Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Strålande bilder med röntgenkamera

Strålande bilder med röntgenkamera

© X-ray by Nick Veasey, Michael Jackson och Marilyn Monroe

 

Allt kläds av in på bara kroppen eller den nakna metallen när Nick Veaseys fotograferar med röntgenkamera. På utställningen "Inside Out" på Fotografiska i Stockholm visas Nick Veasey röntgenbidler av människor och föremål.

Röntgenkameran skalar av hud, ålder, genus och etnicitet och visar att vi alla är i grunden lika.

– Jag vill att mina bilder ska få folk att slå upp ögonen och lägga märke till saker. Jag vill nå fram till betraktaren. Min utgångspunkt är att vi alla är i stort sett likadana, från det inre till det yttre – det kan vi se på röntgenbilderna. Jag är övertygad om att det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Det är detta som är anledningen till att alla människokroppar i mina bilder representeras av samma skelett, oberoende av vilka attribut jag lägger in i bilden, förklarar Nick Veasey.

Han menar att vi borde fråga oss själva varför vi är så besatta av det ytliga, och röntgenbilder är ett sätt att ställa denna fråga på.

© X-ray by Nick Veasey, 1963 Corvette C2

På utställningen visas bilder av både stora och små föremål och varelser. På en bild har Nick Veasey röntgenfotograferat en hel buss med passagerare.

En stor utmaning för Veasey, som är mycket teknikintresserad, är att säkerställa att hans projekt inte kommer att domineras av hans strävan efter perfektion eftersom detta skulle kunna riskera att den önskade andemeningen med verket gick förlorad.

– Mina verk är metaforer för livet i allmänhet och låter oss se bortom det uppenbara. Tänk på kärlek – hur ofta börjar den inte med ytlig attraktion för att sedan leda vidare på en både utmanande och spännande väg längs vilken vi försöker lära känna varandra och titta in under ytan. Det är därför som samma skelett representerar alla människokroppar i mina fotografier, oberoende av vilka attribut jag lägger in i bilden. Vad döljer sig under den yta vi visar fram? Här ger röntgenkameran oss en mycket uppriktig och osminkad bild. Eventuella brister i kvaliteten blottläggs direkt.

Nick Veasey började med röntgenfoto när hans hustru fick i uppdrag att ordna med en röntgenbild av en läskburk för ett TV-program. Han antog utmaningen och blev snabbt som uppslukad av alla de möjligheter som denna teknik innebar. Han började själv konstruera utrustning som gjorde det möjligt att ta röntgenbilder av större objekt.

– Röntgenstrålar är farliga, och man kan inte se dem med blotta ögat. De är luktlösa, och man kan inte ta på dem. Det känns spännande att använda något som är osynligt för att göra något synligt. 

Utställningen "Inside Out" är öppen från den 24 november till 18 februari nästa år. I samband med utställningen "Inside Out" ger det svenska förlaget Max Ström ut en fotobok med samma namn.



Publicerad 2017-11-22.

15 Kommentarer

Tomasz 2017-11-23 08:46  
"Det yttre ger det inre en chans,
det inre ger det yttre sin glans."

-Så hette det förr i alla fall, men kanske inte numera.
Alf-Magnus 2017-11-23 09:06  
Ett ytterligare fal djupare ner i dyn för Fotografiska och för Fotosidans utställningsrapportering
mats lindfors 2017-11-24 11:34
Håller klart med dig i detta fallet! Fyyyyyy!
Anders F. Eriksson 2017-11-24 20:53
Och vad är det nu för fel med denna utställning? Är den bara dålig för att det är Fotografiska, eller finns det några faktiska skäl till betyget?

