Prylnytt
Snabb, skarp och högupplöst. Med ny teknik kan Googles Art Camera snabbt fotografera konst i extrem upplösning.
Google har utvecklat ny teknik för att avbilda bland annat konstverk i mycket hög upplösning, och dessutom mycket snabbare än tidigare.
Det virtuella museet Google Cultural Institute, som innehåller digitaliserade avbildningar på en mängd kända konstverk och artefakter från hela världen, har utökat sin samling med cirka 1000 bilder av klassiska målningar. Bland dem syns Monet, Rembrandt och Van Gogh, detta enligt Googles blogg.
Fram till nu har arkivet bestått av cirkla 200 bilder som har tagits fram under fem år. Men med ny teknik går det mycket snabbare att avbilda konstverk med Googles nya robotkamera, Art Camera.
Efter att kameran har kalibrerats mot konstverket eller dokumentet, tar kameran automatiskt närbilder av en sektion åt gången. Kameran använder laser och sonar för att sätta exakt fokus. Sonaren fungerar ungefär på samma sätt som en fladdermus mäter avstånd; kameran skickar högfrekventa signaler mot verket för att få exakt avstånd.
Och snabbt går det. En tavla på en gånger en meter tar cirka en halvtimme att avbilda. Tidigare kunde det ta en eller flera dagar. Resultatet blir hundratals bilder som sätts ihop till en bild på en gigapixel.
Google har byggt 20 Art Cameras och ett flertal museum får kamerorna gratis.
Här kan du se bilder.
11 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Äntligen! Hoppas denna möjlighet blir verklighet i stor skala
Vore också kul att få se samtida konst, varför inte av dom stora samlarna, som tex Saatchi?
Tror detta kan bli mycket mycket intressant. Tänk om det på sikt skulle kunna bli möjligt att få se favoritkonstnärernas alster oavsett vart i världen de hänger.
Skulle även kunna tänka mig att betala för det
Min erfarenhet av att fota konst är att ljussättningen är ALLT. (Vilket det såklart är i all fotografreing, inget ljus - ingen bild)
Men det blir så lätt blänk, och blänk i penseldragen eller krackeleringen går nästan inte att komma från. Detta kan visa strukturen i ytan dock. Men då måste man ändå kontrollera ljuset...