Annons
Artiklar > Vinnarbild uppenbart arrangerad

Vinnarbild uppenbart arrangerad

Vinnarbilden i Hamdan International Photography Award (HIPA) som belönades med 120 000 dollar i vinstpengar har visat sig vara helt arrangerad efter att en bild på hela fotosituationen spridits på sociala medier.

Bilden är tagen av den malaysiske fotografen Edwin Ong Wee Kee. Bilden tävlade i en klass med temat "hopp" och vann förstapris. 

En anonym källa uppger för Petapixel att kvinnan med barnet stötte på gruppen av fotografer som Edwin Ong Wee Kee ingick i och lät sig fotograferas. Det är viktigt att påpeka att tävlingen inte har några bildjournalistiska ambitioner. Flera liknande bilder har tidigare prisats i tävlingen.



Publicerad 2019-03-21.

36 Kommentarer

per-erik åström 2019-03-21 13:12  
Oj så bedrövligt.
Chasid 2019-03-21 13:20  
När jag såg bilden första gången tyckte jag att det var tråkigt att fotografen redigerat sönder den, att få veta att den var arrangerad gör det inte bättre...

Men en annan bild som har vunnit priser är bilden på den haitiska flickan som dödats av en förlupen kula. Där flockas internationellt meriterade bildjournalister runt hennes sargade kropp, för att försöka hitta den bästa vinkeln. Några av dem vann fina priser med bilder på hennes döda kropp: http://reelfoto.blogspot.com/2013/05/fabienne-cherisma-picture-of-dead.html
PMD 2019-03-22 02:12
Den där bilden är riktigt bra. Några av de bilder som fotograferna tog på den döda flickan är också riktigt bra.
Håkan_S 2019-03-21 13:30  
Inget i tävlingsreglerna säger att bilderna får vara arrangerade. Så det är väl inget att säga om det.
Håkan_S 2019-03-21 13:56
Blev visst fel.
Inget i tävlingsreglerna säger att bilderna INTE får vara arrangerade.
Ventures 2019-03-21 14:58  
Så det är inte själva bilden som är viktig utan kontexten.
Alltså i vilket sammanhang bilden tagits i.
Så länge man tror att bilden visar nöd och elände är allt bra men avslöjas det att personen på bilden faktiskt inte var hungrig så förlorar bilden värdet.
Svar från froderberg 2019-03-21 15:57
Så fungerar det för bildjournalistik, där är kontexten helt avgörande. Men detta är en vanlig fototävling och upp till var och en att tolka.
Nils Bergqvist 2019-03-21 15:24  
Säger väl en del om dagens fotografi och om vilken stil som härskar? Tycker som MG att den även ser väldigt bearbetad ut, inte naturlig utan målad/romantiserad på något sätt. Vad är det för program man kör filerna i för att det ska se ut så? Verkar ha blivet en innestil bland reportagefotografer att släta ut bilderna på något sätt. Upplever likadant i Tidningen VI som vi prenumererat på i över 40 år. Bilderna börjar se alltmer onaturliga ut med den svartvita silverblänkande stilen kombinerad med nån slags utslätande filter, till färgbilderna i just den här måleriska stilen.
snap01 2019-03-22 08:25
Förr valde du film vid fototillfället, du kunde pressa filmen få en annan karaktär. Samma idag, du väljer (film) när du fotar(om du tex vill ha en mörkare analog känsla så kan tex underexponering göra att bilden funkar bättre) o sedan redigerar bilden. Finns dom som tillverkar preset på ett seriöst sätt, försöker få den att likna film o lägger ner stort arbete på att få till det så.
Men denna bild tycker jag ser rätt dålig ut, inget bra redigering ser bara död ut. Han spar det gröna på kläderna men tar bort det totalt på bakgrunden.
Gillar man fuji filmer så har tex fuji kamerorna rätt bra profiler i kameran annars så finns det fuji preset från tex
https://www.mastinlabs.com/
Nils Bergqvist 2019-03-22 17:22
Med film kan du göra samma saker i datorn efter att du scannat filmen, så där är väl ingen större skillnad?
alf109 2019-03-21 16:35  
Arrangerade bilder är ju inget nytt direkt, två ikoniska exempel är flaggresningen på Iwo Jima och Doisneaus kyssande ungdomar i Paris. Det finns hur många som helst och mörkertalet är säkert gigantiskt.

Just den här tävlingen har ju inga bildjournalistiska ambitioner och om det inte finns regler mot arrangerade bilder är det väl inte något att uppröras över.

Sedan arrangerar ju även bildjournalister hela tiden för att få fram "sitt" budskap, man väljer vinklar och beskär osv. Det var länge sedan jag togs ur villfarelsen att lite på bilder.
Nils Bergqvist 2019-03-21 16:57
Att flaggresningen vid Iwo Jima skulle vara arrangerad för fotografen är ett missförstånd. Man satte först dit en liten flagga som hade ett rör med ett kulhål genom som stöd, den låg där och fick tjäna som stång då. Men man beslutade att sätta upp en ny och mycket större direkt efteråt, man ville den skulle kunna stå kvar längre. Det var vid denna andra flaggresning bilden togs, och den arrangerades inte för att fotografen skulle ta en bra bild. Han fick reda på det av en slump och passade på att följa med upp och ta en bild. Jag har sett en dokumentär om detta nu när jag varit sjukskriven för ryggen. https://www.svd.se/tre-av-flaggresarna-overlevde-on
alf109 2019-03-21 23:21
Rätt skall vara rätt, jag hade fel om Iwo Jima. Men oavsett just den bilden som jag givetvis med facit inte skulle använt som exempel vill jag påstå att olika former av manipulation förekommit så länge som fotografin funnits. Man bör alltid förhålla sig en smula misstänksam när fotografier påstås visa "sanningen". Visst finns hela genrer som bygger på att bilden faktiskt fångats spontant i verkligheten, som gatufoto till exempel, eller bildjournalistik generellt men det är alltid fotografens verklighet jag i bästa fall ser.
PMD 2019-03-22 02:10  
Är arrangerade bilder otillåtna i tävlingen?
snakebunk 2019-03-22 05:58  
Intressant artikel, det låter lite som "en man körde i 70 på en väg där det var tillåtet" :) . Men av nyfikenhet undrar jag vad som gör denna bild arrangerad. Är det att kvinnan stannar upp och frivilligt låter sig fotas, eller att det är flera som fotar, eller har man sagt till henne hur hon ska posera?
Lobbamobba 2019-03-22 08:44  
Och? Om tävlingen inte har några bildjournalistiska ambitioner så är ju detta inte något att ens diskutera. Fotografen har gjort alla rätt.
Man kan nästan hävda att den inte skulle vinna om den inte varit arrangerad.
Wolfgang 2019-03-22 11:31  
Sådana bilder ser man ofta i internationella tävlingar som har FIAP-patronage. Fotografer söker upp fattiga människor, oftast i grupp, och tävlar sedan med sina bilder. Helt oetiskt! Värdet av varje kamera kunde rädda situationen av den här lilla familjen många år framåt!
PMD 2019-03-22 16:15
Rädda familjen från vad?
Wolfgang 2019-03-22 17:05
Jag menar rent känslomässig så kan man ifrågasätta att fotografer som har råd att resa i världen och med dyra kamerautrustningar fotograferar fattig människor i misär för att tävla med bilderna. Rent teoretisk så skulle värdet av en kamera säkra existensen för mor och barn på bilden.
PMD 2019-03-23 17:07
Jag tror inte att kvinnan och barnet på bilden lever i misär.
PerK 2019-03-22 14:36  
Till att börja med: Är inte alla porträtt i någon mån arrangerade? I hederligt tagna porträtt har man en kommunikation med den/de man fotar, t.ex. för att få lov ta bilden eller att få en bra bakgrund. Finns i det här fallet ett godkännande från kvinnan att publicera bilden (på webben)?
Sedan håller jag med om att efterbehandlingen är, som så ofta, alldeles för mycket "extra allt". Det är en ful/absurd bild som har en ambition att förmedla medkännande.
Att det finns flera fotografer på samma motiv tycker jag är störande ur integritetssynpunkt - kvinnan har inte mycket att välja på.
För en tid sedan vandrade jag i Nepals berg och tog en del fina porträtt: Noga med kontakttagande (respektfullt) och godkännande. Minimala direktiv men bakgrunden så klart viktig. I många av porträtten ser man inte bara hur personen ser ut - man visar sin personlighet. Det är då det blir en bra bild.
bilybianca 2019-03-22 15:28  
Bilden i sig får väl diskuteras utifrån sina estetiska värden. Liksom flera andra tycker jag att den är överprocessad och känns "onaturlig".

Det jag finner stötande är hela situationen. Välbärgade människor med dyr fotoutrustning på eländessafari exotiserar fattigdom.
Man får hoppas att kvinnan har ett modellkontrakt och fick bra betalt. (Tror jag inte!)

Kjell
PMD 2019-03-22 16:19
Jag tror inte att kvinnan är så jättefattig. Både hon och barnet har hela och rena kläder som inte ser slitna ut.
Wolfgang 2019-03-22 17:08
Jag håller helt med Dig!
Sten-Åke Sändh 2019-03-24 00:54
Per: All fattigdom är inte absolut utan relativ. Tycker dock inte att all dokumentation av relativ fattigdom är fel i sig. Den behövs ibland. Men att tävla i den grenen känns ju lite märkligt.

