Utställning
I fjorton år har fotografen Tom Svensson kämpat mot tjuvjägare och illegal handel med djur med kameran som vapen. Nu är han aktuell med en utställning på Hotel Diplomat i Stockholm och en ny fotobok.
– Det handlar om en illegal verksamhet som är en av de största efter prostitution, droger och vapen. De som sysslar med detta vill inte bli stoppade. Så mina största hjältar är antitjuvjägare i Sydafrika som lever i fält och patrullerar stora områden för att skydda djuren. När mörkret inträffar och turister låst in sig i sina lodger då börjar kriget. Det finns en stor risk att de dör men de gör detta för sina barns skull.
Orden är Tom Svenssons. Han arbetar på Nordens Ark och sedan 10 år kallar han sig för bevarandefotograf. Han reser jorden runt för att kartlägga handeln med djur, från tjuvjaktligornas gömställen på den afrikanska savannen till handeln över disk i Asien.
Tom menar att foto är ett bra sätt att få folk att förstå. I år har han varit i Kina och fotograferat pandor, i Indien där han har dokumenterat dohlen, en asiatisk vildhund, samt i Mexiko där han följt djurhandeln.
– Tjuvjakten och illegal handel med djur bara ökar. Det är stor efterfrågan i Asien på till exempel horn från elefant och noshörning samt tigerprodukter. Exempelvis så skjuts 35 000 elefanter varje år i Afrika. Tanzania har förlorat 60 procent av landets elefanter på bara de senaste fem åren. Mocambique hälften under samma period.
Just nu är han aktuell med utställningen Ljus i mörker på Hotel Diplomat i Stockholm och han har dessutom precis släppt en bok tillsammans fotografen och skribenten Ola Jennersten. Boken heter Vid vägs ände och utsågs nyligen till årets Pandabok 2017 av WWF.
– Utställningen består av ett antal berörande bilder som är tryckta på akrylglas och belysta bakifrån i ett mörkt rum. Bilderna är också mörka och ljuset lyser upp enstaka detaljer i dem. Det är den första utställningen som använder det här typen av utskrifter och tanken är att den ska visa att det fortfarande finns hopp för djuren, att det finns ljus i mörkret.
Bilderna i utställningen erbjuds till försäljning och intäkterna kommer oavkortat att gå till den nystartade svenska stiftelsen Wildhood.org.
14 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ganska högt på listan!
Detta med elefanthorn har man läst om, men bara sporadiskt.
Bra med en samlad produkt som visar mer av det hela.
Kul du uppskattar mitt jobb
Det räcker inte med att bekämpa tjuvskyttar i Afrika. Så länge efterfrågan på t.ex. noshörningshorn och elefantbetar är stor i östra Asien kommer det att finnas gott om folk att rekrytera till tjuvjagandet.
Läs gärna min och Ola Jennerstens bok Vid vägs ände
Japp håller med, därför har jag föreläst en del i Kina bla med Joakim Odelberg där vi även fick TV tid, för 200milj tittare. Vi får bekämpa detta från alla olika håll men ingen lätt fråga.
Finns ett stort intresse och okunskap i Kina om dessa frågor
Tyvärr tror många att elefanter fäller sina betar naturligt och på det sättet är det inget konstigt att köpa tex smycken av betarna!
Utan att det är enbart status förmodligen som ligger bakom. "titta vad vi har/ har råd med"
Riktigt sorgligt.
Stor eloge till dig Tom.
Och Tack för att du visar dina fina bilder o samtidigt får oss att öppna våra ögon!
Mvh. Henke