Prylnytt
K-1 är Pentax första digitala småbildskamera. Pentax K-1 bjuder bland annat på 36 megapixel, vädertätning, inbyggd bildstabilisering, gps och wifi.
Det har varit känt en längre tid att Pentax jobbat med att utveckla en småbildskamera. Givetvis har kameran många funktioner som är typiskt för Pentax systemkameror, som kraftig vädertätning och inbyggd bildstabilisering. Samtidigt med den nya kameran lanseras två nya vädertätade objektiv: HD Pentax-D FA 28-105 mm f/3,5-5,6 ED DC WR och HD Pentax-D FA 15-30 mm f/2,8 ED SDM WR.
Avancerad bildstabilisering
Bildstabiliseringen är nykonstruerad och Pentax säger att det rör sig om en ny generation bildstabilisering som de kallar SRII. Den jobbar i 5 fem riktningar (axlar) och kompenserar för skakningar motsvarande 5 stegs kortare exponeringstid. Systemet har stöd för panorering.
Sensorn saknar lågpassfilter för att ge krispigare skärpa. Bildstabiliseringen kan användas som ett elektroniskt lågpassfilter för motiv som är känsliga för för moire, exempelvis textilier.
Bildstabiliseringens förmåga att flytta sensorn gör det också möjligt att flyta sensorn en pixel i sidled och på så sätt ta fyra bilder så att varje pixel kan utnyttja färgfiltret fullt ut och få full färginformation. Systemet känner av om delar av motivet rör sig mellan exponeringarna.
Upplysta knappar
Max-ISO är 204 800. Det kan locka till fotografering på natten och därför har kameran upplysta knappar. Pentax K-1 kan ta 4,4 bilder per sekund. Videofunktionen ger full-HD-storlek med 30 hela bildrutor per sekund.
Kameran har en vrid- och vinklingsbar skärm som är mer avancerad än hos någon annan kamera på marknaden. Den är 3,2 tum och kan vridas runt den optiska axeln.
Sökaren har näst intill 100 procents visning och 0,7 gångers förstoring. En genomskinlig lcd-panel ovanför mattskivan gör det möjligt att visa en mängd information i sökarbilden.
GPS och wifi
GPS-funktionen kan mer än enbart lagra platsinformation, bland annat finns Pentax Astro Tracer-funktion där GPS och sensor jobbar ihop. Funktionen gör att sensorn rör sig lagom mycket för att kompensera för himlakroppar som hinner röra sig under en lång slutartid. Det tas hänsyn till var på jordklotet man befinner sig, slutartid och vilken brännvidd som används.
Via den inbyggda WiFi-funktionen kan kameran styras via Pentax app Image Syncsopm ger live view-visning på en smartfon eller surfplatta. Det går att justera bländare, slutartid och ISO-inställning. Bilderna kan sedan snabbt delas på sociala medier.
Ny autofokus-sensor
Autofokus-sensorn är ny och kallas SAFOX 12. Den ger 33 AF-punkter, varav 25 korsformade koncentrerade till mitten av bilden.
För den som vill använda APS-C-anpassade objektiv finns en inställning på kameran som begränsar den aktiva bildytan till aps-c-storlek. Det finns tre lägen full frame, APS-C och auto. Det går alltså att välja APS-C-läget även med objektiv som tecknar ut det större småbildsformatet.
Till Pentax K-1 finns ett batterigrepp kallat D-BG 6 Battery Grip som tillbehör.
Kameran och övriga nya produkterna börjar levereras i april. Pentax K-1 har ett riktpris på 19 669 kronor inklusive moms. Batterigreppet kostar 3 899 kronor.
HD Pentax-D FA 28-105 mm f/3,5-5,6 ED DC WR kostar 6 699 kronor och HD Pentax-D FA 15-30 mm f/2,8 ED SDM WR 18 499 kronor.
53 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Egentligen konstigt att inte fler kameror har detta. Bländare, tid, och iso är ju saker vi ofta ändrar ganska naturligt att ha tre rattar. Ser lovande ut, men kanske skulle de satsat på lite fler pixlar. Inte för att man så ofta behöver så mycket mer än 36 Mpixel men för att ge fler pixlar för de som vill använda gamla APS-C objektiv.
Utan att ha läst mer än den här artikeln - var jag pentaxian skulle jag jubla.
Nu har ju inte Pentax haft FF, så det finns väl inte heller så mycket objektiv att välja bland, men kanske en hel del äldre objektiv till äldre analoga Pentax SLR-kameror. Sigma skulle ju kunna fixa Pentax-fattning för diverse FF-objektiv om de inte redan har det.
Nu har ju inte Pentax haft FF, så det finns väl inte heller så mycket objektiv att välja bland, men kanske en hel del äldre objektiv till äldre analoga Pentax SLR-kameror. Sigma skulle ju kunna fixa Pentax-fattning för diverse FF-objektiv om de inte redan har det.
Visst var det i stort sett positivt men det fanns en baksida. Kameran hade ju även menyer och Om man exv. valde grönt P så blockerades eller ändrades en del inställningar som dessutom låg på rattar och då kom dessa i osynk med hur kameran egentligen var ställd. Så grönt P lärde man sig aldrig använda den hårda vägen.
En stor fördel dock ar att man kunde hantera många funktioner även med vantar på! Det funkar i alla fall inte för mig med mina Sony-hus.
Ett ganska talande exempel är ju D810 vs D810A, den senare är bättre på höga iso med i grund och botten samma sensor, men den har också ett basio på 200 istället för 64. Man har helt enkelt valt att optimera samma sensorteknik på två lite olika sätt för lite olika målgrupper.
Nu kan Pentax mycket väl ha valt en optimering som är mer åt D810A-hållet. Men det får vi nog vänta tills det finns testexemplar för att se :-)
Jag har kört Pentax sedan 70-talet, MX, sedan digitalt, sålde rubbet och köpte Nikon, tycker Nikon är toppen men det väger en hel del så prylarna blir liggandes.
Väntar med spänning på tester etc, kanske man åter går till Pentax?
Håll i så fall ögonen öppna på annons med mina Nikonprylar.
Du kan väl inte jämföra med en 1 år beggad 810. Då får du ju jämföra med vad denna kommer kosta beggad om 1 år :P
Gillar en så enkel sak som att den har bakgrundsbelysta knappar. Dessutom första FF-DSLR efter Sony att ha stabiliserad bildsensor. Självklart nackdel med objektivutbudet om man jämför med de två största i branschen, men ser för mig att Pentax iaf har en mycket god chans att ta över tredjeplatsen ifrån Sony (som verkar ha helt droppat av med alpha-mount på FF).
Pentax släpper löpande nya objektiv och dessutom har branschens bästa bakåtkompatibilitet. Du kan använda objektiv i K-fattningen från 1976 och framåt på K-1 utan extra adapter, även bländarringen och ljusmätningen samt flera autofunktioner fungerar. För M42 objektiven så har Pentax en adapter som gör att du kan köra objektiv från Spotmatic.
Jag har en K närbildstub från 70-talet som jag är säker på kommer fungera problemfritt på en K-1. K-1 har en uppdaterad fattning av K-fattningen från 1976. Det är inte bara de manuella objektiven som fungerar utan även autofokusobjektiven, inklusive från tredjepartstillverkare. K-1 har stöd både för autofokusobjektiv med skruv (KAF från 1987 och KAF2 från 1991) och för objektiv med inbyggd motor (KAF 3 som lanserades i samband med K10D).
Pentax har även en blixtkontakt som är kompatibel med äldre blixtar med samma fattning, även om en modern P-TTL blixt från 2000-talet är att föredra för full funktionalitet med kamerans funktioner.
Just detta med att det man redan köpt kommer att fungera på nyare kameror det är ju precis det som Pentax är kända för!
Att Pentax har den bästa bakåtkompatibiliteten är tyvärr en faktoid. K (1975) och M (1976) objektiv är inte fullt användbara på ett digitalt hus, du måste ha A (1983) objektiv för att få full kompatibilitet. Jag har inte själv testat Nikons AIS (1977) objektiv på digitalt hus, men om det man hittar på nätet stämmer så verkar de fungera fult ut på de högre seriernas DSLR.
Jag skulle gärna se att Pentax ordnade detta så att man kunde få full funktionalitet med sina gamla K och M objektiv.
Med AI-objektiv från 1977 och framåt, likväl som med K-objektiv från 1975 och framåt, kan kameran (modern Nikon resp. Pentax) läsa av bländarinställningen från objektivet. Då vinner faktiskt Pentax i bakåtkompatibilitet med ett par år.
Så slutsatsen är nog att det är i princip omöjligt att utse någon klar vinnare i denna typ av "tävling".
A-objektiven från 1982 har fungerande programautomatik, bländar- och tidsförval och fungerar även med kamerans flerfältsmätning och automatiska exponeringsfunktioner.
AF optiken från F-serien (1987) ger flerfältsmätning med avståndsinformation och P-TTL kompatibilitet (blixt) samt full funktionalitet på den 5-axliga SR-funktionen.
De digitala Pentaxkamerorna kan inte läsa av bländaren på K och M objektiven, och det är av samma orsak som man inte kan mäta ljuset utan att blända ned (med varierande grad av mätfel beroende på kombination av kamera och objektiv).
Objektiven går att använda, men det skulle vara trevligare om det gick lika lätt att använda dem på en K-1- som på en KX (obs inte K-x).
@Martin, nu finns det som du säger garanterat olika åsikter om vad bakåtkompatibilitet är. För att göra det lätt för sig kan man hålla sig ganska strikt och säga att kamera och objektiv är kompatibla om de tillsammans gör att antingen kameran eller objektivet fungerar så som det var tänkt att göra (man kan ju inte kräva att endera skall vara mer funktionell än densamma är designad att vara). Exempelvis ett K objektiv på en MZ-S eller ett FA objektiv på nämnda KX skulle då båda vara kompatibla kombinationer, i ingendera fallet har man tappat funktioner man inte kunde förvänta sig att skulle försvinna (som tex AF på en kamera som inte har AF). Enligt detta bör väl Nikons Df vara den mest bakåtkompatibla kameran, följt av de högre Nikonserierna, följt av Pentax digitala.
Undrar dock hur det kommer att fungera i praktiken. Är sedan tidigare van vid Nikons version av fokusväljare, som jag nog får säga gör det ganska så snabbt och enkelt att skifta mellan fokuspunkterna. Får testa hur det fungerar IRL när Pentax K-1:an kommer ut i handeln senare i vår.
… många funktioner som är typiskt för Pentax systemkameror… (typiska)
… som är känsliga för för moire… (för)
… också möjligt att flyta sensorn en pixel i sidled … (flytta)
… via Pentax app Image Syncsopm ger live view-visning på en smartfon… (Syncsopm? smartphone?)
… varan 25 korsformade… (varav)
… Det finns tre lägen full frame, aps-c och auto… (kolon saknas)
Kameran och övriga nya produkterna … ("de" saknas)