Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag är lite nyfiken på vem de vänder sig till.. äventyrsfotografer? dykare? eller rent av en kul grejj bara.
Priset är ju måttligt i alla fall och kameran blir möjlig för många.
Som gammal dykare i många år vet jag att den inte kommer att göra någon succe ;) ja på 14 meter hittar man inte alltid de mest spännande att fotografera. Jo fiskar men de mest spännande vraken ligger djupare och kräver bra belysning m.m.
Ja det dyker upp många kameraprylar och det är bra.
Vi har alla olika behov och är nyfikna så välkommen Ricoh WG-50
"Jag är lite nyfiken på vem de vänder sig till."
Kanotister, badare och snorklare, och kanske en och annan sportdykare som tycker att det är roligast att hålla sig på måttliga djup där färger fortfarande finns.
Samt alla som fotograferar utomhus i uselt väder och som inte vill släpa på tung utrusning.
Det är min gissning.
Smidighet kan vara skönt ibland.. hoppas man lär sig det någon gång ;)
Och de kanske går in i vad Per Danielsson skrev, men fjällvandrare skulle också kunna vara intresserade. Sådana finns det ju några stycken.
Jag har fjällvandrat med kamerautrustning, men då med tunga EOS-grejer (filmbaserad). Vid kanotpaddling blev det dock att ta med en Nikonos II som är mer i den här Ricoh-kamerans stil (fast rätt mycket tuffare vad gäller trycktålighet).
---
Kanske alla som har barn och vill fota dem när de leker i vattnet på stranden.
Eller kanske pensionärer som vill fota hunden som jagar pinnar i vattnet.
Eller varför inte alla som åker båt och vill använda kameran utan att vara rädd för att vattenstänk förstör kameran.
Bara där borde närmare en fjärdedel av befolkningen vara tänkbara köpare.
Jag som gillar att snorkla kommer aldrig ner till 14 meter, men vill gärna fota och filma under vattnet. I dagsläget har jag med både en pocketkamera och GoPro till stranden. Jag skulle inte ha något emot att bara ha en kamera med mig.
Någon skrev att den är ful. Jag tycker visserligen att den helsvarta är helt okej, men hellre en ful kamera som är bra än en en snygg kamera som är dålig.
Det stod och vägde mellan föregångaren (TG-4) och Nikonen. Det blev sedermera Nikonen, hoppas att jag gjorde ett korrekt val.
40m hade passat klart bättre då man med några meters marginal tillgodo täcker in alla normala sportdykare som inte håller på med teknisk dykning.
Jo, kameror som inte kan spara RAW är kass håller jag helt med om, och går därmed bort även för mig.
Alla små kompaktkameror av badkameratyp är avsedda för folk som vill ha en oöm kamera som man kan ha med sig överallt (bergsvandring, badstrand, etc) och för slentriansnorklare som jag som inte längre klarar av att fridyka djupare än cirka 10 meter. Den som vill ha en riktig dykarkamera får leta annorstädes. (Tyvärr finns det ingen digital Nikonos, vilket ju hade varit riktigt trevligt).
Själv köpte jag mig Olympus motsvarighet till den här Ricoh-kameran i höstas. En stor anledning till valet var att den kan spara bilder i råformat, vilket jag inte tror att någon annan tillverkare av badkameror erbjuder.
Men, lite lätt off topic, man kan ju fråga sig - om Nikon i sin motsvarighet inte hade tänkt att kameran skulle användas av dykare (eftersom raw saknas), varför då täta den till 30 meter?
Det är klart, det finns ju alltid bragging rights.
Även om man inte använder blixt, och även om det kan vara svårare att fota på djup i mörkare vatten, så måste kameran klara helst 35-40 meter. Trots att du kanske bara skulle ta foto på slutet (eller snabbt i början på väg ner) när man har bra ljus och motiv på 5-20 meter, så måste ju kameran följa med hela vägen under det planerade dyket med ditt team, och därmed måste tåla vattentrycket på samtliga dykdjup även om man inte fotograferar med den när man är som djupast.
Därav att jag tycker att allt under 40m är ganska ointressant för sportdykning (det är nog ingen slump att även de relativt billiga originaldykhusen för Canons kompakter ofta brukar ligga på just 40-meter som gräns).
Kan inte förstå varför man ens skippar RAW som alternativ på en modern kamera, dykning eller inte (tom. alla mina mobiler och vanliga kompaktkameror stödjer det utan problem). Ren idioti.