Recension
I Fotoboken om Sverige har man kastat bort gamla klyschor om folkdräkter och röda stugor med vita knutar. Istället har man låtit ungdomar skildra sitt Sverige. Ett Sverige där ätstörningar, betonghus och fylla är en del av vardagen.
Idén till Fotoboken om Sverige kom Ola Möller på när han för två år sedan gick in i en bokaffär för att köpa en bok om Sverige. Han skulle åka till Argentina och ville ge sin värdfamilj en present. I hyllan möttes han av romantiserade bilder av folkdräkter, röda stugor med vita knutar och båtar i glittriga skärgårdar. Något som inte representerade hans egen syn på Sverige. Så var idén född om att låta unga fotografer dela med sig av sin bild av det avlånga landet i norr.
Letade fotografer via Facebook
Ola bjöd in ungdomar mellan 14-32 år att skicka in sina bilder till boken. Eftersom budgeten för marknadsföring var noll gick rekryteringen mestadels via facebook. Till slut hade han fått in drygt 1 500 bilder, fotade av allt från yrkesverksamma Årets bild-vinnare till fotointresserade högstadieungdomar.
Många bilder i boken behandlar svåra ämnen som ensamhet, självskadebeteende eller livet i betongförorten. Andra skildrar glädje, frihet och nära relationer med vänner. Boken visar att Sverige, liksom de flesta länder, är komplext och fullt av olika intryck och människor. Tillsammans blir bilderna ett slags tidsdokument över hur det är att vara ung idag.
Intetsägande omslag
Något som jag tycker drar ner helhetsintrycket rejält är omslaget. Det känns intetsägande och anspråkslöst, något som går tvärtemot dess innehåll. Där tycker jag man kunde tagit i lite mer. Nu ser den nästan ut som en skolkatalog.
Som helhet är boken, som tidigare nämnt, väl värd en titt. Och som presentbok tror jag att den mer än väl uppfyller sitt syfte, för den som är modig nog att våga visa något än bara vidsträckta snölandskap och älgar. Texterna i boken, som är skrivna av fotograferna själva, är översatta till sju språk; engelska, spanska, tyska, franska, portugisiska, ryska och arabiska, vilket gör att många kommer att kunna läsa dem.
Boken kommer att släppas den 26 februari 2009.
Mer information hittar du
här.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera