Prylnytt
Det finns många tillverkare av kompakta kamerablixtar, speedlights, men få som gör blixtarna anpassade för att användas med ljusformare. Det har svenska Profoto tagit fasta på och utvecklat sin första kamerablixt: Profoto A1.
Profoto är en av världens mest etablerade tillverkare av studioblixtar och det vanligaste märket bland hyrstudios runt om i världen. De senaste åren har Profoto utvecklat studioblixtar med TTL-blixtautomatik för Canon, Nikon, Sony, Olympus och Fujifilm. Nästa steg är nu att använda denna kunskap för att göra en kompakt kamerablixt, en speedlight.
Professionell fotografering med studioblixt sker nästan alltid med någon form av ljusformare framför blixten. Därför har Profoto ett stort utbud av ljusformare och en lång erfarenhet av att utveckla ljusformare. De flesta speedlights är inte utformade för att användas med ljusformare, vilket gör det krångligt när man väl vill använda dem med ljusformare.
Softreflektor för att ge ett mjukare ljus. Lämpligt för exempelvis bröllopsreportage och mingelfotografering.
Detta har Profoto tagit fasta på när de utformat A1. Med den runda formen på blixthuvudet går det enkelt att fästa en ljusformare. Till A1 lanseras ett sortiment av anpassade ljusformare med magnetfäste. Den runda formen på blixthuvudet gör också att reflexer i ögonen blir runda. Runt blixthuvudet finns en ring för att ändra blixtens utlysningsvinkel. Profoto uppger att de lagt mycket jobb på att utveckla ett blixthuvud som ger en snygg ljusbild där ljuset faller mjukt och jämnt mot kanterna.
Profoto A1 drivs av ett uppladdningsbart och utbytbart li-ion-batteri. Det går att ta upp till 20 blixtbilder per sekund. Ett fulladdat batteri ska räcka till 360 blixtar på full effekt (76 Ws). Vid lägre effekt går det att ta upp till 9 000 blixtar på en laddning.
Profoto uppger att ljusmängden mätt på 2 meters avstånd är samma som för Profoto B2 och 2/3 steg mindre än för Profoto B1. Effekten kan justeras manuellt över 9 bländarsteg. Blixten laddar snabbt upp till full effekt, 1,2 sekunder är en tid som står sig bra i konkurrensen. Ett urladdat batteri laddas fullt på 80 minuter med den medföljande laddaren.
Blixten fungerar med kamera TTL-automatik och kan användas med korta slutartider med hjälp av HSS-teknik. Det går också att aktivera LED inställningsljus. Profoto A1 använder samma trådlösa system (Air TTL) som Profoto B1 och B2. Det gör att A1 kan användas tillsammans med B1 och B2 ute på fältet. Det går att använda A1 som en sändare för att utlösa och kontrollera andra Air-blixtar.
Till en början levereras Profoto A1 för Canon och Nikon. Under 2018 kommer även en version för Sony. Det är ännu inte bestämt om A1 kommer att lanseras för Olympus och Fujifilm, det beror bland annat på efterfrågan.
Profoto A1 väger 560 gram och har en del tätningar, men Profoto vill inte kalla den vädertätad. Riktpriset är 9 950 kronor inklusive moms.
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag är helt ny när det gäller speedlights, någon som kan förklara hur stark denna är i jämförelse med en stark speedlight?
Profoto har inte kommunicerat något ledtal utan berättar bara att den ger lika mycket ljus rakt fram som B2, och 2/3 mindre än B1. Profoto har tidigare hävdat att B1 med sina 500Ws är 10 gånger starkare än en kompaktblixt. Om detta stämmer är A1 med 76 Ws lite starkare än konkurrenterna. A1 går dock inte att zooma in till lika snäv utlysningsvinkel som vissa kamerablixtar.
Korrigering: Profotos produktchef uppger att Canons och Nikons motsvarande blixtar också har cirka 70 WS
Den nuvarande triggern för Godox kostar 500 kr. En mer professionell triggar kommer till årsskkiftet.
Jag är väldigt nyfiken på hur Profoto skall motivera hur de är värda 3 gånger mer för sin lösning.
Flera proffs som fotar med GFX använder den.
Så det skall bli intressant att se hur profotos lösning möter upp konkurrensen.
Den lösning som Godox har med X1 som triggar är lite väl simpel även om den fungerar OK.
Så jag kommer vänta till de har den bättre X1 PRO lösningen.
Som det ser ut i dag kommer jag få 2 st AD200 och pro trigger till priset av en Profoto blixt utan trigger.
http://www.stefantell.se/blogg/2017/09/profoto-a1-test-och-recension/
Som han skriver så är det många som är inkörda i Profoto-systemet och då blir ett perfekt komplement till resten av utrustningen, och för många yrkesfotografer så spelar det inte så stor roll om blixten kostar 5000-6000 (canon- och nikons varianter) eller 10 000.
Jag skulle nog ha kompletterat min Profoto-utrustning men A1 passar mig bättre. Priset verkar vara en så stor sak överallt att man undrar om ingen fotograf tänker på att det här är professionella verktyg som faktiskt gör jobbet lättare.
Mitt argument för att köpa två (vilket jag gjorde igår) är att varenda pryl som gör att jag kan erbjuda kunderna mer variation och mindre tid på att rigga lönar sig.
Exakt varför man skulle vilja ha mer effekt ut av en blixt som kommer sitta på kameran rätt ofta förstår jag inte, men å andra sidan jobbar jag med de jag fotograferar rätt nära. Antalet gånger jag använt full effekt på någon blixt, speedlight eller Profoto B1, är väldigt lätträknade.
Det är nog lite som det är med kunder, vissa vill ha den billigaste fotografen, andra väljer utifrån andra kriterier. Jag har aldrig försökt vara den billigaste, så då känns det naturligt att inte alltid hitta den billigaste utan snarare mest passande lösningen för mig.
Priset är högt, men det gäller väl å andra sidan Profoto i överlag. Men jag hoppas att denna kan influera andra tillverkare att lansera egna varianter med liknande koncept (och då kanske med ett lägre pris).
Så ta Profotos marknadsföringen med en rejäl näve salt.
Jag återkommer till alla plus och minus i ett kommande test.
Vi har inte tillgång till alla Profotos rekpriser, så du får kolla pris på färgfiltren hos en handlare.
Med Profoto A2 ingår vidvinkelskiva och en dome för extra spridning av ljuset. Du får även ett bounce card (reflextionsskiva) som även fungerar som "flagga" om man vill blockera ljus i en viss riktning. En väska ingår också.
Vad ingår?
1 st A1 AirTTL-blixtenhet
1 st litiumjonbatteri för A1
1 st batteriladdare inkl. nätkabel
1 st bouncer (Bounce Card)
1 st sfärisk diffusor (Dome Diffuser)
1 st vidvinkellins (Wide Lens)
1 st väska (A1 Bag)
1 st stödfot för fristående placering (Flash Stand)
1 st micro-USB-kabel