Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony presenterar en ny telezoom för entusiaster, FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS, och det ljusstarka proffsstelet FE 600 mm f/4 GM OSS.

Hittills har Sonys längsta objektiv varit FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS och FE 400 mm f/2,8 GM OSS. Nu introducerar de alltså två objektiv med 600 mm. Det här kommer troligen göra Sonys system ännu mer intressant både för naturfotografer och sportfotografer, två grupper som alltid behöver mer räckvidd.

FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS

Om vi börjar med zoomen så är den optiskt uppbyggd av 24 linselement i 17 grupper, fem av linselementen är av lågspridande ED-typ och ett är ett asfäriskt element. Vikten ligger på 2,1 kilo och det är bara marginellt större än Sonys existerande 100-400-zoom. 

Både fokuseringen och zoomningen är helt intern, så objektivets längd förändras inte vare sig när det fokuserar eller när du zoomar. Många tidiga zoomar med intern fokusering och/eller zoomning fick i praktiken mycket kortare brännvidd vid närgränsen än vid oändligt. Sony hävdar att de har lyckats minimera denna så kallade 'focus breathing' så att brännvidden inte skall ändras nämnvärt oavsett avstånd.

Fokuseringen drivs av en DDSSM-motor (Direct Drive SSM) som skall vara både tyst och snabb. Man har även arbetat på att minimera så kallad 'wobbling', alltså att fokuseringen sker ojämnt i små ryck, något som är särskilt irriterande under videofilmning.

Journalistkollega med ett Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS. Zoomringen som han håller har en kort (kvartsvarv) rörelse för att zooma genom hela omfånget och är inte onödigt trög. Du kan med andra ord vid behov zooma snabbt och att du inte behöver vrida så mycket minskar risken att tappa motivet ur sikte under zoomning (något som annars lätt händer med så snäva bildvinklar).

FE 200-600/5,6-6,3 G OSS har dessutom påkostade detaljer som elvabladig bländare och intern nanocoating för att minska reflexer. Objektivet har omfattande vädertätning och designen med intern zoomning och fokusering gör att det inte drar in luft (och därmed fukt och partiklar) under zoomning eller fokusering. Du har tre programmerbara knappar på objektivet, fokuseringsomfånget kan begränsas och frontlinsen har smuts- och vattenavstötande fluorbeläggning.

Skall man döma av de framräknade MTF-kurvor som visades upp så skall det här objektivet ha minst lika bra mittskärpa och bättre kantskärpa än konkurrenter som Sigmas och Tamrons 150-600-objektiv eller Nikons 200-500. Dessutom skall enligt Sony upplösningen vara så bra att objektivet kan användas både med 1,4x och 2x telekonverter. Här finns ju en fördel med spegelfritt vars autofokus är mindre känsligt för små maxbländare än hos DSLR-kameror.

FE 600 mm f/4 GM OSS

När Sony förra året introducerade ett 400/2,8 så var det redan då en del som kommenterade att det då sannolikt snart också skulle komma ett 600/4. Dels för att bägge är omtyckta objektiv bland yrkesfotografer, men också för att det finns mycket likheter i designen mellan sådana objektiv. Historiskt har sådana här objektivpar ofta haft mycket likartad optisk design, där huvudskillnaden är att den inbyggda telekonvertern i bakändan är olika kraftig.

Nu finns det faktiskt lite skillnader i den optiska designen mellan nya FE 600 mm f/4 G OSS och dess 400 mm-kusin. Bland annat ett asfäriskt linselement med Sonys XA-utformning (Extreme Aspherical) som har extrem ytjämnhet jämfört med traditionella asfäriska element. Men totalt har du 24 linselement i 18 grupper, tre gjorde i fluoritglas (som dels är lågspridande, dels är relativt lätta), två av mer traditionell lågspridande ED-typ och som sagt ett av XA-typ.

Resultatet är ett objektiv med tråkiga, men också oerhört imponerande MTF-kurvor. Eller snarare MTF-linjer - de är i stort sett raka, från bildens mitt ut till bildkant - och det även med 30 linjepar. Den höga upplösningen innebär att objektivet tappar ytterst lite prestanda både med 1,4x och 2x telekonvertrar.


Sony FE 600 mm f/4 GM OSS är ett stort objektiv, i synnerhet med motljusskyddet monterat. Men det väger bara just över 3 kilo och är så välbalanserat att det går alldeles utmärkt att handhålla även lite längre stunder. Notera att utformningen av vridringar fram och av kontrollpanelen baktill är i stort sett identisk med FE 400/2,8, något som gör det enkelt att växla mellan de två.

Konstruktionen består av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering som är både lätt och stark. Dessutom har man precis som i FE 400 mm f/2,8 GM OSS bara ett enda stort linselement framtill och resten ligger i den smalare bakre halvan. Den här designen bidrar till låg vikt (alla linselement utom ett har måttlig diameter) och bra balans (varken fram- eller baktungt). Objektivet väger bara 3 040 gram vilket (med en marginal på 10 gram) gör det till världens lättaste 600/4 för småbildskameror. Men det var inte många år sedan som vi blev imponerade av 600/4-objektiv som vägde under 4 kilo, det här är en trevlig utveckling.


Sony 600 mm f/4 GM OSS är uppbyggd av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering. Den låga vikten och bra balansen har man uppnått genom att förlägga 23 av de 24 linselementen i den bakre halvan av objektivet där diametern inte blir så stor. Den stora delen framtill i objektivet är tom bakom den ensamma frontlinsen. (Vi ber om ursäkt för de fula reflexerna, bilden är tagen in i en glasmonter)

Objektivet har två linjära XD-fokusmotorer vilket skall ge mycket snabb och direkt fokusering. Sony påpekade också att man fortsätter arbeta med styralgoritmerna och att FE 600/4 sannolikt fokuserar ytterligare en aning snabbare än FE 400/2,8. Man kommer givetvis fortsätta uppdatera de här algoritmerna ytterligare.

Även stabiliseringen har uppdaterats med ett tredje läge som skall göra det lättare att följa motiv som rör sig svårförutsägbart. Ryckigheten med normal stabilisering ihop med så här snäv bildvinkel kan annars ställa till det.

Den löstagbara stativfoten har kullager så att det skall vara smidigt att växla mellan liggande och stående format. Du kan dessutom välja (med en ett reglage) om du vill ha 90-graders klickstopp för att lättare känna var du har vertikalt och horisontellt läge.

Givetvis har objektivet 11-bladig bländare, är vädertätat och har fluorbelagt frontlins. Du har även filterhållare baktill för insticksfilter och låsfäste av Kensington-typ. Motljusskyddet är gjort i kolfiber. Den medföljande hårdskalväskan har färdiga fack för så väl insticksfilter som telekonvertrar.

Pris och tillgänglighet

Bägge objektiven har en beräknad säljstart i augusti. FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS har ett preliminärt pris på 23 500 kronor inklusive moms. FE 600 mm f/4 GM OSS har ett preliminärt pris på 155 ooo kronor inklusive moms.



Publicerad 2019-06-11.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar