Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotomuseet i Sundsvall 10 år

Fotomuseet i Sundsvall 10 år

Fotomuseets ambition är att koppla sina utställningar till samhällspolitiska händelser och tendenser. Ovan ser vi ett exempel ur jubileumsutställningen där Tora Mårtens har följt Yoel Terry från Cuba, som sökte uppehållstillstånd i sju år, innan han slutligen fick stanna i Finland.

I samband med fotomuseets 10-årsjubileum passade vi på att fråga museets chef Petter Österlund bland annat vad som har varit roligast under de här tio åren och vad jubileumsutställningen kommer att bjuda på.

Pressbild: Petter Österlund
Pressbild: Petter Österlund
Petter Österlund kom i kontakt med projektet "Sveriges fotomuseum" runt 1998, då han representerade Mitthögskolan (nuvarande Mittuniversitetet) och ansvarade för Konstvetenskap. Nu har han jobbat med fotomuseet i cirka åtta år.

Vad har varit det bästa med att jobba med museet hittills?
– Alla möten med intressanta personer, fotografer, konstnärer, lastbilchaffisar, tekniker, journalister osv. Otroligt lärorikt. Jag skulle kunna skriva en bok om alla intressanta karaktärer jag mött genom fotomuseet, till exempel Georg Oddner, som jag saknar djupt, eller Hasse Persson, Mary Ellen Mark eller den engergiska chefen på fotohuset i Moskva, Olga Sviblova.

Hur har museet utvecklats på de här tio åren?
– Det är en fastare organisation, men vi passar oss för att bli för ”utvecklade”. Vi vill försöka behålla en ungdomlig nyfikenhet och lite snabb sprallighet.

Vilken har varit den mest spännande utställningen?
– Without Sanctuary Lynching Photagraphy in USA 1880-1960. Hemsk, men absolut den viktigaste utställning vi har gjort. Därefter blir det svårt, alla andra är bra på sitt sätt. Självklart var det kul även med Emil Heilborn projektet, som förövrigt vann pris i Moskva som festivalens bästa projekt på fotofestivalen 2004.

Hur ser framtiden ut? Vad ser ni fram emot nu?
– Vi tar den som den kommer och försöker att inte planera allt för mycket, men vist har vi saker på gång; Hans Hammarskiöld till exempel och Christer Temptander. Fotomuseet har som ide att försöka visa fotografi och delvis design, som berör och som på något sätt kan kopplas till samhällspolitiska händelser och tendenser. Det vill vi bygga vidare på.

Vad kommer jubileumsutställningen att bjuda på?
– Se ovan men även Thomas Wågström. Dessutom skall vi under 2009 försöka visa ett antal av de utställningar vi har gjort tillsammans med Svenska Institutet. On The Road som visades i Washington jan 07 och 3-3 Sverige Finland som visades i Helsingfors 2003, samt urban Structures som var ett utbytes projekt mellan Sverige och ukraina.

Utställningen "f10: Fotomuseet 10 år" håller på fram till den 20 december. Gå in på Fotomuseets hemsida för mer information om museet och dess utställningar.

Publicerad 2008-09-09.

Bli först att kommentera

ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar