är 53 mm x 40 mm stor – 1,5 gånger större än Hasselblads och 2,5 gånger större än småbild (fullformat). Sensorn är dessutom mer högupplöst än Hasselblads – hela 150 megapixel. Det går att välja mellan färg eller svartvitt bakstycke.
Den stora sensorn gör att objektivet är rejält vidvinkligt. Omräkningsfaktorn till småbild är 0,64x. Således motsvarar bildvinkeln 15 mm med småbild.
Det fasta objektivet gör att Phase One XC räknas som en kompaktkamera, en väldigt dyr sådan. Priset är 62 500 US-dollar, vilket motsvarar cirka 670 000 kronor exklusive moms. Det gör troligen Phase One XC till den dyraste kompaktkameran i världen.
Kanske definitionen av kompaktkamera borde ses över. Den här är ju mer som den klassiska Hasselblad SWC, och den klassades väl aldrig som kompaktkamera under sin livstid?
Det enda jag kan tänka mig är aktikektur, men vilken fotograf av sådant skulle behöva eller vilja betala för en så snordyr kamera?
För landskap har jag lite svårt att se att en enda brännvidd vore av intresse. Däremot är nog kamerans relativa kompakthet kanske mer intressant där om man ska vandra ut i vildmarken.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Bakstycket går ju dessutom att ta av och byta efter dagens önskemål om man har ett tillräckligt överflöd av pengar till att köpa båda bakstyckena.
Ser inte riktigt vilka det är som ska köpa den här kameran. Existerar ens en målgrupp?
För landskap har jag lite svårt att se att en enda brännvidd vore av intresse. Däremot är nog kamerans relativa kompakthet kanske mer intressant där om man ska vandra ut i vildmarken.