Varför skall inte Fotosidan skriva om utställningen?
Alf-Magnus 2017-11-26 18:40
Bland annat och att den saknar allt konstnärligt värde, ren kitsch
Nisse Larsson 2017-11-23 17:02  
Förbluffande bilder som imponerar. Sånt här trodde man inte var tekniskt möjligt.
PMD 2017-11-23 18:06  
Bilden av bussen med passagerare undrar jag hur han har åstadkommit. Röntgenstrålarna ska både gå igenom bussplåten och sen ha lagom med energi kvar för att avbilda det inre av människorna. Sen ska strålarna ta sig tillbaka genom plåten igen ...

https://www.wired.com/wp-content/uploads/archive/images/article/magazine/1609/ff_xray4_f.jpg
Svar från froderberg 2017-11-23 18:36
Det är kanske flera ihopslagna exponeringar?
Makten 2017-11-23 19:05
Magnus, det hade ju inte hjälpt eftersom människorna är delvis täckta av plåt som inte släpper igenom särskilt mycket röntgen. Jag tror snarare att många av bilderna är ihopklippta av delbilder där motiven inte ens varit på samma plats samtidigt. Finns också ansiktsdrag i bilderna som jag gissar lagts till från vanliga bilder. De borde försvinna fullständigt med röntgen om skelettet ska synas.
PMD 2017-11-23 19:14
@Magnus: Ja, jag tror att bilden är ihopslagen av flera exponeringar, men jag tror också att Martin har rätt, dvs exponeringarna har gjorts helt separat.

Ett alternativ är att bussens plåtsida har bytts ut mot en tygsida.
Svar från froderberg 2017-11-23 20:33
Jag tror både jag och Martin har rätt eftersom vi menar samma sak. :)
markh 2017-11-24 09:09
Det är väldokumenterat att han komponerar olika bilder. Kan rekommendera google.se.
timofej 2017-11-24 11:22
Jag tror att hans bilder är ren photoshop för det mesta. Dels skulle det vara omöjligt att ta röntgenbild av Marilyn i samma ögonblick som den berömda bilden tagits. Dvs att alla ben är helt enkelt inklistrade dit. Antagligen från andra människor (i bästa fall). I värsta fall är det bara ren grafik.

För det andra, behövs det en plåt _bakom_ motivet som bestrålas av röntgen som är _lika stor_ som motivet. Jag undrar om det är tekniskt genomförbart på motiv som bilar eller flygplan.

Så att de flesta av hans bilder är grafiska konstverk och inte så mycket fotografi i den vanliga meningen.
lonian 2017-11-25 23:49
Kollar man in Youtube så ser man hur han arbetar.
När han fotar en bil tex så tar han varje del för sig i bilen och röntgar och klistrar dem samman i bildprogram. Varje bild blir lika stor på röntgenplåten som i verkligheten, en otroligt kostsam bildkomponering.
Pagajviftaren 2017-11-26 17:25
Tullen röntgar lastbilar, bussar och containers. Men utan passagerare. Så röntga så stora föremål är möjligt. Tror de har en båge som en biltvätt och röntgar med.
janne_foto 2017-11-24 21:30  
En snabb goog:ling ger en Wired artikel 2008, som ger "works with either skeletons in rubber suits (normally used to train radiologists) or cadavers that have been donated to science. When a corpse becomes available, he has at most eight hours to pose and shoot before rigor mortis".

Tänker inte folk på att man inte får stoppa in ens hunden i röntgenmaskinen på flyget? Trots att de apparaterna idag ger ytterst små doser. Jag fotade en del (kristaller) med röntgen, på 70-talet. Och skaffade en egen gammal tandläkarröntgen. Och lyckades få tillstånd av strålsskyddstyrelsen. Sådant skulle inte gå idag.

Men visst är bilderna intressanta, även om de är arrangerade. Wired-storyn säger också att han lägger ihop bilder i photoshopp. Så bussen är nog riktigt arrangerad, har svårt att tro att han fick tag i så många färska lik en och samma dag.. Ursäkta den ruttnade tonen i inlägget :-)
Pagajviftaren 2017-11-26 21:29  
Vid ca 2.40 bekräftar han att det är döda kroppar, känns ganska uppenbart.
https://www.youtube.com/watch?v=opHPKmNrsGw
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar