Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Oskarpt Leica-objektiv återuppstår

Oskarpt Leica-objektiv återuppstår

Leica har börjat tillverka en gammalt objektivkonstruktion från 1935, Thambar 90 mm f/2,2, som är berömd för att vara ovanligt mjuktecknande och tämligen oskarpt. Rätt använt kan objektivet ge lite romantiska och impressionistiska bilder.

Originalversionen av Thambar 90 mm f/2,2 är mycket eftertraktad på begagnatmarknaden. Leicas nytillverkade version är lik originalet, men ingen direkt replika. Exempelvis har det nya objektivet bajonett-fattning istället för skruvfattning.

Bildens mjuka karaktär beror på medvetet okorrigerad sfärsik aberration och är kraftigast vid stor bländaröppning. För att förstärka effekten kan ett filter används som hindrar ljus i objektivets centrum så att bilden istället skapas av objektivets kanter där den sfäriska aberrationen är ännu kraftigare.

Thambar 90 mm f/2,2 har en 20-bladig bländare för att ge runda oskärpecirklar med alla bländaröppingar.

Objektivet kostar cirka 60 000 kronor inklusive moms.



Publicerad 2017-10-24.

9 Kommentarer

syntax 2017-10-24 23:22  
Lite överraskande – men kul! Det finns många exempel på äldre objektiv där de mer eller mindre slumpmässiga restfelen har en mycket gynnsam effekt på vissa typers fotografi. Det kanske mest kända exemplet är Görtz Dagorobjektiv. Genom en kombination av sfärisk aberration och koma (som man kan se som ett specialfall av sfärisk aberration) fick man en alldeles speciell lyster i strukturella blanka ytor, som exempelvis belyst hår. Den fotograf som ägde ett Dagorobjektiv, kunde göra kvinnorna lyckliga.
Firma Görtz ingick 1926 i bildandet av Zeiss Ikon AG, och Carl Zeiss i Jena fortsatte tillverkningen av Dagorobjektiv 1930-talet ut. I dag inbringar ett användbart Dagorobjektiv en nätt slant.
PMD 2017-10-25 01:29
Det finns även halvmoderna objektiv som utnyttjar sfärisk aberration för att åstadkomma suddiga bilder. Jag har ett Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus med en inställningsring som man vrider på för att välja hur mycket sfäriskt aberration man vill ha. Maxläget ger väldigt suddiga bilder. :-)
syntax 2017-10-25 08:48
Poängen här är väl att det inte handlar om bara suddiga bilder - då skulle det räcka med en hårt spänd nylonstrumpa, eller ett mycket tunt lager vaselin. Det blir lite billigare än 60 000:- Det man här lutar sig mot är restfelen av flera aberrationer, som visar sig ge gynnsamma bildeffekter långt utöver allmän suddighet. Jag skulle inte tro att Leica skulle sälja några objektiv i denna prisklass, om det bara var ett suddigt objektiv.
Ditt Canonobjektiv har ju en kul och i någon mån användbar funktion - men det når ju inte alls sofistikationsgraden av detta Thambarobjektiv eller ett Dagor.
PMD 2017-10-25 14:51
Canonobjektivet är förmodligen lite mer "sofistikerat" än det här Leica Thambar. Det går ju att ställa in graden av sfärisk aberration på Canonobjektivet, vilket inte verkar gå att göra på Thambar.
syntax 2017-10-25 19:43
Om du kollar texten så går detta att göra även med Leica Thambar. Sedan beror saken av vilken blandning av olika slags sfärisk aberration och andra aberrationer som föreligger i de olika fallen. Det vet vi inget om i skrivande stund. Ett stalltips är att den avvägningen är sofistikerad vad det gäller Leicaobjektivet.
PMD 2017-10-25 23:08
Jag kan inte se något i texten som säger något om ett reglage på Thambar för att öka eller minska den sfäriska aberrationen. Det står att den sfäriska aberrationen är störst på största bländare (vilket gäller för de allra flesta andra objektiv också) och att man kan förstärka effekten av den sfäriska aberrationen med ett filter (verkar vara en slags inverterat apodiseringsfilter). Inget om att det går att öka eller minska den sfäriska aberrationen på samma sätt som man kan med Canonobjektivet.

En förmodad signifikant skillnad mellan de båda objektiven är antalet bländarlameller. 20 lameller ger förmodligen en trevligare bakgrundsoskärpa än 6 lameller.

Om du har hittat en jämförelse av dessa båda objektiv så vore det intressant att få ta del av det. Jag misstänker att det är lite tidigt med tanke på att Thambar nyss har presenterats.

Tiotusenkronorsfrågan (fast kanske snarare 60000-kronorsfrågan) är om Thambar är 20 gånger bättre än Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus. Jag tror inte att det är så, och den här sortens objektiv är svåra att bedöma med objektiva mätmetoder. Leicafotografer har ofta en bekräftelsefördom till förmån för Leicaobjektiv, och liknande gäller förmodligen fotografer som använder andra märken.

Missförstå mig rätt nu. Om jag någonsin blir löjligt rik så ska jag köpa på mig en hel del Leicaobjektiv, men jag kommer inte att inbilla mig att bilderna blir bättre av det.
Damm på sensorn 2017-10-25 11:28  
Skärpa är överskattat.


Intressant video om just Leica, deras objektiv och skärpa.

https://youtu.be/yk4woeP08LI
tormig 2017-10-25 12:02  
60 papp, det får man många burkar Vaselin för.
PerL2 2017-10-25 13:23  
Kan man inte uppnå en extremt lik effekt via t.ex. Photoshop? Då kan man dessutom korrigera om man nu vill ha mer/mindre utan att behöva låsa funktionen till objektivets bländaröppning som det är nu. Inte bara att man har mer möjlighet att styra den här effekten då, utan man spar även 60k.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar