Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Premium > Så optimerar du bilder för tryck och print - den ultimata guiden

Så optimerar du bilder för tryck och print - den ultimata guiden

Plus

Ska du skicka bilder för tryck eller print, men är osäker på exempelvis om bilden är stor nog, eller hur den ska behandlas och exporteras för att fungera i trycksaken? Här kommer en utförlig checklista för bildleverans till tidning eller tryckeri.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-10-11.

10 Kommentarer

PerK 2022-10-11 09:46  
Adobe rekommenderar alltid Pro Photo RGB (något större färgrymd) som arbetsformat. Även om kameran säger att den levererar Adobe RGB är det de facto Pro Photo RGB.
För soft proofing behövs profil för skrivare och det papper som används som påpekas. Den har tryckeriet, laddas ner därifrån.
Själv skriver jag ut 16-bit Pro Photo RGB tiff på Epson Pro 3880. Det ger bättre kvalitet än SRGB - trots att Epson rekommenderar SRGB, fattar inte varför.
Svar från saraarnald 2022-10-12 08:02
Det är flera saker i din kommentar som inte riktigt stämmer. Vi börjar med kameran, den säger inte alls att den levererar Adobe RGB. Där du i kamerans inställningar kan välja färgrymd (vanligtvis mellan sRGB och Adobe RGB), det gäller bara för JPEG-filer. För RAW-filer följer kamerans egen profil med in i råkonverteraren. Hur du sedan väljer att läsa ut filen från råkonverteraren är upp till dig, men typiskt väljer man ProPhoto RGB, Adobe RGB eller sRGB. Att vi som jobbar med bild främst väljer Adobe RGB är att den rimligt matchar mot många av de media vi jobbar mot (både tryck och print), till exempel CMYK-profilen ISO Coated v2 som är en vanlig profil.
Det går förstås att använda Pro Photo RGB om man vill och är kompetent nog att göra en softproof mot sin printprofil (t.ex. Epsons egna profiler eller via t.ex. Colorbytes profiler för RIP-lösningar som ImagePrint) och sedan ta ner överskjutande färgtoner med handpåläggning och användning av rätt rendering intent. Men de flesta bilder innehåller inte så mättade toner att de skjuter utanför Adobe RGB så det är inte någon vits med att använda ProPhoto RGB. Det är lite som att elda för kråkorna. I den del av rymden som är gemensam för ProPhoto RGB och Adobe RGB är det ingen skillnad på möjliga färgtoner, det handlar bara om de toner som skjuter utanför.
PerK 2022-10-15 09:44
Varför rekommenderar Adobe att man alltid arbetar med Pro Photo RGB???? Svar: För att det ger bäst resultat!
Att göra softproof skriver ni ju om, det är enkelt när man bara lärt sig hur. När man beställer en bild har företaget profiler för printer/papper valet - samt instruktion om hur man gör. Samma om man själv skriver ut har leverantören av pappret samma service.
Slutligen: Varför inte jobba så man får ut det bästa ur sin bild?
Sedan kan man undra varför ni utgår från Photoshop? PS och LR är bra på mycket men när det gäller skärpa och brusreduktion är dom direkt efterblivna. T.ex. Topaz har "AI" program som är helt överlägsna.
Det är intressant och givande att göra pappersbilder men det kräver kunskap för att det skall bli bra! Det gillar jag!
Svar från saraarnald 2022-10-15 16:41
Ok, Per, det tycks svårt att övertyga dig. Och du behöver inte försöka mästra mig, jag jobbar och utbildar trots allt i färghantering och print.
Men för sakens skull: Om du jämför gamut för t.ex. Epson P800 och ett glossy premiumpapper så är den printfärgrymden betydligt mindre än ProPhoto RGB – och bara lite större än Adobe RGB. Så för de flesta kommer Adobe RGB duga alldeles utmärkt.
mombasa 2022-10-11 13:37  
Bra och redig artikel. Men ett litet fel har insmugit sig:” En bild som är 2000 pixlar bred och som trycks i 300 dpi kommer att bli 6,67 cm bred på papperet.” Den kommer att bli 6,67 tum bred. Alltså omräknat ungefär 16,6 cm.
Svar från saraarnald 2022-10-12 08:03
Det har du helt rätt i, ett typo!
Canalog 2022-10-14 16:56  
man kan ju börja med att definiera skillnaden mellan tryck och print…du kanske tycker att tryck översätts lämpligast med ”pressure” …?
mombasa 2022-10-14 18:19
Print på engelska betyder tryck i största allmänhet, boktryck, offset etsningar med mera. I svenska språket har väl print blivit mer synonymt med utskrifter från bläckstråleskrivare, laserskrivare och liknande. Tryck skulle väl kunna översättas med offset, som är den förhärskande trycktekniken i större upplagor men skulle också kunna fortsätta att inkludera högtryck, rotogravyr och andra mer eller mindre museala tekniker. Vad silkscreen skulle sortera in under är svårt att säga men om man precis som i offset arbetar med flera formar, en för varje färg så borde det väl kunna sorteras in under begreppet tryck den också. Vi får se vad Sara A har att säga..
Svar från saraarnald 2022-10-14 18:45
Som Gunnar skriver så är det alltså utskrift som menas. Vet inte var du fick "pressure" ifrån, blev det här en diskussion om semantik?
Canalog 2022-10-14 20:30
F’låt om det lät lite ”vasst”, men som pensionerad professionell översättare av teknisk dokumentation ser jag det som värdefullt om man tidigt klargör terminologi som kan vara lite förbryllande för noviser i ämnet….😎 Ha en trevlig helg! Börje N
Canalog 2022-10-15 18:41
I vissa fall så översätts ju det svenska ordet "tryck" helt korrekt med det engelska "pressure", t ex gastryck ...
Gamle Svarten 2022-10-15 21:24
Jag är en total datanolla som bara fotar i jpg.
En aktuell fråga.
Kan man inte bara skicka en bildfil till tryckeriet precis som den är när den kommer ut från kameran (möjligen lite beskuren), i jpg, och den färgrymd som är inställd i kameran. Och sedan berätta för tryckeriet hur stor utskrift man vill ha, på vilket sorts papper, och be dem fixa resten???
Vilka är nackdelarna med att göra så?

Mindre seriöst .....
För den som inte begriper så mycket, har Börje faktiskt rätt.
Det kan bli förvirrande med okända facktermer på utrikiska som kan översättas på olika sätt.
Det kan även bli problem med förståelsen av okända facktermer, vars betydelse man försöker lista ut.
Jag tänker på ordet "högtryck" som nämndes här.
1. Positivt vädertillstånd som således bör tryckas på glatt papper.
2. Trycksaker som i flertal staplas på varandra.
3. Färgavvikelser som uppkommit pga att tryckaren använt otillåtna substanser.
(Berätta gärna det rätta svaret - vad menas med "högtryck"?)
mombasa 2022-10-16 11:47
Haha. Roliga definitioner av högtryck. Och visst, börjar man diskutera såna här saker så dyker många facktermer upp. Högtryck kan väl närmast liknas vid ett potatistryck eller det linoleumsnitt som många säkert åstadkommit under någon bildlektion i skolan. Det är alltså de högsta punkterna på tryckformen (aj då, där kom ett nytt ord in) som tar tryckfärgen. Att åstadkomma en högtrycksform av ett fotografi är däremot något en fotograf inte behöver kunna, om ens någon idag. Boktryck säger man om man vill specificera det till tryckeribranschen.
Kan man skicka en jpg till tryckeriet bara så där rätt av? Ja, det sker jätteofta. Tänk läsarens bild, Bästa sommarbilden och liknande i lokaltidningen så är det jpg direkt in, inte sällan i Srgb. Det vet tidningen och tryckanpassar den så resultatet blir hyfsat anständigt. Ingen begär att bilderna som skickas in skulle vara softproofade med Euroscale uncoated v2 eller vad som nu råkar gälla för just den tidningens tryckpressar.
Man får inte glömma bort att mellan dig som fotograf och tryckeriet sitter en originalare som tar hand om din bild, anpassar den och monterar den i trycksaken. Och det är väl det artikeln till stor del handlar om, en checklista för bildleverans helt enkelt.
Ett tips är att om man är osäker på något kan man kontakta tryckeriet eller den som skapar tryckoriginalet. Alla i hela kedjan är intresserade av att flödet rinner bra. Fel av olika slag kan då snabbt rättas till och blir inte kostnader som ingen har glädje av.
Lite annorlunda arbetsgång blir det om man printar själv men det framgår ju av artikeln.
Och det där med att Adobe rekommenderar Prophoto ska nog tas med en nypa salt.
Allt gott!
Gamle Svarten 2022-10-16 20:19
Tack för ditt svar Gunnar.

Med min kompetensnivå har jag inte så mycket att välja på när jag skickar in bilder för tryck, annat än att skicka dem som de är.
Vanligtvis brukar kompeteent folk tycka att det bästa folk som jag kan göra, är att just inte göra något, inte ens försöka.
Och den lilla A4-skrivaren jag har här bredvid datorn, den frågar inte om något. Den har antagligen AI och inser att det inte är idé att fråga mig om något.
Det var alltså som jag förmodade.

Sedan ordet "högtryck".
Tack för din förklaring. Nu tror jag att jag förstår vad ordet avser.
Ja, som oförbätterlig Göteborgare löper ordfantasin igång per automatik.
Efter din förklaring börjar jag fundera över om alla typer är höga, men vi får nog sluta här ...
Tack Gunnar.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning