Annons

Proffsfoto

Artiklar > Triss i objektivsläpp från Sigma till fullformatskameror

Triss i objektivsläpp från Sigma till fullformatskameror

I dag släpper Sigma inte mindre än tre objektiv för L-Mount och Sony E-mount.

Sony, Panasonic och Leica-fotografer som föredrar fullformat har nu tre nya objektiv att välja på.

Vidvinkelzoomen Sigma 14-24 mm f/2,8 DG DN är nyutvecklad för spegelfria fullformatskameror, och optimerar fördelen med det korta avståndet mellan objektivfattning och sensorn, enligt Sigma själva. Objektivet är relativt kompakt. Det har ny beläggningsteknik som heter ”Nano Porous Coating (NPC)”.

Nya objektivet har ett FLD och fem SLD-glaselement, detta ska minimera kromatisk aberration. För att minimera koma använder Sigma tre asfäriska linser, inklusive en främre med stor diameter.

Objektivet har en bakre filterhållare med ett lås för bakre filterfolier. 14-24 mm f/2,8 DG DN väger 795 gram. Priset är cirka 15 990 kronor inklusive moms.


Sigma 35 mm f/1,2 DG DN Art är det första AF-objektivet med maximal bländare f/1,2 för fullformatskameror med Sony E-mount och L-Mount-system. Objektivkonstruktionen består av 17 element i tolv grupper, där tre SLD-glaselement och tre asfäriska linser, inklusive en dubbelsidig asfärisk lins ingår.

Enligt Sigma drar den optiska konstruktionen fördel av det korta avståndet mellan kamerans objektivfattning och sensorn för att korrigera distorsion och vinjettering.

Bländarringen har urkopplingsbar klick-funktion för steglös hantering. Objektivet ett damm- och stänk skyddat yttre och vatten- och oljebeständig beläggning på frontlinsen.

35 mm f/1,2 DG DN Art väger 1 090 gram, priset uppges till 15 990 kronor.

Sigma 

45 mm f/2,8 DG DN Contemporary stöder ansikts- och ögon-AF och video-AF. Designen är enligt Sigma anpassad för manuell fokusering; avståndsringens motstånd ska vara passande för smidig fokusering. Objektivet har en närgräns på 24 centimeter och väger 215 gram. 5 990 kronor blir priset.



Publicerad 2019-07-11.

11 Kommentarer

MattiasL 2019-07-11 17:54  
Spännande. Undrar om man törs hoppas på Z-fattning på sikt.
joakim d 2019-07-12 08:36
Ja det är en intressant frågeställning. Att de stödjer L-fattningen från början var ju givet med tanke på sammarbetet de är inblandade i kring denna fattning. Sony har ju fördelen av att de är rejält etablerade inom spegellöst FF nu och att gränssnittet i deras objektivfattning är tillgänglig för andra. Canon och Nikon har väl inte kommit upp i så stora volymer än vad gäller spegellöst så det är inte så ekonomiskt intressanta (än) gissar jag samt deras ovilja att dela med sig om hur deras Z och R fattning fungerar spelar nog också in.

Jag gissar att vi Z ägare får vänta ett tag innan vi får se dessa objektiv i Z fattning vilket är synd för speciellt 45:an ser intressant ut och det finns några Sigma objektiv för FE som jag också gärna skulle vilja se i Z fattning. Å andra sidan har det ju börjat dyka upp adaptrar...
martinot 2019-07-12 23:28
Sony har slutat att dela med sig offentligt om specifikationer gällande deras objektivkommunikation, så mig veterligen (rätta mig gärna om ni har fakta om motsatsen) så har Sigma på eget bevåg lanserat dessa pirat/tredjepartsobjektiv utan någon support från Sony. Precis som är fallet gällande deras objektiv för Canon FE och Nikon F.

De enda som jag vet att Sony (numera) delar med sig gällande uppdateringar och spec gällande utveckling av fattningskommunikationen är Zeiss (inte ens deras delägda bolag Tamron får tillgång till de).

Däremot så är det givet gällande L-mount att de har all info (precis som Panasonic så licensierar de detta från Leica).

Att de inte släpper för Z-mount, eller RF-mount, har nog enbart att göra med att marknaden och kundbasen är för liten idag, och att de då hellre vill bygga upp och stödja L-mount som de licensierat och valt för sina egna kommande kamerahus.
Makten 2019-07-13 10:37
Ett problem i sammanhanget är att kamerorna har olika filterplattor framför sensorn. Dessa påverkar i allra högsta grad hur optiken fungerar och man kan tänka sig att det krävs justeringar av objektiven för att få dem att lira på de olika kamerorna. Alltså måste man göra olika versioner rent optiskt. Inte helt självklart att det är värt det.
martinot 2019-07-13 12:09
Bra inspel och en mycket viktig aspekt som man ofta glömmer bort.

Jag har tex. testat ett av mina Zeiss Biogon ZM-objektiv på både Sony-kameror (FF) och mina Fujihus (APS), och det har då inte alls presterat så bra. Har jag däremot satt det på en Leica M-kamera så är det suveränt igen.

Helt klart så spelar optikkonstruktionen in mycket gällande att vara optimerat för en viss specifik kombination av filter/sensorpaketet som du påpekar (placering och vinkling av mikrolinser, färg/filter-paket, etc.).

Är det något som jag lärt mig med åren med spegellösa (där man ofta kan montera olika tillverkares objektiv), så är det att man så långt som möjligt skall helst köra med originalobjektiv som ifrån början är konstruerade och helt optimerade för just det kamerahus/objektivfattningsstandard som man vill använda det på.
Sabud 2019-07-11 18:22  
Skulle gärna sett att 45:an vore en 35:a eller möjligen en 40:a.
Ser annars fin ut.

/Stephan
MattiasL 2019-07-11 18:27  
Kul att se att Sigma går ner i storlek och inte helt gått över till orimliga klumpedunsar.
PMD 2019-07-13 04:13  
45:an stöder ansikts- och ögon-AF enligt artikeln. Behövs det stöd i objektivet för det, och betyder det i så fall att de andra två Sigmaobjektivet inte har stöd för det?
Sten-Åke Sändh 2019-07-13 17:40
Per, det där är en bra fråga. När det krävdes MC-11 adapter så sades ju den sköta kommunikationen mellan Sigmas Global Vision Objektiv med Sigma eller Canon-fattning och exv. alla Sonys A7:or och A6X00-hus.

Alla typer av intelligenta adapters som exv. Metabones har inte alltid haft stöd för alla Sonys-AF-finesser exv. Eye-Focus. Sigmas MC-11 var den första som inte gråade ut vissa av Sonys AF-funktioner men inte ens den var ju fläckfri eftersom AF-en med MC-11 ekipagen faktiskt inte funkade som de skulle. De fixade inte ens att sätta fokus på stilleben i början och de var hopplösa för video eftersom MC-11 och GV-objektiven lät så illa vid fokusering att de inte gick att använda alls för video. Jag har ju själv haft MC-11 och jag gav upp då för några år sedan då de fortfarande efter upprepade FW-uppdateringar inte löst problemen. Möjligen är dock detta historia idag - det får andra ärna bekräfta om det nu är så.

Sonys egen LA-EA3 -adapter hade även den länge problem med exv. Eye Focus. Den fick detta för ett par FW-uppdateringar sedan och funkar nu kanon med både Sonys och Sigmas A-mounts (möjligen med viss varning för Tamron). Alla A7:or version III verkar funka fint med både MC-11- och Metabones-adapters.

Så den FW som finns i objektiven måste ju göra det MC-11 gör ihop med GV-objektiven åtminstone. Metabones fixade ju inte detta från början om jag är korrekt informerad. Alla moderna objektiv har väl sin FW som ska lira med de kamerasystem de är avsedda för och ett Sony-objektiv diffar säkert en del från andra tillverkares eller hur?.
rronnbac 2019-07-17 07:07  
Jag förstår inte besattheten av metall. Personligen skulle jag välja motljusskydd av bra plast framför metall varje dag. Motljusskydd får ofta tåla lite stötar och metallskydd blir inte bara fulare av det, utan överför också energin till själva objektivet i högre grad, vilket är tvärtemot vad man vill.

Merläsning

ANNONS