Tävling
Sanna Sander från Olofström har precis tagit storslam i den internationella fototävlingen International Pet Photographer of the year som precis gick av stapeln i Las Vegas, USA och för första gången sedan tävlingen lanserades 2019 gick vinsten till Sverige.
Sanna vann den största kategorin PORTRAIT och därefter även overall winner och därmed titeln International Pet Photographer of the year.
Fotosidan säger stort grattis och vi passade på att intervjua Sanna.
Stort grattis till de två vinsterna (Portrait och totalt). Du är alltså International Pet Photographer of the year. Det är inte illa! Berätta om tävlingen. Var du på plats eller genomfördes den på distans? Hur hårt vad motståndet?
– Tack så hjärtligt! The International Pet Photographer of the year är en årligt återkommande fototävling som fokuserar på våra husdjur som huvudmotiv.
Inom husdjursfotografering är det en av de mest prestigefyllda tävlingarna och i år skickades runt 2500 bidrag in.
Den lockar allt från nybörjare till etablerade fotografer eftersom alla inskickade bilder blir betygsatta och dessutom får skriftliga omdömen från två olika domare, alltså är den även väldigt utvecklande eftersom komposition, ljus, motiv och allt annat i bilden granskas och bedöms på ett sätt som fotografen faktiskt får ta del av när vinnarna presenterades.
Det finns totalt fem kategorier; portrait, action, pets and people, creative och documentary. I varje kategori plockar en panel av domare fram tio finalister. Två av mina foton blev finalister i portrait-kategorin, som även var den största med över 1300 inskickade bidrag.
Min bild, Ascending Serenity (hunden på stockarna), vann portrait-kategorin.
Utöver de olika kategorivinnarna delas även en overall winner ut och denna fotograf ges titeln International Pet Photographer of the year.
Där räknar man samman totalsumman av varje fotografs fem högst betygsatta bilder. Jag skickade in fem bilder totalt och lyckades på dessa fem ta hem overall winner och därmed bli International Pet Photographer of the year.
Prisutdelning gick i år av stapeln i Las Vegas och eftersom finalisterna annonserats ut var jag väldigt nära att åka, men avstod och nåddes av nyheterna online, via den streamade prisutdelningen.
Gratulationer från hela världen strömmade in och det var oerhört trevligt att få ett sådant erkännande då jag aktivt fotograferat hundar de senaste 15+ åren.
Det är oerhört duktiga och inspirerande fotografer som deltar i tävlingen. Många av de deltagande bilderna finns till beskådande på tävlingens hemsida.
Berätta lite om vinnarbilden i Porträtt och när du tog bilden. Är det din hund? Vad är det för ras?
– Bilden föreställer min egen azawakh Soleil som nu närmar sig tio år. Hon är en fantastisk familjehund som älskar att hoppa upp och balansera på allt i utbyte mot en godbit. Varenda promenad vi tar innehåller parkour i hundversion.
Jag körde förbi högen med stockar var morgon under flera veckor när jag lämnade barnen i skolan och såg vilken bra bakgrund den kunde utgöra, men jag var lite fast i tanken att jag behövde en liten hund för att få kompositionen att stämma.
Och så en dag, på väg hem med bilen full av barn och hundar, bestämde jag mig för att stanna och ta en närmare titt. Eftersom även kameran var med tog jag och Soleil oss fram till stockarna och till min stora glädje såg jag hur det stack ut stockar på helt rätt ställen för att hon bekvämt skulle kunna stå där. Med lite hjälp från mig var hon snart på plats och jag knäppte en handfull bilder.
Allting spelade in för att bilden skulle bli så mycket bättre än jag hade vågat hoppas; ljuset, färgerna, strukturen.
Den blev faktiskt så bra att jag fotade av kamerans display med mobilen och skickade iväg den till min man, ringde upp och kort och gott sa "BOOM!"
– Jag visste redan innan den hamnade på datorn för finlir i photoshop att jag tagit en bild som jag faktiskt aldrig tidigare sett någonstans. Den var unik, åtminstone i de fotokretsar jag själv rör mig i.
Hur letar du fram miljön till dina hundbilder? Är det tillfälligheter eller planerar du?
– Efter närmare två decennier av hundfotografering går det numera lite av sig själv, men mycket handlar om tillfälligheter och stämningen i väder och ljus. Dessa komponenter är ofta avgörande när jag väljer fotoplats.
– Jag fotograferar en hel del på hundutställningar, men enbart hundarna och sällan i själva bedömningsringen. Där är möjligheterna till bra miljöer och bakgrunder ofta mycket begränsad eftersom det finns störande element överallt i form av tält, stolar, människor och andra hundar. Detta utmanar det kreativa sinnet och ger ordentligt med möjligheter att lära sig att tänka utanför boxen.
– Jag älskar att fotografera hundar håller alltid ögonen öppna efter spännande platser som går att använda. I viss mån planerar jag, men lika ofta får jag anpassa mig till den plats jag för dagen hamnat på.
Hur fungerar samspelet mellan dig och hunden när du fotograferar? Har du några enkel tips för den som vill lyfta sin hundbilder till nästa nivå?
– Beroende på vilken stämning jag vill uppnå i bilden tar jag en mer eller mindre aktiv roll. Ofta vill jag ha ett alert och vaket uttryck och då har jag en hel arsenal av märkliga ljud som jag ger ifrån mig för att få hunden av lystra och vaket se sig omkring. Hos djur speglas sinnesstämningen så tydligt i deras fysik, uttryck och blick att det faktiskt gör hela skillnaden mellan en vacker eller medioker bild.
Mitt tips är att först och främst vara i nivå med hunden, rent fysiskt, eller rentav ta bilden något nedifrån för att få en pampigare vinkel. Och våga vara tramsig - låt som en valp i kläm eller en kattunge eller en skrämd fågel. Det kan ge fantastiska resultat.
Vad jobbar du med för objektiv?
– Majoriteten av mina bilder tar jag med mitt 70-200 2.8 objektiv. Det är oerhört mångsidigt och lämpar sig utmärkt för både action och mer klassiska porträtt.
Det är fint mjukt ljus i dina bilder. Är det något som du letar efter?
– Tack så mycket. Jag försöker hitta det mest lämpliga ljuset för platsen och motivet. Ofta är jag utlämnad till skarpt solsken men har genom åren lärt mig att arbeta med det istället för att undvika det. Visst är det trevligare att jobba när solen är bakom molnen, men jag har sällan råd att bry mig nämnvärt om ljusförhållanden utan arbetar med det jag får.
Jobbar du heltid som djurfotograf eller gör du något mer?
– Jag fotograferar lika mycket för min egen skull då det är det absolut bästa jag vet, så jag brukar faktiskt inte ens se det som ett jobb. Men om jag kan livnära mig på det? Jag känner att jag så smått börjar närma mig en punkt där det är en möjlighet.
Jag är även frilansande skribent till Svenska Kennelklubben och driver ett litet hundtrim.
Tre snabba frågor
Kaffe eller te? Kaffe på morgonen, te på kvällen.
Sommar eller vinter? Så länge jag kan få en hund framför kameran älskar jag båda årstiderna!
Hund eller katt? Måste jag välja? Jag har haft katt sedan födseln, men hade aldrig kunnat vara utan hund.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Mvh
Fredrik
Fina bilder och härlig läsning.
Mvh J O