Ljus
Workshop i studiofotografering
Ja, det har väl inte undgått många här på sidan att dessa kurser har anordnats. Jag tänkte att jag skulle skriva och berätta lite av mina intryck samt visa lite exempel från kursen. Jag som skriver heter Fredrik Johansson och går under nicket Maverick här på sidan. Jag är glad amatör som länge gått och funderat kring studiofotografering och lekt lite hemma med min systemblixtar. Min inställning till kursen var en ganska stor portion skepsis och tveksamhet. Men det finns just inga alternativ vad jag känner till så jag tänkte att jag kan ju lika gärna chansa.
Det var inte alldeles självklart att hitta fram till studion då det låg inne på ett industriområde och vägen in till det var inte så väl skyltat. Medan jag for runt och letade så fann jag ytterligare tre kursdeltagare. Jag gissade att det bara kunde vara kursdeltagare som står i mitten av ett industriområde och tittar åt var sitt håll med frågande ansiktsuttryck. Med gemensamma ansträngningar så hittade vi fram till rätt grind där David fattat posto då grinden var låst med en kod.
Själva kursen inleddes med ca 45minuters genomgång där killarna från Aifo visade ljussättning på en hårdocka. Till detta hade de kopplat en digitalkamera som i sin tur var kopplad till en tv och vi kunde på så sätt se vad kameran såg. Även om tv i sig verkade ha överlevt sina bästa dagar så var det fullt tillräckligt för att se skillnaderna mellan olika ljussättningar. Det var den här delen jag var lite orolig för. Van från mitt arbete där jag ofta går på "workshops" från olika produktleverantörer så förväntade jag mig 45 minuters säljdravel. Men till min glada överraskning så uteblev det och istället matades vi med nyttiga tips. I korthet gick dessa tips ut på att ljuskällan skulle vara så stor som möjligt i förhållande till motivet och dessutom så nära som möjligt. Detta för att få så mjukt ljus som möjligt. Så vips så hade vi fått förklaringen till varför ljuset blir så hårt av solen, den befinner sig som bekant en bit ifrån motivet.
Vi fick veta att man i studio jobbade enbart med bländare och att tiden var ointressant så länge det synkade med blixten. En sanning jag i efterhand funnit anledning att ifrågasätta.
Efter genomgången så bjöds vi på en god smörgås och kaffe. En rejäl bit som man inte behövde gå hungrig ifrån. Medan vi åt så passade fotosidan.se "crew" på att presentera sig, samtliga tre var där och minglade runt. Därefter gick vi laget runt och presenterade oss själva och vad vi gillade att fotografera. Till min förvåning var det bara en jag kände igen från fotosidans forum. Det var lite blandad sammansättning, allt från digitalfotografer till mellanformatare.
Den praktiska delen var uppdelad på tre stationer. På två utav stationer satt det inkallade modeller med lite olika ljussättning. En kvinnlig och en manlig modell i jämställdhetens namn. Den tredje stationen var produktfotografering. Så vi delades upp på tre grupper och jag började med att fotografera den kvinnliga modellen där det något överraskande var minst med folk. Där övade vi till en början med en blixt och reflexskärm och lade sedan på lite "karaktärsljus". Karaktärsljus var inget annan än en blixt som med hjälp av en strut riktades mot modellens hår för att framhäva detta. Nu fotograferar jag helst analogt vilket jag även gjorde här. Dock vart det tid över mot slutet av kvällen så då passade jag på att gå varvet runt igen med min digitalkamera. De är från den dessa bilder är. Jag kan bara konstatera att jag inte blev riktigt klok på synkroniseringen på digitalkameran, ibland fungerade det och ibland inte. Tur att det är omedelbar feedback på kameran. Nåväl, när jag sprang runt med digitalkameran och fotograferade Anna, som modellen heter, så glömde jag bort reflexskärmen och resultatet blev...
Den andra modellstationen var betydligt mera avancerad i sin ljussättning. Men eftersom det var killarna från Aifo som hade riggat det så var det bara att mäta ljuset och fotografera på. Det var på denna station jag hade som mest problem med att synka min digitalkamera men efter lite trixande blev det ju en bild till slut.
Den sista stationen blev då produktfotografering. Där hade plockat fram en fin liten sak. Det var en kub som mest påminde om innertältet på ett vanligt tält fast mycket mindre. Den var uppskattningsvis 50x50x50 cm. Poängen var att man skulle ställa in sin produkt i tältet och sedan rigga blixtarna utanför. På sätt behövde man inte fundera kring paraplyer och softboxar. Det skötte tältet om.
Intresset för dessa kurser har varit väldigt stort och visar på en efterfrågan och ett behov av dessa kurser. Så nu kan vi intresserade bara hoppas på att det anordnas en kurs över en helg eller liknande därdet verkligen finns tid för teori och att vrida och vända på blixtarna.
Bli först att kommentera
Logga in för att kommentera