Couple in bed, Chicago 1977 Foto: Nan Goldin
Reportage
När du kliver in i Moderna museets nya utställning Åter till verkligheten förflyttas du tillbaka till 70-talet, med allt vad det innebär. I de drygt 300 dokumentära fotografierna från framför allt USA och Sverige blir det mycket av både sex, droger och rock'n'roll.
I utställningen visas verk av kända fotografer som Helmut Newton, Nan Goldin och Anders Petersen. Men bland de stora namnen finns också bilder av i alla fall för mig okända fotografer som till exempel den underbara Denise Grünstein från Finland eller den kontroversielle Larry Clark från USA.
Utställningens titel anspelar på att fotograferna vid denna tid alltid utgick från, eller återkom till, den verklighet de befann sig i. Begreppet "dokumentär" var centralt under perioden. Tron på fotografin som en möjlighet till objektiv skildring av verkligheten var stor; med kameran kunde man avslöja dolda orättvisor i samhället.
Efter andra världskriget fick gatufotografin och den subjektiva fotorafin stort inflytande, liksom de framgångsrika modefotograferna. Det blev också möjligt att resa och de stora städerna blev kreativa mötesplatser för den generation fotografer som inledde sina karriärer på 1960-talet.
Den vackraste bilden - om du frågar mig - är en liten bild på en pojke som håller i en vit kanin. Den är tagen av Romualdas Rakauakas från Litauen. Och just det här, möjligheten att upptäcka ny bild, är vad som gör det värt att gå på utställningar, tycker jag.
En tanke som väcks när jag vandrar runt bland bilderna är att det är mycket nakna kroppar, men inte bara kvinnor utan även en hel del män. I vanliga fall är det kvinnorna som står för de utmanande poserna, men här visas män med erigerade könsorgan i all sin utsatthet. Det väcker frågor om detta beror på tidsandan i allmänhet - att det var mer okej att visa sig naken på den tiden - eller om det är våra könsroller som har förändrats? Svaret på den frågan kan antagligen debatteras i oändlighet - därför lämnar vi den där. Men bilderna är likväl intressanta, och uppfriskande i jämförelse med de bilder vi matas med dagligen.
Jag tittar också med stort intresse på Melissa Shooks självporträttsserie från 1973. Där kan man snacka om att vara före sin tid! I vår tid är det många som tar en så kallad dagens outfit-bild på sig själv varje dag för att sedan visas upp för allmänheten. Melissas självporträtt känns nästan som en reaktion på hela den hysterin - trots att hennes bilder är tagna långt innan internet och bloggar blev en del av vår vardag.
Om du gillar svartvita fotografier, dokumentärfoto eller bara fotografi över huvudtaget bör du genast masa dig i väg till Moderna museet. Men utställningens omfattning är överväldigande, så se till att ha god tid på dig. Inspirationsinjektion utlovas! Utställningen pågår fram till den 20 september.
3 Kommentarer
Logga in för att kommentera
ha det gott
micke b
/ Bjarne