ANNONS. Som Plus-medlem kan du styra hur mycket du vill se dessa annonser
Annons
Artiklar>OLED eller LCD i din laptop, vad är skillnaden?
Hela denna artikel är en annons
OLED eller LCD i din laptop, vad är skillnaden?
Annons
OLED som skärmteknik i laptop-datorer är här för att stanna. Men vad är egentligen skillnaden jämfört med en vanlig hederlig LCD-skärm? Vi reder ut det och hur de fungerar!
Text och foto: Asus
Vad är OLED?
OLED är en skärmteknik som har tagit teknikbranschen med storm de senaste åren, i alla fall när det kommer till TV-apparater och smartphones. OLED-skärmar i laptops har det varit sämre med, tills nu. Men vad är då skillnaden jämfört med en mer klassisk LCD-skärm?
Tekniken i korthet
Enkelt förklarat så är den stora tekniska skillnaden mellan OLED-skärmar och LCD-skärmar hur dessa avger ljus. En LCD-skärm, behöver någon form av bakbelysning för att återge en bild medan det är pixlarna i sig som lyser i en OLED-panel.
Så fungerar LCD
LCD står för liquid-crystal display och namnet säger ganska mycket om tekniken. Varje pixel i en LCD-skärm består av just flytande kristaller som antingen kan göra pixeln opak eller olika grader av genomskinlig. Detta kombineras med någon form av bakbelysning för att visa en bild. Oftast består bakbelysningen av LED, därav att vissa skärmar ibland kallas LED-skärmar fast även de är LCD-skärmar.
På det har man även färgfilter i rött, grönt och blått ovanför pixlarna för att se till att skärmen kan visa färger. Vad vi kallar en pixel när vi exempelvis säger att en skärm har en upplösning på 1920×1080 består egentligen oftast av tre sub-pixlar. Dessa sub-pixlar i sig har varsitt färgfilter i ovan färger så att det vi kallar en pixel kan visa vilken färg som helst när bakbelysningen lyser igenom.
Så fungerar OLED
Namnet OLED är en akronym som står för organic light emitting diode. De sista tre bokstäverna står alltså för exakt samma som ordet LED. Skillnaden är dock att dessa dioder är organiska, därav O:et. Organiskt i detta sammanhang betyder att dioden är kol-baserad, precis som alla levande ting på jorden. Men nej, det betyder tyvärr(?) inte att din OLED-skärm är en levande organism.
Precis som med vanliga LED:er så avger dessa organiska dioder ljus när de tar emot en elektrisk ström. Alla pixlar i en OLED-skärm är alltså enskilda OLED-dioder som gör att varje enskild pixeln är sin egen ljuskälla. Precis som med LCD så är vad vi kallar en pixel egentligen flera olika sub-pixlar som lyser i exempelvis rött, blått och grönt.
Från mobiler till TV och nu laptops
OLED är en relativt ny teknik, och vissa kanske förknippar den med de senaste årens flaggskeppsmobiler och finare TV-apparater. OLED-skärmar har dock gått att hitta i konsumentelektronik sedan mitten av 2000-talet.
Då var förstås tekniken fortfarande i sin vagga. Den var dyr att tillverka, bildkvalitet var långt ifrån vad den är idag, samt att det var svårt att producera stora skärmar. Det sistnämnda gjorde att det var mestadels i mediaspelare och mobiltelefoner man hittade OLED-skärmar i början.
Visste du att… På senare tid har vi börjat se mobiltelefoner med vikbara skärmar och TV-apparater som går att rulla ihop. Visste du att dessa apparater endast är möjliga tack vare OLED-tekniken? Detta är dessutom bara början. Exakt vad framtiden har att komma med vet vi förstås inte men kanske en OLED-tapet?
Det är på 2010-talet tekniken verkligen exploderar när den börjar dyka upp i smartphones här och var för att sedan göra entré på TV-marknaden. Den första OLED-Tv:n kom faktiskt redan 2007, men då den inte var större än 11 tum så vet vi inte riktigt om den borde räknas. Det tar 6 år till innan vi äntligen fick se OLED-paneler i riktig TV-storlek. Sedan dess har storleken gått upp och priset ned så nu är TV-apparater med OLED-skärm inget ovanligt längre.
Man kanske kan tycka det är lite udda att man gick från 3 tum till 42 tum medan det inte är förrän nu på senaste vi har fått se OLED i datorskärmar och laptopskärmar. Anledningen är att det fanns ett par tekniska svårigheter, som bland annat värmeutveckling, vilka nu är lösta.
Ännu en Kodak-uppfinning Företaget Kodak är nog mest kända för att ha revolutionerat foto och filmvärlden på 1800-talet samt att de uppfann världens första digitalkamera på 70-talet. Med det är faktiskt även två kemister på just Kodak som attribueras uppfinnandet av OLED.
OLED eller LCD i din laptop – De 5 största skillnaderna
Ställer du två bärbara datorer med olika skärmar bredvid varandra krävs det långt ifrån ett tränat öga för att se vilken som är vilken. Så stor skillnad är det faktiskt mellan OLED och LCD.
Svärta och kontrast
En pixel i en OLED-skärm går att stänga av helt så att den blir totalt svart. Detta är en skillnad mot LCD där en avstängd pixel fortfarande kommer att släppa igenom lite av bakbelysningen. På så vis får en OLED-skärm bättre svärta och med det även högre kontrast.
LCD till vänster – OLED till höger
Färger
En av de saker som verkligen tog världen med storm när OLED började dyka upp i mobiltelefoner var hur otroligt klara färger en OLED-skärm kunde återge. Även om det finns LCD-skärmar som har väldigt bra färger så är detta ett område där OLED verkligen slår LCD på fingrarna. Med det sagt så är klara och fina färger inte alltid detsamma som korrekta färger. På den punkten är det fortfarande betydligt jämnare mellan en bra LCD och en bra OLED-panel.
På en OLED-skärm ser bilden från sidan nästan exakt likadan ut som om du skulle titta på den rakt framifrån. Vad gäller LCD-skärmar så varierar detta väldigt mycket beroende på modell så om detta är viktigt för dig bör du ta en titt i butik innan du väljer en laptop med LCD-skärm.
LCD till vänster – OLED till höger
Responstid och uppdateringsfrekvens
Responstid är ett mått av hur snabbt en pixel kan ändra vad den visar. En OLED-pixel kan gå från helt svart till vit nästan omgående medan det ofta tar upp emot 10 millisekunder för en pixel på en LCD-skärm att göra detsamma. Den snabbare responstiden ger en skarpare bild när skärmen visar snabba rörelser med hög kontrast.
Uppdateringsfrekvensen på en skärm är också något som påverkar hur man upplever saker som rör sig snabbt. En högre frekvens betyder en mer följsam bild och standard på vanliga skärmar brukar vara 60 Hz, vilket räcker mer än väl för de flesta. För vissa användningsområden är det dock bra med en högre uppdateringsfrekvens än så, exempelvis för snabba FPS- och sportspel. För tillfället är de flesta OLED-skärmar begränsade till 60 Hz vilket också är anledningen till att gamingdatorer med OLED-skärmar fortfarande är sällsynta.
Strömförbrukning
Då en laptop ofta drivs av ett batteri så är förstås skärmens strömförbrukning väldigt viktig. Om LCD eller OLED är bättre är dock svårt att svara på eftersom det beror på hur du använder datorn.
När en OLED-pixel stängas av helt och visar svart så förbrukar den nästan ingen ström alls. På så vis varierar strömförbrukningen mycket beroende på vad skärmen visar. Tittar du mycket på film, använder ”dark mode” och liknande så kommer batteritiden troligen att vara bättre än om du har en LCD-skärm. Är din skärm oftast fylld av vitt så är det istället tvärtom.
Förbättra din batteritid Har du redan en dator med OLED-skärm? Ett tips är att sätta på ”Dark Mode” i Windows, din webbläsare och andra program som stödjer det, till exempel office-paketet. I Windows hittar du denna inställning under Settings > Personalization > Colors och väljer ”Dark”. Detta kommer inte bara ge dig en trevligare upplevelse utan även förbättra din dators batteritid.
Vilken bärbar dator som passar dig bäst i slutändan handlar till stor del om vilken typ av användare du är. Vi hoppas att vår artikel har hjälpt dig förstå skillnaderna mellan LCD och OLED i laptops. I vår nästa artikel kommer vi kika närmare på olika användsområden för de olika skärmteknikerna. Om du inte kan hålla dig till tåls så finns nedan en lista på bärbara fina datorer från ASUS.
För kreatörer, teknikentusiaster och filmtittare (OLED)
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.