Merläsning
Test: Fujifilm X-M5 – systemkamera för nybörjare och vloggare
Fotosidan testar
Plus
Det var ett tag sedan vi träffade på en kamera i M-serien, men nu är Fujifilm X-M5 här. Kameran är den minsta och lättaste X-kameran och med den tycks Fujifilm sikta på en målgrupp som kanske främst är vloggare och innehållsskapare. En kompetent kamera på många sätt men inget för den som vill fotografera med sökare.
Läs mer...
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
De får dock skynda på lite om de ska hinna med drygt 50000 kameror till under det här året (och kanske nästa).
Det lär finnas miljontals analoga kameror där ute i prima skick som inte behöver "räddas".
...jag ser nu att B&H säljer den, eller i alla fall listar den. Den är inte jättegratis.
Det kanske kan vara någon sorts indikation för hur det ligger till med marknaden för nya analoga systemkameror.
Den finns listad hos Scandinavian Photo som beställningsvara, men om de faktiskt kan få hem den vet jag inte.
Sedan kan jag väl tycka att den börjar bli lite väl nattstånden kontra nypriset. Den har ju AF-systemet från D2-generationen (11 punkter) och saknar stöd för objektiv med elektronisk bländare (eller AF-P, men det är ett mindre problem i dagsläget).
Huvudproblemet är volym, även om det fanns ett hyfsat intresse för en eller två modeller skulle det knappast räcka. Mycket av ekonomin i tillverkning av mer måttligt prissatta kameramodeller har byggt på att man delar komponenter mellan många modeller under många år. Att bara tillverka en eller några mycket få modeller skulle göra komponenterna och därmed hela kamerorna mycket dyra. Oavsett fabrikat skulle man snabbt hamna på Leicas prisnivåer. Tvärt emot vad en del tror så är deras kameror inte enbart dyra för att det står Leica på dem, utan framför allt just för att de tillverkas i jämförelsevis små serier.
Om det är några av våra vanliga tillverkare som i alla fall har en teoretisk möjlighet att i nuläget tillverka filmkameror så är det Canon, Nikon och Pentax - där kan man ju i alla fall dela en del komponenter med DSLR-kameror (som spegelmekanismer, optiska sökare och delar av kamerachassit). Olympus som du funderade över har ju inte tillverkat sådana komponenter på snart tio år nu eftersom de och flera andra helt har valt att sikta på spegelfritt.
Som sagt, ingenting är omöjligt, men det känns tyvärr ganska osannolikt :)
Men det bästa är väl att AI-konvertera objektiven? Det är inte jättesvårt, men man behöver en Dremel (eller något liknande) för att fräsa bort lite material från bländarringen på objektivet). Eventuellt finns det någon kameraverkstad kvar som fortfarande kan göra jobbet om man inte vill göra det själv.
Trots dess åldrande teknik tycker jag dock att F6 fortfarande är en av de absolut bästa kamerorna för 135-film som finns, men den sentida konkurrensen är förvisso lite frånvarande. :-)
Som att "rädda" 100K vinyl spelare. Herregud vilket slöseri med tid och resurser. Vill ni "rädda" nåt rädda Jorden och smält skiten.