ANNONS
Annons
Skånsk naturfotofestival 2008

Skånsk naturfotofestival 2008

För andra året hölls Skånsk naturfotofestival i Hässleholm. Festivalen lockade med bildvisare som Brutus Östling, Lars Gabrielsen och Magnus Lundgren/N. De 250 besökande fick även sig en lektion i det digitala arbetsflödet av Sven Persson, som är utbildad inom färghantering.  Festivalen  lockade även med en bildutställning och tillika tävling. Trots att detta bara var andra året så upplevde jag förberedelserna och människorna bakom som väldigt organiserade. 

Dagen började med att Thomas Johansson, från naturfrämjandet inledde festivalen och presenterade den förste bildvisaren, som var Brutus Östling. Brutus som är nedflyttad Stockholmare och bor i Stehag utanför Eslöv började med att visa en läcker potpurri från den tiden då digitalkameror var sällsynta. Skannade diabilder, som trots sin digitala (eller tack vare?) förvandling såg riktigt bra ut, rent kvalitétsmässigt. Innehållsmässigt kände man direkt igen bildstilen. Efter detta följde digitala bilder från hans expedition till Falklandsöarna och Sydgeorgien, på jakt efter bilder på pingviner. Brutus berättade med stor entusiasm och på ett medryckande sätt hela historien bakom boken Pingvinliv.


Salongen på Hässleholms kulturhus var välfylld

Brutus avslutade showen med bilder från boken Örnarnas Rike och det slank även med några som hade fallit bort i sorteringen. Brutus fortsatte att trollbinda med sin humoristiska framtoning och visade många härliga örnbilder. Han visade även bilder från ett kommande projekt, innehållandes svarta och vita fåglar. Brutus avslutade med ett ljudsatt bildspel som i varje fall jag inte tyckte tillförde något - utan snarare tvärtom. Men Brutus kan verkligen konsten att underhålla publiken. Allt som allt varade bildvisningen i en och en halv timme.


Bildutställningen lockade och skapade diskussioner

Därefter var det lunchdags och det gavs möjlighet att titta på de många bilder som stog utställda och man kunde även köpa böcker från olika naturfotografer till reducerade priser.


Böckerna gick åt snabbt

Själv passade jag på att kidnappa Brutus för en snabb intervju. 

Jeppe: - Du är egentligen bokförläggare och inte ens inom fotografisk litteratur, hur kom du in på foto?

Brutus: - Mitt fotointresse väcktes ganska tidigt i livet, men jag la det på hyllan och hamnade i böckernas värld efter en ofullständig universitetsutbildning. Det hela började egentligen med mitt dykintresse och att jag fick ett stipendie från Svenska akademin. Jag åkte till Florida för grottdykning och då tänkte jag, varför inte kombinera mitt dykintresse med mitt intresse för foto. Så stipendiet gick till inköpet av en UV-kamera. Det var bara UV-foto för hela slanten fram till 1999. Då jag av en slump tog lite bilder med ett enkelt 70-300 zoom och märkte hur kul det var med fåglar.

Jeppe: - Men det var 1999, din första bok, mellan vingspetsarna kom ut 2005. Tog det fem år att göra den?

Brutus: Nej, jag jobbade en del åt tidningen Dyk och hade andra uppdrag, men samtidigt samlade jag bilder till boken. Men det är svårt att bli publicerad.

Jeppe: - Hur svårt?

Brutus: - Idag är det jättesvårt. Fotoböcker är väldigt smala och de finns inte hos många handlare. Näthandlen har tagit över mer och mer.

Jeppe: - Kostar mycket pengar också att ge ut en bok, eller hur?

Brutus: - Ja, man får räkna med en 180-200.000 kronor för tretusen exemplar, så då ser man ganska snabbt att det är ganska svårt att bli rik på små upplagor.  

Jeppe: Hur har dina böcker sålt?

Brutus: Det går ihop, Mellan vingspetsarna har tryckts i 33000 exemplar. Örnarnas Rike har sålt i ca 36000 exemplar, så den har jag tjänat pengar på.

Jeppe: Även om man räknar med de otaligt många timmarna som du lagt ner i gömslen?

Brutus: Så kan man inte räkna, det är ju den roliga biten, den avslappnande som man gör för att det är så himla kul.

Jeppe: - Du har familj, hur går det ihop med alla resor?

Brutus: - Jag är ute ca 2 månader om året och sen föreläsningar och bildvisningar ytterligare 12 veckor. Resten av tiden ägnar jag åt familjen och förlaget. När jag gjorde boken Pingvinliv, så var det lite trögt. jag fick inte ihop bildmaterialet och det var bråttom. Därför var jag vungen att ringa hem och berätta att jag var tvungen att stanna någon vecka till, då var man inte så poppis.

Jeppe: - Men efter Mellan vingspetsarna har det gått snabbt, Årets pandabok 2 ggr, Årets naturfotograf 2006 och nominerad till Augustpriset för Pingvinliv. 2006 måste ha varit ett bra år?

Brutus: - Ja, det är enklare när man har gjort sig ett namn, då går det liksom av bara farten. Det värsta var väl när min agent lyckades sälja in Mellan vingspetsarna till HarperCollins, som är ett av de större förlagen i USA. Som akademibokhandlen, fast 10 ggr större. Det var även de som beställde boken Pingvinliv. Så ja, 2006 har varit ett bra och roligt år.

Därefter måste Brutus gå iväg, kön till hans bokförsäljning har växt sig lång.                       © Per Isaksson 

Efter lunch berättade och visade Johan Hammar, som jobbar som naturvårdare bilder och därpå följde en liten workshop i det digitala bildflödet av Sven Persson. Eftersom det trots allt var över 200 personer där, så höll Sven det ganska basic, vilket kanske var tur för många. För på frågan hur många som sitter vid en kalibrerad skärm, så vart det inte många som räckte upp handen och färre blev det när han adderade arbetsplatsens utformning och ljussättning. Lärorikt för många, men "gammal skåpmat" för en del andra. Men Sven tog även upp flödet från kamera till färdig bild och det är en del steg i den processen och det verkar alltid finnas smartare och snabbare sätt att arbeta på. Därför var det nog en del som höjde på ögonbrynen när Sven gick igenom och berättade om sin process.


Sven Persson - workshop digitalt arbetsflöde

Efter detta så följde en kaffepaus som var väl organiserad, vilket medförde att tiden hölls och alla som ville hann ta sig en kopp kaffe och en kaka till självkostnadspris. Nästa bildvisare var Årets naturfotograf 2007 från Danmark, Lars Gabrielsen. Han visade att även icke yrkesfotografer kan få utmärkelser. För Lars har sitt foto mer som en avslappnande hobby. Lars visade blandade bilder från den danska naturen och skiftade från både mindre bra till en del otroligt läckra och humoristiska bilder.


Lars Gabrielsen - 2007 års danska Naturfotograf

Sist ut var Magnus Lundgren/N. Som visade undervattensbilder från världshaven, men även från farvattnet utanför den skånska kusten. Tyvärr kunde jag inte deltaga på detta varför jag inte kan säga något om det, men man blir inte medlem i Naturfotograferna så enkelt.

 

 



Publicerad 2008-03-09.

1 Kommentarer

Curt L 2008-03-10 18:08  
Bra artikel! Jag var också på plats i Hässleholm. Ytterligare en timme med Brutus Östling och hans fina bilder hade inte varit fel, tiden bara flög iväg.
/Curt
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar