Utställning
Svenska ”Picture this” började förra året sälja NFT och fotokonst på webben. Nu driver de ett av Stockholms största gallerier, alldeles intill Mariatorget.
Text: Peter Wiklund
Källaren till Tvålpalatset på Sankt Paulsgatan har inhyst allt från boxningsklubb till serverhall. Nu har de över 700 kvadratmeter stora lokalerna blivit fotogalleri och butik med fotokonst.
Picture this grundades för ett par år sedan av bland andra bröderna Jan och Per Broman, kända som grundare även av Fotografiska som de lämnade år 2020. Enligt Dagens Industri har de fått extern finansiering på omkring 50 miljoner kronor för sin nya satsning, som inledningsvis beskrevs som ”en plattform där NFT:s kan säljas och marknadsföras och ”en plattform mellan fysiska och digitala fotoverk”. NFT står för “Non-Fungible Token” och är enkelt beskrivet unika digitala filer där varje fil enbart ska kunna ägas av en person.
Helena Blomqvist under hängningen.
Men marknaden för NFT har varit svajig, och det finns olika uppfattningar om hur den kommer att utvecklas. Picture this har kvar NFT i sitt utbud, men nu är det i första hand fysisk fotokonst som gäller för deras del.
– Vi jobbar vidare med kryptovärlden och den digitala konsten. När vi hittar digitala uttryck med botten i fotografiet som vi tycker är tillräckligt intressant ur ett konstnärligt perspektiv kommer vi att kunna lyfta det i galleriet och på vår digitala plattform, men NFT-marknaden genomgår en hälsosam rening just nu där det går oerhört fort både upp och ner, konstnärligt och ekonomiskt. Bara den spretighet och kreativitet som NFT representerar känns intressant för oss men oerhört mycket är spekulation och mycket håller inte tillräcklig höjd, säger Johan Lindskog, kreativ chef på Picture This.
I gatuplan är väggarna fyllda av fotokonst – och allt är till salu.
I det nya jättegalleriet ska det bli mellan sex och åtta utställningar per år, och den första är ”On the Ending of Species” av Helena Blomqvist.
– Helena Blomqvist är en av de ledande svenska konstfotograferna i dag. Hon har sedan 20 år byggt sina världar för hand i form av scenerier och modeller som hon sedan använder i sitt fotografiska arbete. Nu visar hon dem för första gången tillsammans med fotografierna, berättar Pelle Höglund, gallerichef på Picture this.
Serien som visas i lokalen skildrar långsamma, meditativa tillstånd där djur tyst observerar den svåra situation planeten befinner sig i, förklarar han.
”Birdgirl” är en av bilderna i utställningen ”On the Ending of Species”. © Helena Blomqvist
Utöver det stora galleriet i källaren har Picture this några mindre ytor i gatuplan, med ”öppna editioner och toppfotografi till ett överkomligt pris” som Johan Lindskog uttrycker det.
– Vår ambition är att ha något för alla. Vi har också ett showroom där vi presenterar ett urval av vårt stora utbud i alla prisklasser. På vår sajt har vi hela vårt utbud till salu. Allt går också självklart att beställa från butiken. En hel del kan du ta under armen direkt, säger han.
Han vill inte avslöja några kommande utställare, men förklarar att de är intresserade av ” de konstnärer som verkligen utnyttjar mediet”.
– Med den ambition, den satsning och storlek på galleriet som vi har så kommer vi kunna attrahera världens främsta fotokonstnärer. Vi vill ställa ut det bästa av de fotografer som vi tycker är mest intressanta just nu. Betoningen är på konst lika mycket som fotografi. Det finns många dokumentärfotografer med mycket höga konstnärliga kvaliteter men vi kommer inte satsa lika mycket på det dokumentära, säger Johan Lindskog.
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera