Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Till att börja med tycker jag att man ska se den som en slags inspirationsbok, dvs den riktar sig inte till dig som har bestämt dig för att ge ut en bok utan snarare till människor/nybörjare som vill lära sig mer om fotoboksvärlden och vilka möjligheter som finns.
Ett gäng intervjuer med fotografer, förläggare och gallerister.
Exempel på fotoböcker av olika slag.
Mycket kort om disposition, bidnings- och trycktekniker, papper och marknadsföring.
Ganska utförligt om finansiering, med flera intressanta tips.
Ett kort men bra register över bokförläggare, bokhandlare och utställningsplatser.
Det jag framför allt saknar är handfasta tips för den som vill ge ut böcker på egen hand, alltså från fotografier till färdig bok... vilket var en av anledningarna till att jag köpte boken och vilket även utlovades på bokens baksidestext samt artikeln här på FS.
Till exempel:
Vilket typ av papper ska jag använda?
Här skulle Gerhard Steidl på tyska Steidl kunna götta ner sig på 200 sidor med filosofier och olika val...
... Tommy Arvidson nöjer sig med en knapp helsida där han kort redogör för ytvikt och standardmässiga pappersbehandlingar. Slappt.
Var hittar jag tryckerier som trycker billigt och med hög kvalitet?
Baltikum? Finland?
Hur liten offset-upplaga kan jag göra utan att varje exemplar blir snordyrt?
En sida text ägnas åt tryckningen.... absolut för litet!
Här skulle man faktiskt kunnat lista prisvärda tryckerier med dagsfärska kostnadsexempel. Ett besök på ett tryckeri i Baltikum t.ex.
Stryk intervjun med Anders Petersen (som mest kändes pliktskyldig) och ge plats för några sidor med nördiga tips från en tryckare i Estland, det hade jag gillat.
Kort recension: Lite smått och gott om att göra fotoböcker, men inget du kan googla fram själv!
ska det så klart vara.