Men ibland blir det ju verkligt märkligt och jag tänker ju osökt på en del av de bilder som togs i Haiti efter den senaste stora orkanen där ett helt gäng pressfotografer fotade ett visst "motiv" som flugor runt något illaluktande och någon annan istället fotograferade fotograferna - ungefär som i detta fall. Sådana bilder väcker ju uppenbarligen en del frågor.

En del aningslösa fotografer blir även utnyttjade i propagandistiska syften där någon som kanske i andra sammanhang skulle motsatt sig fotografering mer eller mindre handgripligt istället poserar för att väcka sympati för sin sak.
PMD 2019-03-24 01:43
Om man ska tala om relativ fattigdom så ska man nog jämföra med den närmaste omgivningen. Annars är nog alla i Sverige fattiga.

Dessutom kanske inte rikedom alltid ska räknas i pengar.
tormig 2019-03-24 16:13
Så om jag åker till ett annat land med lägre BNP per capita än Sverige och tar bilder på folk där är jag alltså på eländessafari och exotiserar (relativ) fattigdom. Hur stor ska skillnaden i BNP vara då innan det övergår från vanliga semesterbilder till exotiserande sådana? Och borde jag få betalt och begära ett modellkontrakt om en norrman, med sin mycket högre BNP per capita, vill ta en bild på mig?
Nils Bergqvist 2019-03-22 22:58  
Är det någon som tycker bilden är värd 1 107 516 kr? 107 516 kr mer än vad Hasselbladspristagaren får.
PMD 2019-03-23 00:05
Shejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum tycker uppenbarligen det.
Sten-Åke Sändh 2019-03-24 01:09
Inte bara fattigdomen är relativ. Det är rikedomen också.

"6,5 miljoner dollar – "Phantom" av Peter Lik Såld 2004 till en privat samlare, som samtidigt köpte Liks fotografier "Illusion" för 2,4 miljoner dollar och "Eternal Moods" för 1,1 miljoner dollar – det vill säga en enda affär för 10 miljoner dollar – drygt 90 miljoner svenska kronor." (Källa: DigitalFoto

Vi kan tycka vad vi vill om hur mycket vi tycker ett foto är värt men uppenbarligen finns ju de som tyckte en enda bild var värd dessa pengar och de har så pass onödigt mycket pengar att de tycker det är värt det. I det här fallet är ju en dryg miljon småpengar dessutom.
Nils Bergqvist 2019-03-24 05:49
Jag tycker vinnaren kan skicka 100 000 till kvinnan på bilden. Det skulle säkert räcka att försörja kvinnan och hennes barn livet ut.
Henrik_Natur 2019-03-23 08:47  
Lite ”djurparksfotografering”över det hela. Jag har aldrig gillat vare sig det eller bilder från fotogömslen.
tormig 2019-03-24 15:46  
"Apparently" kan också översättas med "till synes", en viss skillnad från "uppenbart".
Och när blir ett fototillfälle arrangerat? Om någon ser en människa, eller en hund för den delen, ropar något och människan, eller hunden, stannar till, och sedan tar ett fotografi, övergick tillfället från att vara spontant till arrangerad då?
Får intrycket att andra fotografer mest är sura på att de själva inte kom på idén att skicka in den här typen av bilder till en fototävling.
Flottyrfrasse 2019-04-01 16:11  
En normal "trekking" bild.
Ett gäng turister går med en guide upp i bergen och hälsar på i nån by, käkar middag och sover över. Guiden vi hade sist var mycket mån om byn och var noga med att vi alla köpte med oss div skolmateriel till by-barnen.
Om vi hade varit utan förstånd och skam hade vi kunnat ställt upp nån mager tant med valfri unge i famnen och gruppfotograferat dem.
Inget konstigt med en samling fotografer i en by någonstans alltså, däremot är det ju ett respektlöst beteende som med tiden kommer rasera hela byn om alla ska tjäna pengar på att sitta och se ledsna ut.

Bilden är skitful om ni frågar mig. Hudtonerna är helt väck och fotografen verkar precis ha hittat "klarhets-reglaget" i Lightroom och tyckte det gav modellerna en skön sotig känsla eller nåt. Sedan har han efterbelyst höger öga ljusare än allt annat i hela bilden. Hade han grisat lite mycket med blodlutsaltet i mörkrummet på hotellmuggen hade jag fattat det...
PMD 2019-04-02 01:09
It takes two to tango. Enligt artikeln lät sig kvinnan med barnet fotograferas. Jag tycker att det är att visa respekt när man frågar någon om denne vill vara med på bild.

Ja, det är ingen vidare bra bild.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar